Δημοτικά θέατρα Ξάνθης: «Στολίδια» μεν… όμως με πολλά προβλήματα!

Γ. Ζερενίδης: Ψύξη-θέρμανση- πυρασφάλεια και χώροι υγιεινής για το χειμερινό… Πρόσβαση- διαμόρφωση και ιδιοκτησιακό για το θερινό

Ηλ. Ασκαρίδης: Υπάρχει προοπτική, προγραμματισμός και… καλή διάθεση!

 

Αρκετά είναι είναι κατά καιρούς, τα παράπονα από θεατές αλλά και θιάσους, τόσο για το χειμερινό όσο και για το θερινό δημοτικά αμφιθέατρα Ξάνθης, αφού στο μεν πρώτο η ψύξη και η θέρμανση είναι ανύπαρκτες, στο δε δεύτερο τα «πρακτικά» προβλήματα, ειδικότερα για τους καλλιτέχνες είναι πολλά.
Με αφορμή και τις επικείμενες εκδηλώσεις των ΘΛΕ – Καρναβάλι Ξάνθης 2020, πολλές από τις οποίες (ακόμη και λόγω καιρού) θα διεξαχθούν στο κλειστό θέατρο, αλλά και τις παραστάσεις και τους θιάσους που θα επισκεφθούν εν ευθέτω χρόνω την Ξάνθη, η «Θ» επιχειρεί να επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα και θέτει τα ανάλογα ερωτήματα στους αρμοδίους, οι οποίοι –όπως μας δηλώνουν- έχουν καταγράψει τα προβλήματα, προκειμένου να ξεκινήσει και η σταδιακή επίλυσή τους.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης και ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Ηλίας Ασκαρίδης.

 

«ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ, ΨΥΞΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗ, ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ζερενίδης υπογράμμισε ότι «το χειμερινό αμφιθέατρο είχε κάποια θέματα με τις τουαλέτες και την άδεια λειτουργίας ως προς την πυρασφάλεια, για την οποία θα γίνουν κάποιες μελέτες, αλλά ακόμη είναι σε αρχικό στάδιο. Έχουμε κάνει μια καταγραφή των προβλημάτων. Έχουν εντοπιστεί. Θα κάνουμε μια μελέτη και θα το εντάξουμε στο τεχνικό πρόγραμμα. Αυτό έχουμε ως σκοπό και για τα δύο αμφιθέατρα. Στο χειμερινό έχει δημιουργηθεί μια τουαλέτα ΑμεΑ αλλά θα πρέπει να γίνει μια ανακαίνιση στους χώρους υγιεινής. Επίσης ένα βασικό πρόβλημα είναι η ψύξη – θέρμανση και το κυριότερο πρόβλημα στο κλειστό αμφιθέατρο είναι η πυρασφάλεια για την οποία πρέπει να γίνει διαχωρισμός της δεξαμενής καυσίμου με το αντλητικό συγκρότημα της πυρόσβεσης. Χρειάζεται δηλαδή να γίνει ένα «πυροδιαμέρισμα» για την πυρόσβεση. Αυτό προϋποθέτει μελέτη, από την οποία θα προκύψει και ένα έργο. Δεν είναι μόνο μια μελέτη με την έννοια της έγκρισης. Θα πάμε σε ένα έργο για να πάρουμε μετά την τελική έγκριση. Τώρα το λειτουργούμε με μια προσωρινή άδεια, αλλά πρέπει να τα δούμε αυτά τα πράγματα και να τα λύσουμε».

«ΠΡΟΣΒΑΣΗ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ…ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΡΙΝΟΥ»

Αναφορικά με το θερινό αμφιθέατρο Ξάνθης, ο κ. Ζερενίδης σημειώνει ότι «το κυρίως πρόβλημα είναι η πρόσβαση. Τώρα κάνουμε μια μελέτη για την δημιουργία ενός κόμβου, ώστε να υπάρχει πρόσβαση. Μελετούμε δηλαδή την οδική ασφάλεια και την σύνδεση με τον δρόμο. Ταυτόχρονα, σε δεύτερη φάση, θα μελετηθούν οι χώροι υγιεινής και κάποια άλλα ζητήματα εξοπλισμού και διαμόρφωσης του θερινού θεάτρου. Υπάρχουν τέλος και κάποια ζητήματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος γιατί μπαίνει και το δασαρχείο. Έχουμε και κάποια θέματα τέτοια, αλλά αυτά τα λύνουμε. Τα έχουμε δρομολογήσει. Είμαστε γενικά σε ένα αρχικό στάδιο και αυτήν την στιγμή μελετούμε τον τρόπο επίλυσης όλων αυτών των προβλημάτων».

 

«ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ»

Από την πλευρά του ο κ. Ασκαρίδης ανέφερε ότι «θα κάνουμε ο,τι μπορούμε. Θα αλλάξουν και κάποια πράγματα. Ήδη στο χειμερινό αμφιθέατρο αλλάξαμε τις καρέκλες και μπαίνουν καινούρια υφάσματα και σιγά σιγά θα προχωρήσουμε σε όλα τα κομμάτια. Θα γίνουν και εργασίες βαφής, ενώ θα κοιτάξουμε και το ζήτημα της ψύξης και θέρμανσης, να αναβαθμίσουμε τα καμαρίνια κλπ. Όλα αυτά βέβαια δεν μπορούν να γίνουν σε μικρό χρονικό διάστημα. Μόλις ανέλαβα, επισκέφθηκα το αμφιθέατρο και είδα τα περισσότερα προβλήματα. Δεν μπορεί να έχουμε ένα τέτοιο αμφιθέατρο και να μην το έχουμε αναβαθμίσει τόσα χρόνια, να μην το έχουμε ως «κόσμημα». Αναφορικά με την ψύξη και την θέρμανση, υπάρχει πρόβλημα αλλά από όσο γνωρίζω χρειάζεται τεχνική μελέτη. Δεν είναι τωρινό. Θα το δούμε με την νέα χρονιά, μετά τις γιορτές (επειδή από την μια γιορτή πηγαίνουμε στην άλλη). Πρέπει οπωσδήποτε να το δούμε αυτό το κομμάτι και όχι σήμερα. Για εμένα έπρεπε να το δούμε…χθες. Κακά τα ψέματα όλα τα κτίρια (και η πινακοθήκη ακόμη) θέλουν συντήρηση. Φέτος στο χειμερινό αμφιθέατρο, δημιουργήθηκαν εδώ και δύο μήνες τουαλέτες για ΑμεΑ. Μόλις αναλάβαμε, έγιναν οι τουαλέτες. Ενημερώσαμε τους τεχνικούς και έγινε η παρέμβαση για τις τουαλέτες ΑμεΑ, ενώ ολοκληρώνεται και το κομμάτι των υφασμάτων. Θα γίνει και βάψιμο έξω. Προσπαθούμε σιγά σιγά να κάνουμε και από ένα κομμάτι. Για να είμαι ειλικρινής, στο θέμα του θερινού αμφιθεάτρου, θα επικεντρωθώ μετά το καρναβάλι και θα κάνουμε ο,τι μπορούμε σαν Δήμος Ξάνθης και σαν Κέντρο Πολιτισμού. Υπάρχει προοπτική και προγραμματισμός και για τα δύο αμφιθέατρα».