Δημοτικό πάρκινγκ: Το δεύτερο, μεγάλο «στοίχημα» της δημοτικής αρχής, μετά το κολυμβητήριο…

Γ. Ζερενίδης: Δουλεύουμε για την άδεια λειτουργίας του– Πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι το πρώτο εξάμηνο του 2022

«Θα συνδυάσουμε την ελεγχόμενη στάθμευση με το δημοτικό πάρκινγκ», λέει ο Αντιδήμαρχος Τεχν. Υπηρεσιών

 

Το δεύτερο μεγάλο «στοίχημα» – αφού το πρώτο, που αφορά στο κολυμβητήριο,  βρίσκεται στην τελική ευθεία – αποτελεί για την Δημοτική Αρχή της Ξάνθης, η λειτουργία του «πολύπαθου» δημοτικού πάρκινγκ, που σίγουρα θα ανακουφίσει το κέντρο ως ένα βαθμό και στο μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Για το σημερινό «status» του δημοτικού πάρκινγκ, μίλησε στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης.

 

ΔΕΧΘΗΚΑΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ «ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ» ΗΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ – ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ Η ΜΟΝΩΣΗ

Αναλυτικότερα ο ίδιος εξήγησε ότι:

Δεχθήκαμε γενικά καθυστερήσεις στον προγραμματισμό μας, αλλά ο,τι έχουμε υποσχεθεί, δηλαδή το κολυμβητήριο (και το παλιό και το ανοικτό) αλλά και το πάρκιγνκ, ήδη έχουν προχωρήσει πολύ, αλλά θα γίνουν στην δική μας δημοτική περίοδο. Όσον αφορά στο δημοτικό πάρκινγκ, έχουν γίνει όλες οι προεργασίες, οι προπαρασκευαστικές εργασίες, όπως η τακτοποίηση, οι εγκαταστάσεις (και οι μελέτες που συνοδεύουν αυτές τις εγκαταστάσεις) και αυτήν την στιγμή «δουλεύουμε» την άδεια λειτουργίας. Υπήρχαν δύο προβλήματα. Το ένα ήταν της πυρασφάλειας και το άλλο της μόνωσης από επάνω (γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα σε έναν αντισεισμικό αρμό και μπαίνουν όμβρια ύδατα). Η μόνωση θα γίνει σαν έργο. Το θέμα της πυρασφάλειας έχει ήδη λυθεί και είμαστε στο στάδιο να υποβάλλουμε φάκελο στο υπουργείο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ξεκινήσει ο κύκλος των αδειοδοτήσεων.

Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προπαρασκευαστικές εργασίες καθώς και οι εργασίες εσωτερικά του πάρκινγκ και υπολείπεται μόνο μια μόνωση που πρέπει να κάνουμε – αλλά αυτό μπορεί να προχωρήσει παράλληλα – και ετοιμάζουμε τον φάκελο των αδειοδοτήσεων (υπουργείο, διεύθυνση συγκοινωνιών ΠΕ Ξάνθης, πυροσβεστική κ.ο.κ)

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2022

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:

Δεν μπορούμε – δυστυχώς – να μιλήσουμε ακριβώς για χρονοδιάγραμμα στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων γιατί και εμείς οι ίδιο βλέπετε ότι πολλές φορές «πέφτουμε» έξω, όπως τα υπολογίζουμε. Πάντως έχει ξεκινήσει  – όπως καλή ώρα ξεκίνησε το κολυμβητήριο – η διαδικασία και θα την ολοκληρώσουμε. Να πω ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022, πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι και σε αυτό. Είμαστε στο τέλος και πάμε για τις αδειοδοτήσεις.

 

ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΜΟΝΩΣΗΣ

Σε ό,τι αφορά στον χώρο άνωθεν του δημοτικού πάρκινγκ, ο κ. Ζερενίδης υπογράμμισε ότι:

Έχει γίνει μια αποτύπωση και μια προεργασία αναφορικά με τις εργασίες που θα απαιτηθούν για να γίνει η μόνωση. Δουλέψαμε δηλαδή με τεχνική λύση και αυτό τώρα πρέπει να γίνει μελέτη και έργο. Και το θέμα με τον χώρο που μαζεύει όμβρια ύδατα, θα λυθεί μαζί. Δεν υπάρχει μόνο σαν σκέψη δηλαδή. Έχουν βρεθεί και τεχνικές λύσεις. Το πάρκινγκ όμως θα προχωρήσει. Δεν υπάρχει θέμα. Κακά τα ψέματα, οι διοικητικές διαδικασίες αδειοδότησης τόσο μεγάλων εγκαταστάσεων (όπως και η αδειοδότηση του κολυμβητηρίου για παράδειγμα) είναι χρονοβόρες. Και το κολυμβητήριο δηλαδή, καθυστέρησε μεν, αλλά στο τέλος όλα θα ολοκληρωθούν.

ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ, ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ – ΘΑ ΣΥΝΔΥΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Τέλος ο κ. Ζερενίδης σημείωσε με έμφαση ότι:

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα της πόλης μας, είναι το κυκλοφοριακό. Όπως το κολυμβητήριο είναι ένα σοβαρό θέμα και χρειάζεται στην λειτουργία μιας πόλης γιατί δεν είναι μόνον για αγωνιστικούς αλλά και για θεραπευτικούς σκοπούς (υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν πρόβλημα), έτσι και  το κυκλοφοριακό. Υπάρχει μια πολύ καλή κυκλοφοριακή μελέτη. Εκεί πρέπει να κάνουμε εμείς επεμβάσεις σε διάφορα σημεία που έχουν σοβαρό πρόβλημα και ταυτόχρονα να δούμε και τις θέσεις πάρκινγκ (επίσης σοβαρό θέμα). Βλέπουμε καθημερινά ότι κάποιοι παρκάρουν στα πεζοδρόμια και πρέπει να εκτονώσουμε αυτήν την κατάσταση που επικρατεί με τις θέσεις στάθμευσης των αυτοκινήτων και με την κυκλοφορία τους.  Αυτά τα συνδυάζουμε τώρα και με την ελεγχόμενη στάθμευση που θα μπει στο κέντρο για να εκτονωθεί (το κέντρο της πόλης). Θα βοηθήσει πάρα πολύ γιατί ουσιαστικά. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το κέντρο μιας πόλης, το πεζοδρομούν όλο. Εμείς, με την ελεγχόμενη που θα ξεκινήσουμε να κάνουμε ως το τέλος του χρόνου, θα μπορέσουμε να εκτονώσουμε την κίνηση. Υπάρχουν – για παράδειγμα – κάποιοι που πάρκαραν καθόλη την διάρκεια του 8ωρου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργεί σαν προσωρινή στάθμευση. Κάτι που χρειάζεται για εκείνον που θέλει να σταματήσει προσωρινά, να ψωνίσει και να φύγει. Αυτό θα λυθεί, σε συνδυασμό βέβαια και με το άνοιγμα του κλειστού δημοτικού πάρκινγκ. Αυτό βέβαια σαν αρχή, αφού μετά πρέπει να δούμε συνολικά όλη την πόλη και το κυκλοφοριακό της. Είναι μεγάλο πρόβλημα στην Ξάνθη. Όλες οι πόλεις έχουν προβλήματα, γιατί είναι δυναμικό το φαινόμενο (αδειάζει η περιφέρεια και έρχονται όλοι στην πόλη). Ιεραρχικά, για εμένα πρώτα είναι ο εκσυγχρονισμός του δήμου έτσι ώστε να παρέχουμε – μέσω της ψηφιακού μετασχηματισμού –  πιο γρήγορα και πιο εύκολα τις υπηρεσίες, το δεύτερο είναι το κυκλοφοριακό, το τρίτο είναι η Πολιτική Προστασία που είναι πάρα πολύ σημαντική (και είναι ένα κομμάτι που έμεινε πολύ πίσω γιατί το κράτος την χρειάζεται σε συγκεκριμένες και δύσκολες χρονικές στιγμές) και από εκεί και πέρα είναι οι δομές, τα αθλητικά κέντρα κλπ. Αυτά θα πρέπει να λυθούν μέσα στην επόμενη πενταετία για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε σε επιμέρους προβλήματα.