Δίοδος Αγ. Κωνσταντίνου: Αμοιβαία συμφέροντα Ξάνθης – Σμόλιαν, από το άνοιγμα των συνόρων, αλλά…

Κ. Κουρτίδης: Εξαρτάται από τα δεδομένα του κορωνοϊού-Θα συνδράμουμε όπου χρειαστεί

Στ. Καρατσομπανάκης: Ήταν μια πνοή για την Ξάνθη η δίοδος του Αγ. Κωνσταντίνου

Το θέμα της επαναλειτουργίας του μεθοριακού σταθμού «Άγιος Κωνσταντίνος» – για το οποίο υπήρξε και απόλυτη ταύτιση απόψεων – τέθηκε κατά την προχθεσινή συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρ. Μέτιου και του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κ. Κουρτίδη, με τον Νομάρχη Σμόλιαν και άλλους Βούλγαρους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Ένα ζήτημα, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Κουρτίδη  εξαρτάται από τον κορωνοϊό (αλλά και τους συναρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς). Επίσης ένα θέμα που αποτελεί «επιτακτική ανάγκη» για τους επαγγελματίες της περιοχής, όπως επισημαίνει από την δική του πλευρά, ο γνωστός επιχειρηματίας του Μυρωδάτου, κ. Στέφανος Καρατσομπανάκης.

ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ – ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

Αναλυτικότερα ο κ. Κουρτίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Υπάρχουν κρούσεις από τους Βουλγάρους και κρούσεις από εμάς. Συναντηθήκαμε και μιλήσαμε καθώς για να λυθεί αυτό το θέμα, χρειαζόμαστε την συνεργασία και την βοήθεια των Βουλγάρων. Όπως γνωρίζουμε όλοι, ο Μεθοριακός Σταθμός «Αγίου Κωνσταντίνου» βρίσκεται μέσα στην Βουλγαρία. Οι Βούλγαροι κατασκεύασαν τον μεθοριακό σταθμό, έβαλαν containers που χρησιμοποιούν οι Έλληνες Αστυνομικοί  κατά παραχώρηση των Βουλγάρων, με διακρατική συμφωνία. Εάν δεν είχαμε το πρόβλημα του κορωνοϊού, το πέρασμα του «Αγίου Κωνσταντίνου» θα λειτουργούσε. Άρα, το θέμα εξαρτάται από τον κορωνοϊό. Εξαρτάται αποκλειστικά από τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόζονται. Οι συνοριακοί σταθμοί δεν κλείνουν από την περιφέρεια (δεν είναι αρμοδιότητάς μας) αλλά από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και μιας σειράς υπουργείων, για να λειτουργήσει ξανά ο μεθοριακός αυτός σταθμός. Για να λειτουργήσουν ο ΕΟΔΥ και όλες οι προβλεπόμενες υπηρεσίες, χρειάζονται στέγαση. Για να υπάρξει όμως στέγαση (που θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε αν ήταν εντός ελληνικού εδάφους) επειδή είναι εντός βουλγαρικού εδάφους, χρειάζεται να μας τα παραχωρήσουν οι Βούλγαροι. Για να γίνει αυτό, πρέπει να γίνουν συμφωνίες. Ήρθαν εδώ λοιπόν οι Βούλγαροι και συζητήσαμε. Είπαμε ότι και εμείς θέλουμε να ανοίξει ο μεθοριακός σταθμός και οι ίδιοι είπαν ότι τα συμφέροντα είναι αμοιβαία. Ο Δήμαρχος Ζλάτογκραντ είπε ότι μπορεί να παρέμβει και να εγκαταστήσει conteiners που θα παραχωρήσει στις ελληνικές αρχές, ώστε να μπορεί να λειτουργεί ο σταθμός του Ζλάτογκραντ αλλά να υπάρχουν και υποδομές για τους Έλληνες  (αστυνομικούς, συνεργεία του ΕΟΔΥ κλπ). Άρα έχουμε την πρώτη κίνηση. Οι άνθρωποι αυτοί, μας είπαν καλόπιστα ότι θα συνεργαστούμε και θα μας παραχωρήσουν αυτά που θέλουμε. Επικοινωνήσαμε με την αστυνομία χθες και πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον ΕΟΔΥ (που πρέπει να στείλει υπάλληλους που θα είναι μόνιμα εκεί) αλλά και με όλα τα υπουργεία που θα συνδράμουν σε αυτό.  Δεν είναι αρμοδιότητά μας, ως Περιφέρεια αυτό, αλλά προσπαθούμε να το συντονίσουμε. Μεγαλύτερος σύμμαχός μας είναι ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος είδε την Βουλγαρική αντιπροσωπεία (που ήταν δυναμική διότι είχε και βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και μάλιστα ήταν εν γνώσει του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας η συγκεκριμένη επίσκεψη, την οποία θεωρεί σημαντική, όχι για το άνοιγμα των δρόμων, αλλά για την σύσφιξη των σχέσεων). Το άνοιγμα των δρόμων, είναι κάτι πολύπλοκο που πρέπει να το λύσουμε, αλλά το θέμα είναι ότι δεν πρόκειται για μια απόφαση που θα πάρω εγώ. Από την πλευρά μου θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και με τη συνεργασία μου όπου χρειαστεί για να τα καταφέρουμε τελικά.

ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΑ

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι:

Προσωπικά, είμαι της άποψης ότι τα σύνορα πρέπει να είναι ανοικτά. Δεν με ενδιαφέρει μόνον το οικονομικό. Είναι ζήτημα συνταγματικής ελευθερίας, είναι ζήτημα οικονομικής ελευθερίας, είναι ζήτημα διακρατικών συνθηκών που έχουμε υπογράψει με την Δημοκρατία της Βουλγαρίας, άρα τα σύνορα πρέπει να είναι ανοικτά. Ο τουρισμός έπεται. Δεν λέω δηλαδή πως επειδή θα έχουμε τουρισμό πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα. Έχουμε κάτι στα χέρια μας και δεν πρέπει να το χάσουμε. Ως προς το πως θα το καταφέρουμε, θα το προσπαθήσουμε. Ήδη ξεκινήσαμε, ήδη έγιναν οι πρώτες κρούσεις, οι Βούλγαροι είναι πολύ σοβαροί άνθρωποι και ήρθαν με αποφασιστικότητα και αγάπη για τον τόπο τους (όπως και εμείς). Συμφωνήσαμε λοιπόν ότι μας συμφέρει και τους δυο να είναι ανοικτά τα σύνορα.

ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΒΡΗΚΑΜΕ, ΑΥΤΟΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΑΛΛΑ…

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν το κομμάτι του δρόμου είναι λειτουργικό, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, απαντά:

Για να σας πω την αλήθεια, δεν είναι και ο,τι καλύτερο αυτός ο δρόμος. Είναι ένας στενός δρόμος που οδηγεί στα σύνορα. Αλλά είναι ένας δρόμος. Ο δρόμος υπάρχει, λειτουργούσε για πολλά χρόνια, αυτόν βρήκαμε και αυτόν θα χρησιμοποιήσουμε. Ναι, πρέπει να βελτιωθεί, αλλά τώρα το θέμα μας δεν είναι στον δρόμο αλλά στο φυλάκιο. Ας ανοίξει το φυλάκιο και θα δούμε τι θα κάνουμε για να βελτιώσουμε τον δρόμο. Δεν συμφωνώ δηλαδή να βελτιώσουμε τον δρόμο και να παραμείνει κλειστό το φυλάκιο. Το πιο εύκολο είναι να μην κάνουμε τίποτα. Τώρα που ξεκινήσαμε, ο κόσμος – και δικαιολογημένα – έχει προσδοκίες. Και εγώ προσωπικά έχω προσδοκίες. Δεν λέω ότι θα ανοίξει ή δεν θα ανοίξει. Θέλω να είμαι συνεπής. Λέω όμως ότι θα προσπαθήσω, με όλους τους φορείς της Ξάνθης (από κοινού) για να βοηθήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Θα «τρέξουμε» για να το συντονίσουμε.

ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΗ «ΠΝΟΗ» ΓΙΑ ΕΜΑΣ Ο «ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΣΑΜΕ – ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ

Από την πλευρά του ο κ. Καρατσομπανάκης επισήμανε ότι:

Πρώτα από όλα, για όποιον γνωρίζει, τα έξοδα και τα χιλιόμετρα για κάποιον που θα μας επισκεφθεί, περνώντας από την Νυμφαία, οπότε μειώνεται δραματικά η κίνηση. Ενώ από τον «Άγιο Κωνσταντίνο» – παρότι γνωρίζουμε τα προβλήματα του δρόμου κλπ – υπήρχε μια πάρα πολύ καλή κίνηση και πιστεύω ότι ο κάθε εισερχόμενος τουρίστας (Βούλγαρος ή οποιασδήποτε άλλης υπηκοότητας) από την αρχή που έμπαινε στον νομό μας, μέχρι να φτάσει στην παραλία, άφηνε κάποια χρήματα. Πολλά χρήματα από ο,τι γνωρίζω από φίλους μου στον ορεινό όγκο. Πόσο μάλλον όταν η είσοδός τους συνοδεύονταν με μια διανυκτέρευση, έναν καφέ κλπ. Κατά αρχήν, είναι πολύ σημαντικό ότι ιδιαίτερα η δική μας παραλία – που είναι και η πιο κοντινή έστω και με διαφορά 1-2-3 χλμ – για αυτούς ήταν η πρώτη επιλογή τους, είχαν συνηθίσει και το πλέον σημαντικό ήταν η αυθημερόν κίνηση. Προγραμμάτιζαν δηλαδή να έρθουν νωρίς το πρωί και να φύγουν αργά το απόγευμα. Αυτό μας λείπει. Το χάσαμε από τότε που έκλεισε ο «Άγιος Κωνσταντίνος» και ήταν αισθητή η διαφορά. Δεν μπορεί ο άλλος να κάνει 300 (150 + 150) συνολικά χιλιόμετρα από την Νυμφαία. Δεν είναι ο,τι πιο εύκολο να διπλασιάζεται ο χρόνος, η κούραση, τα έξοδα κλπ. Ενώ τα 70 χλμ (συν 70 της επιστροφής) στα οποία βρισκόμαστε εμείς (σ.σ. από τον Μεθοριακό Σταθμό του Αγίου Κωνσταντίνου) είναι στο μισό. Για εμάς ήταν μεγάλη «πνοή» (αφού εισέρχονταν από αυτόν τον σταθμό 1000-1500 άτομα). Τα προβλήματα τα γνωρίζουμε πλέον και επειδή αναμένουμε να ανοίξει ο δρόμος από το Δημάριο, δεν αξίζει να δοθούν εκατομμύρια χρημάτων για μια διάνοιξη του δρόμου κλπ. Είναι επιτακτική ανάγκη να επαναλειτουργήσει και πολύ καλά έπραξαν οι αρμόδιοι φορείς και να το συντομεύσουν. Νομίζω ότι δεν μας παίρνει άλλο Καλοκαίρι – άλλη σεζόν – διότι πλέον πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους, έχουν αλλάξει και προορισμούς. Όταν του κλείνεις μια οδό, αναγκάζεται να βρει άλλον δρόμο. Αυτό πρέπει αν το σκεφτούμε. Δεν μπορεί 3-4 χρόνια να είναι κλειστά.

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΑΛΛΑ…ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ – ΣΥΜΒΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΟ ΜΥΡΩΔΑΤΟ

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι:

Νομίζω ότι είναι πλέον αυτονόητο για τον καθένα να καταλάβει τι ζημιά έχει η κάθε επιχείρηση με τον covid. Ζούμε πλέον με την ζημιά και δεν ξέρω πως ο κάθε επιχειρηματίας τα βγάζει πέρα. Πολλές φορές, κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να υποκρινόμαστε, αλλά τώρα υπάρχει μια πραγματικότητα. Πραγματικά δεν υπάρχει αυτός ο όγκος δουλειάς, ενώ είχαμε μπει σε μια καλή τουριστική οδό. Το 2019 ήταν πραγματικά το «πικ» και περιμέναμε να συνεχιστεί και ξαφνικά, κατέρρευσε το σύστημα. Νομίζω ότι επιβάλλεται να λειτουργήσει ο «Άγιος Κωνσταντίνος» και δεν γνωρίζω ποια είναι τα προβλήματα για να μην ανοίξει. Κάλλιστα – για παράδειγμα – θα μπορούσαν να περνούν από εδώ, μόνον εμβολιασμένοι. Ο άλλος εξοργίζεται γιατί ναι μεν έκανε το εμβόλιο για λόγους υγείας, αλλά και για να έχει μια πρόσβαση παντού. Δηλαδή, για ποιο λόγο δεν επιτρέπεις την είσοδο στον εμβολιασμένο Βούλγαρο από τον «Άγιο Κωνσταντίνο»; Δεν μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να το προβλέψει και αυτό; Ωραία η δημόσια υγεία, αλλά θέλουμε να σωθεί παράλληλα και η οικονομία. Αφού έκανε το εμβόλιο, τι άλλο να απαιτήσεις από τον Ευρωπαίο πολίτη και από τον κάθε πολίτη; Πλέον, κοιτάς την οικονομία. Εξάλλου, όπως βλέπετε, τα μέτρα λαμβάνονται με τέτοιον τρόπο ώστε να μην καταρρεύσει και η οικονομία. Τα μηνύματα για την σεζόν είναι θετικά. Ήδη ο Αύγουστος από την προηγούμενη σεζόν ήταν θετικός. Ο κόσμος θέλει να έρθει. Αυτοί που ήρθαν και ξανάρχονται σημαίνει ότι τους αρέσει. Δεν μπορείς να φέρεις κανέναν παρά την θέλησή του, ακόμη και… δωρεάν.  Οι παραλίες της Ξάνθης έχουν φτάσει σε ένα σημείο να είναι τουριστικός προορισμός και αυτό είναι πολύ θετικό (και η Ελλάδα έχει πλήθος παραλιών). Και μια παραλία που δεν έχει υποδομές για να μένει ο κόσμος, έχει γίνει τουριστικός προορισμός και αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.  Το Μυρωδάτο (όπως και άλλες περιοχές του Ν. Ξάνθης) είναι πλέον ένα σύμβολο τουριστικού προορισμού για τον νομό. Και έχουμε φτάσει όλοι (φορείς, επαγγελματίες κλπ) να πιστεύουμε στο όραμα ότι θα καταλήξει να γίνει κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είναι…