Δρ. Χρήστος Ευαγγελίδης: Μεγάλο το ρήγμα στην Ξάνθη, αλλά… με μεγάλες περιόδους επανάληψης

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στη «Θ»

Τα επίφοβα ρήγματα σε Λήμνο – Σαμοθράκη και το ενδεχόμενο να «σπάσουν», με ένα μεγάλο γειτονικό σεισμό

Έκδηλη ανησυχία επικρατεί στους κατοίκους της Θράκης και ιδιαίτερα στον Έβρο, από τον πρόσφατο σεισμό μεγέθους 6 ρίχτερ στη γειτονική Τουρκία, με επίκεντρο λίγα χιλιόμετρα ανατολικά των συνόρων μας. Τα ερωτήματα που εύλογα τίθενται είναι, κατά πόσο θα επηρεάσει την περιοχή μας ένας ενδεχόμενος σεισμός, άνω των 7 ρίχτερ, που όλοι σχεδόν οι σεισμολόγοι, Τούρκοι και Έλληνες, «περιμένουν» κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, να πλήξει την γειτονική σε εμάς πλευρά της Τουρκίας. Κατά πόσο δηλαδή ένας τέτοιος σεισμός θα «ενεργοποιήσει» τα ρήγματα που περιβάλλουν την Θράκη στην θαλάσσια και στην ηπειρωτική περιοχή. Η «Θ» σε μια προσπάθεια να ενημερώσει με τον καλύτερο τρόπο τους αναγνώστες της, συνομίλησε αποκλειστικά με τον Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και Υπεύθυνο του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου Δρ. Χρήστο Ευαγγελίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στα «επίφοβα ρήγματα» του θαλάσσιου χώρου, στα «μεγάλα» ρήγματα της Ξάνθης και της Θράκης, εκφράζοντας την άποψη οτι δεν θα ανησυχούσε σαν Θρακιώτης περισσότερο από ο,τι θα ανησυχούσε όσο πρέπει να ανησυχεί πάντα για τους σεισμούς.

«ΣΕ ΛΗΜΝΟ – ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΦΟΒΑ ΡΗΓΜΑΤΑ – ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΡΗΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ «ΣΠΑΣΟΥΝ» ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ»

Αναλυτικότερα, ο κ. Ευαγγελίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι «τα πιο επίφοβα ρήγματα που υπάρχουν είναι στον θαλάσσιο χώρο, δηλαδή ανάμεσα σε Λήμνο – Σαμοθράκη, που μπαίνει στα Δαρδανέλια. Στην ουσία η επέκταση του ρήγματος της Β. Ανατολίας, μπαίνει πλέον μέσα στο Αιγαίο, περνά την χερσόνησο της Καλλίπολης (την κόβει επί της ουσίας), μπαίνει στο Αιγαίο και κάνει την Τάφρο. Πλέον όμως αλλάζει λίγο και μορφή το ρήγμα και εκτός από οριζόντιας μετατόπισης, γίνεται και ένα ρήγμα διαστολής. Οπότε δίνει πάλι μεγάλους σεισμούς, αλλά λίγο διαφορετικούς σε μηχανισμό. Προφανώς, αν γίνει ένας μεγάλος σεισμός (πάνω από 7 ρίχτερ) μπροστά από την Κωνσταντινούπολη, που αναμένεται (αφού είναι ένα κομμάτι του ρήγματος που δεν έχει σπάσει) θα επηρεάσει και τις γειτονικές περιοχές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σπάσουν και τα άλλα ρήγματα. Απλά μπορεί να επηρεαστούν. Για να το πω διαφορετικά, αν κάποια ρήγματα είναι ώριμα να ενεργοποιηθούν (να «σπάσουν» από μόνα τους) μπορεί ένας γειτονικός σεισμός να τα επηρεάσει και να τα επιταχύνει. Να τα βοηθήσει και να δώσει ένα «σπρώξιμο» για να σπάσουν λίγο νωρίτερα. Παρόλα αυτά, προσωπικά δεν με ανησυχούν οι σεισμοί στον θαλάσσιο χώρο. Δεν επηρεάζονται οι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Το 2014 είχε κάνει έναν σεισμό σχεδόν 7 ρίχτερ, για παράδειγμα, μεταξύ Λήμνου – Σαμοθράκης και «δεν άνοιξε μύτη» στον ελλαδικό χώρο. Και ήταν μεγάλος σεισμός. Επομένως αν γίνει ένας σεισμός εκεί, δεν θα επηρεαστούν – νομίζω – οι πόλεις της Θράκης σημαντικά.  Θα έχουν κάποιες επιταχύνσεις τοπικές, αλλά όχι κάτι τραγικό».

«ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΡΗΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ, ΑΛΛΑ…ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ»

Σε ο,τι αφορά στα ρήγματα της περιοχής μας, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «τα ρήγματα που είναι στην Ξάνθη κλπ, που είναι μεγάλα και έχουν δώσει ιστορικά σεισμούς και αυτά θα μπορούσαν να επηρεαστούν, αλλά θεωρώ ότι τα ρήγματα αυτής της περιοχής έχουν μεγάλες περιόδους επανάληψης. Το πεδίο των τάσεων στην περιοχή, δεν είναι τόσο έντονο ώστε αυτά τα ρήγματα να «σπάνε» συχνά. Επομένως δεν θα με ανησυχούσαν τόσο πολύ αυτά τα ρήγματα, παρόλο που είναι μεγάλα και είναι κοντά σε αστικές περιοχές. Δεν θα με ανησυχούσαν παραπάνω δηλαδή, γιατί έγινε ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη. Είναι διαφορετικής γεωμετρίας και διαφορετικής μορφής ρήγματα αυτά που δεν «σπάνε» με τον ίδιο τρόπο που «σπάνε» τα ρήγματα του Β. Αιγαίου και της Β. Ανατολίας. Επομένως δεν επηρεάζονται τόσο πολύ, αν γίνει μεγάλος σεισμός. Λέω «αν» γιατί το 6,2 που έγινε, δεν «φτάνει» καν εκεί – κατά κάποιο τρόπο – η ενέργεια.

Τον σεισμό τον μετράμε από τους σεισμολογικούς σταθμούς. Μπορεί και ο σεισμολογικός σταθμός της Αθήνας να μέτρησε ότι ο σεισμός έχει μέγεθος 6,2, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς τον «νιώσαμε» 6,2 εδώ. Μετράμε το μέγεθος, εκεί που έγινε ο σεισμός. Το πόση επιτάχυνση πήραμε εμείς, αυτή ήταν απειροελάχιστη. Βεβαίως, στην Θράκη (και στον Ν. Έβρου ειδικότερα) και στην Ανατολική Μακεδονία, προφανώς πήρε μεγαλύτερη επιτάχυνση».

«ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΣΑ ΣΑΝ ΘΡΑΚΙΩΤΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΘΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΣΑ ΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΩ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ»

Επίσης, ο κ. Ευαγγελίδης τόνισε ότι «σαφώς και υπάρχουν ρήγματα στην Θράκη. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν ρήγματα. Δεν υπάρχει σημείο της Ελλάδας όπου δεν υπάρχουν ρήγματα. Επομένως, όσο ανησυχούν οι Θρακιώτες, ανησυχούν και όλοι οι υπόλοιποι στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Ίσως και στην Θράκη να είστε λίγο πιο τυχεροί, γιατί μπορεί να υπάρχουν κάποια μεγάλα ρήματα, τα οποία όμως έχουν μεγάλες περιόδους επανάληψης και δεν «σπάνε» συχνά. «Σπάνε» μεν, αλλά όχι συχνά. Αργού να ωριμάσουν. Τα ρήγματα του Κορινθιακού, για παράδειγμα, «σπάνε» συνέχεια. Προσωπικά, δεν θα ανησυχούσα σαν Θρακιώτης, περισσότερο από ο,τι θα ανησυχούσα όσο πρέπει να ανησυχώ πάντα για τους σεισμούς»

«ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ, ΘΑ «ΣΠΑΣΕΙ» ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΕΙΤΕ ΜΕ ΔΥΟ «ΕΞΑΡΙΑ»

Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι «όσο για την Κωνσταντινούπολη, ξέρουμε χρόνια τώρα ότι υπάρχει ένα τμήμα του ρήγματος της Β. Ανατολίας που δεν έχει «σπάσει» και είναι μπροστά από την Κωνσταντινούπολη. Υποτίθεται ότι η πολιτεία ήδη ετοιμάζεται για αυτόν τον σεισμό, ο οποίος αργά ή γρήγορα, θα γίνει. Το αν θα γίνει επειδή θα επηρεαστεί από αυτό το «εξάρι» που μπορεί – ενδεχομένως – να είναι προσεισμός αυτού ή αν γίνει σε τρία ή σε δέκα χρόνια, δεν έχει διαφορά. Θα γίνει και θα έχει τις επιπτώσεις του στον αστικό ιστό που μένουν 18 εκ. άνθρωποι, γιατί είναι και ακριβώς μπροστά στην μεγαλούπολη, αυτό το άσπαστο κομμάτι. Βέβαια, αυτό το κομμάτι μπορεί να μην «σπάσει» ενιαία, αλλά σε δυο κομμάτια και να δώσει δυο «εξάρια» (για παράδειγμα). Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο».