Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης

Η Ξάνθη υποδέχεται από σήμερα τους εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» και το οποίο διοργανώνεται με ευθύνη του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης.

Μαθητές 24 Μουσικών Σχολείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα γεμίσουν την πόλη μας με μουσικές, προσφέροντας στο κοινό μια πανδαισία ήχων.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στις μουσικές της Μεσογείου.  

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ο Σύλλογος Ρομποτικής RoboSpecialists, οι Συνεργαζόμενοι Ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί Ξάνθης και το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, έχουν την τιμή να συγκαταλέγονται στους χορηγούς της φετινής διοργάνωσης, καλύπτοντας από κοινού τη μετακίνηση των μαθητών του σχολείου «Istituto Istruzione Superiore ”Abramo Lincoln”» (Ιταλία) και του σχολείου «Ιes Juandela Cierva Y Codorniu, Totana, Murcia» (Ισπανία), από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης προς την Ξάνθη και πίσω.

Επιπροσθέτως, το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, το οποίο τελεί σε αγαστή συνεργασία με το ΙΘΤΠ από το 2021, ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει στο κλείσιμο της τελετής λήξης, μετά τη συναυλία υπό τον Νίκο Κυπουργό και την παρουσίαση των βιωματικών εργαστηρίων, μια γιορτή για την παραδοσιακή μουσική της Θράκης.

Η δράση αυτή υλοποιείται με την αφιλόκερδη συμμετοχή των μουσικών Βαγγέλη Δωρόπουλου (γκάιντα), Παναγιώτη Ζευκίδη (γκάιντα/ακορντεόν), Αλέξανδρου Κοκκαλίδη (θρακιώτικη λύρα), Γιάννη Κοτζαμπάση (ακορντεόν), Ευγενίας Πανταζόγλου (γκάιντα), Γιάννη Πανταζόγλου (νταούλι), Γιώργου Παπαδόπουλου (νταούλι) και Ηρακλή Ψωμαδόπουλου (γκάιντα/καβάλι), οι οποίοι για πρώτη φορά θα συμπράξουν από κοινού. Μια σύμπραξη η οποία θα μνημονεύσει και τον πρωτοχορευτή του Χορευτικού Εργαστηρίου της ΦΕΞ και οργανοπαίχτη, Αλέξανδρο Τσάκο (1990-2022).

Στην εκδήλωση αυτή, θα συμμετάσχουν και αντιπροσωπίες των χορευτικών συλλόγων της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, οι οποίοι προάγουν την χορευτική παράδοση της Θράκης, βοηθώντας από κοινού να σχηματιστεί ένας μεγάλος χορευτικός κύκλος με τα παιδιά των μουσικών σχολείων, τους συνοδούς τους και το κοινό που θα παρακολουθήσει την τελετή λήξης.

Επίσης, ο Σύλλογος Ρομποτικής RoboSpecialists και το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, μετέχουν με μέλη τους και εκ μέρους του ΙΘΤΠ στην ομάδα των εθελοντών, η οποία, με ευθύνη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, αποτελεί, διαχρονικά, μια βασική δύναμη στήριξης και επιτυχίας του φεστιβάλ.

Τέλος, να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, στην Καπναποθήκη «Π» θα πραγματοποιηθεί το Εργαστήριο Jazz Μουσικής, με διδάσκοντα τον κ. Γιώργο Κοντραφούρη, ενώ την Παρασκευή, 4 Μαΐου, στις 20:00, θα λάβει χώρα στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» η εκτέλεση των προκριθέντων έργων και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2ου Μαθητικού Διαγωνισμού Σύνθεσης Μουσικών Σχολείων.

Πληροφορίες για τη συμμετοχή συλλόγων στη γιορτή της θρακιώτικης μουσικής: Νίκος Κοσμίδης, 6996559216, draseisculturalproject@gmail.com