Με αφορμή το προχθεσινό περιστατικό…
Τι λένε στη «Θ» ο Αστυν. Δ/ντής, ο πρ. αντιδήμαρχος και κύκλοι της Στατιστικής Υπηρεσίας Ξάνθης
Άγνωστος μετά το 2011, ο αριθμός των «ταραχοποιών στοιχείων» που μένουν παραπλέυρως του οικισμού
Στο ίδιο έργο θεατές, βρέθηκαν για άλλη μια φορά, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, που δέθηκαν…«λιθοβολισμό», το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο τυπικού ελέγχου στον οικισμό του Δροσερού, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού, αλλά και εκτεταμένες ζημιές σε ένα υπηρεσιακό όχημα.
Ένας οικισμός, που δεν «ησυχάζει» ποτέ, από περιστατικά που προκαλούν άτομα, τα οποία δεν έχουν σχέση με τους ντόπιους κατοίκους, όπως ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά στην «Θ» ο Δημοτικός Σύμβουλος (πρώην Αντιδήμαρχος) και κάτοικος του Δροσερού Φερντούν Χασάν Ογλου.
Ωστόσο, η επιθετική αυτή συμπεριφορά των ανθρώπων που μετακόμισαν παραπλεύρως του οικισμού, δεν αποτελεί «τροχοπέδη» για τους αστυνομικούς, οι οποίοι θα συνεχίσουν τους ελέγχους, όπως ξεκαθαρίζει από την δική του πλευρά στην «Θ» ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης κ. Χρήστος Σταμπουλής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια έρευνα, η «Θ» μιλώντας με πηγές της τοπικής Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αποκαλύπτει ότι η τελευταία «χαρτογράφηση» όλων των κατοίκων, έγινε κατά το 2011 και σε αυτήν συμπεριλήφθηκαν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που μετεγκαταστάθηκαν πλησίον του οικισμού του Δροσερού από το 2004). Από την έρευνα ανέκυψε ότι ακριβής αριθμός αυτών, δεν υπάρχει, καθώς συμπεριλαμβάνονται στον αριθμό του οικισμού και κατ΄επέκταση στον συνολικό αριθμό των κατοίκων του Δήμου Ξάνθης. Βέβαια, οι ενδεχόμενες αλλαγές στον πληθυσμό του οικισμού, τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα γίνουν γνωστές το…2021 (με την νέα απογραφή του πληθυσμού).
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ: «ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ»
Σε ανακοίνωση με αφορμή ακόμη ένα περιστατικό με θύμα αστυνομικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, προχώρησε η Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Νομού Ξάνθης που αναφέρει επακριβώς ότι: «μια μέρα μετά τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας με τα φώτα της δημοσιότητας να σβήνουν, η καθημερινότητα για εμάς τους αστυνομικούς συνεχίζεται δυσοίωνη με τους κατοίκους του περίφημου οικισμού της πόλης, του Δροσερού, να μας υπενθυμίζουν ότι η εικόνα της πόλης διαφέρει κατά πολύ από αυτήν των εορταστικών εκδηλώσεων.
Αυτή την φορά κάτοικοι του οικισμού επιτέθηκαν σε Αστυνομικούς, που διενεργούσαν έναν τυπικό έλεγχο σε ύποπτα άτομα, τα οποία αρχικά διέφυγαν του ελέγχου και κινήθηκαν προς τον οικισμό τους, όπου τους παρέχουν οι φίλοι και γείτονες την απαραίτητη προστασία. Αποτέλεσμα της επίθεσης αυτής ο τραυματισμός ενός αστυνομικού και οι εκτεταμένες ζημιές σε ένα υπηρεσιακό όχημα.
Η Ένωση μας έχει επισημάνει στο παρελθόν, πολλές φορές, την κρισιμότητα της κατάστασης στον εν λόγω οικισμό, ζητώντας από την ηγεσία μας απεγνωσμένα την ενίσχυση της Ξάνθης με αστυνομικό προσωπικό, προκειμένου να προσφέρουμε την ασφάλεια στον Ξανθιώτη/τισσα, καθώς σε αμέτρητα περιστατικά, που δεν δημοσιοποιούνται, είμαστε μόνοι μας, ανήμποροι να αντιδράσουμε και να πράξουμε το καθήκον μας.
Εμείς και τα μέλη μας είμαστε αυτοί που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους πολίτες της πόλης που δικαίως φωνάζουν. Εσείς κύριοι που κάθεστε αναπαυτικά στις καρέκλες σας και αποφασίζετε για τις δικές μας ζωές, οφείλετε πλέον να αναλάβετε τις ευθύνες σας απέναντι στους υφισταμένους σας και στους κατοίκους αυτής της πόλης.
Ως Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την αστυνόμευση της πόλης και καλούμε όλους τους αρμοδίους να αναλάβουν δράση και να αλλάξουν ό,τι προλαβαίνουν. Το σημερινό περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε ένα αμέτρητο κατάλογο παρόμοιων επιθέσεων, το οποίο όμως ξεχείλισε το ποτήρι…
Δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε κι αυτό να περάσει στα “ψιλά”. Εσείς κύριοι θα αφήσετε κάποιους να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο;;;»
«ΣΙΓΟΥΡΑ ΛΕΙΠΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΤΟΗΤΟΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ…ΑΒΑΤΟ ΤΟ ΔΡΟΣΕΡΟ»
Μιλώντας για το παραπάνω θέμα, ο Διευθυντής Αστυνομίας Ξάνθης κ. Χρήστος Σταμπουλής, ανέφερε επακριβώς ότι «λείπει σίγουρα προσωπικό από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης αλλά από εκεί και πέρα βέβαια, με το υπάρχον προσωπικό, οι έλεγχοι στον οικισμό έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Είχαμε το τελευταίο περιστατικό, αλλά εμείς από πλευράς μας συνεχίζουμε τους ελέγχους. Δεν σταματούμε με τίποτε. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτο ενδιαφέρον ό,τι και αν συμβεί. Είναι γνωστά τα ταραχοποιά στοιχεία κατά κύριο λόγο. Ο κύριος πυρήνας τους, είναι παραπλεύρως του οικισμού. Στο σημείο που αναφέρεστε. Και γενικά στον οικισμό υπάρχουν άτομα που προκαλούν διάφορα ζητήματα. Σίγουρα είναι γνωστά τα άτομα που μένουν εκεί. Ξέρουμε σε ποιους αναφέρονται. Αναφορικά με το πληθυσμιακό κομμάτι, δεν είναι αρμοδιότητά μας, να γνωρίζουμε τον αριθμό. Εμείς απλά ξέρουμε που είναι οι κύριοι πυρήνες και τα πιο ταραχοποιά στοιχεία, αλλά οι έλεγχοι γίνονται σε όλο τον οικισμό γενικά. Σίγουρα συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, αλλά εμάς δεν μας πτοεί τίποτα. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν όλο το διάστημα. Δεν ισχύει ότι το Δροσερό είναι «άβατο». Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες γίνονται οργανωμένοι έλεγχοι και με ενίσχυση από άλλες διευθύνσεις για να είναι πιο εντατικοί οι έλεγχοι και σε μεγαλύτερο βάθος. Γενικά υπάρχει διαφόρων ειδών εγκληματικότητα στην περιοχή αυτή τόσο όσον αφορά θέματα ναρκωτικών όσο και όσον αφορά θέματα κλοπών, διαρρήξεων οχημάτων και καταστημάτων. Εμάς δεν θα μας πτοήσουν όλα αυτά. Εννοείται ότι θα συνεχιστούν με αμείωτο ενδιαφέρον οι έλεγχοι».
«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»
Από την πλευρά του ο κ. Χασάν Ογλού, τόνισε ότι «ο συνοικισμός έχει ένα κομμάτι που πραγματικά δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στην καθημερινότητα και στην τοπική κοινωνία, το οποίο πάνω – κάτω πιστεύω ότι εσείς οι δημοσιογράφοι το γνωρίζετε. Το θέμα είναι ότι και η αστυνομία, όταν υπάρχουν τέτοια συμβάντα, θα είναι καλά να ξεκαθαρίσουν ποιο κομμάτι αφορά. Το συγκεκριμένο συμβάν, αφορά σε εκείνο το κομμάτι του οικισμού, που δεν έχει καμία σχέση με τους εντόπιους Δροσερίτες. Το συγκεκριμένο συμβάν, έγινε μετά το γήπεδο μπροστά από την «ΤΕΚΤΩΝ». Είναι ένα σημείο γνωστό και για την αστυνομία αλλά και για την τοπική κοινωνία. Πιστεύω ότι το καταλαβαίνουν σιγά σιγά πάρα πολλοί. Εμείς, οι ντόπιοι Δροσερίτες, δεν γνωρίζαμε καν ότι υπήρξε τέτοιο περιστατικό. Ενημερωθήκαμε από τις εφημερίδες. Είναι πραγματικά κρίμα να μας βάζουν όλους μαζί. Ειδικά όταν οι ντόπιοι Δροσερίτες, την τελευταία δεκαετία καταβάλλουν μια τεράστια προσπάθεια και έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα και με την παιδεία και με την φοίτηση των παιδιών στα σχολεία. Ξεκινήσαμε από το 40% και έχουμε φτάσει στο 100%. Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Επίσης οι ντόπιοι αγωνίζονται, γίνονται μετανάστες, πηγαίνουν στην Γερμανία και στην Ολλανδία, έχουν αλλάξει την εικόνα της καθημερινότητάς τους. Είναι κρίμα να «μπλέκουν» όλο τον συνοικισμό σε τέτοια περιστατικά. Στο κομμάτι αυτό, ήρθαν κάτοικοι Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, που έμεναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες (2004) για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα, τους έδιωξαν. Ήρθαν πέντε οικογένειες και τώρα είναι εκατόν πέντε. Δεν έχουν καμία σχέση με τους εντόπιους Δροσερίτες και τους μόνιμους κατοίκους του οικισμού. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Ακόμη και ένα μικρό παιδάκι να ρωτήσετε, θα σας πει ότι πραγματικά ούτε επικοινωνία ούτε επαφή υπάρχει. Είναι ένα τελείως ξεχωριστό κομμάτι. Ο συνοικισμός δεν κινείται καν εκεί μέσα».
«ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΕΦΟΣΟΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ»
Αναφορικά με το αν είναι καταγεγραμμένοι οι άνθρωποι αυτοί, ο ίδιος τονίζει ότι «θεωρώ πως επειδή λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας, ΚΕΑ και άλλα επιδόματα και βοηθήματα, είναι καταγεγραμμένοι. Διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να λάβουν αυτά τα επιδόματα αν δεν ήταν δημότες όσοι ήρθαν μετά».
«ΦΥΣΙΚΑ ΩΣ ΝΤΟΠΙΟΙ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
«Η αστυνομία γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι ένας χώρος από τον οποίο δημιουργούνται προβλήματα στην τοπική κοινωνία. Συνεπώς είναι καλά και η αστυνομία να ξεκαθαρίσει (δεν ξέρω με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό) ότι πρόκειται για εκείνο το κομμάτι του συνοικισμοί. Όταν μπλέκουν όλο τον συνοικισμό, είναι «βαρύ» το θέμα» επισήμανε επίσης ο κ. Χασάν Ογλου, σημειώνοντας με έμφαση ότι «εμείς οι ντόπιοι Δροσερίτες, χαιρόμαστε που γίνονται συχνά και έλεγχοι από τους αστυνομικούς. Είναι πολύ καλό να κάνουν ελέγχους. Είναι για την ασφάλεια των πολιτών. Φυσικά και θέλουμε την αστυνομία. Δεν υπάρχει θέμα να μην θέλουμε την αστυνομία. Ίσα – ίσα θεωρώ ότι ένας απλός και «καθαρός» άνθρωπος θα ήθελε την προστασία του από τους αστυνομικούς για πολλούς και διάφορους λόγους. Δεν μπορεί για παράδειγμα, εκείνη την ημέρα που όλη η πόλη γιόρταζε τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση με εκείνη την βροχή, να μπλέξουν κάποιο το συγκεκριμένο θέμα με το άλλο. Και εμείς σαν ντόπιοι κάτοικοι γιορτάζαμε τα Ελευθέρια. Δεν ξέραμε καν για το περιστατικό. Η όποια ενημέρωση γίνεται μέσα από τις εφημερίδες. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς τους ανθρώπους. Κακώς μας μπλέκουν όλους μαζί. Θα είναι καλά να ξεκαθαριστεί το ζήτημα αυτό».
ΤΟ 2011 Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΡΙΒΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ
Σύμφωνα τώρα με κύκλους της τοπικής Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ξάνθης «η τελευταία απογραφή πληθυσμού έγινε το 2011. Ο,τι υπήρχε σε σπίτι ή παράπηγμα κλπ, καταγράφηκε. Είμαστε υποχρεωμένοι να καταγράφουμε όχι μόνον τις κανονικές κατοικίες αλλά και τις μη κανονικές. Ακόμη δηλαδή και ένα αντίσχοινο στο οποίο θα μπορούσε να μένει κάποιος. Από εκεί και έπειτα, αριθμοί συγκεκριμένοι δεν υπάρχουν. Το Δροσερό ανήκει στον οικισμό της Ξάνθης, όπου είναι και ενσωματωμένος. Το νούμερο βγαίνει σε σύνολο δημοτών της Ξάνθης. Ο,τι σπίτι υπήρχε, το επισκεφθήκαμε το 2011 με την απογραφή και όποιος έμενε τότε, καταγράφθηκε ως κάτοικος εκεί. Η απογραφή γίνεται κάθε δέκα χρόνια. Έτσι και το 2021 θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία. Όμως δεν είναι απαραίτητο ένας οικισμός να είναι νόμιμος για να καταγραφεί. Έχουμε υποχρέωση να πάμε όπου μας υποδείξουν ή όπου ξέρουμε ότι έχει σπίτια. Ίσα ίσα που το κομμάτι αυτό είναι μέσα στα όρια του οικισμού της Ξάνθης. Δεν είναι απομονωμένο, οπότε και έχουμε την υποχρέωση να πάμε. Προφανώς αναφέρεστε στο κομμάτι του οικισμού που είναι πίσω από τον «ΤΕΚΤΩΝΑ». Πριν την απογραφή πληθυσμού, γίνεται η λεγόμενη «απογραφή κτιρίων». Εκεί εντοπίζουμε ποια κτίρια είναι κατοικίες και ποια όχι. Οπότε με την απογραφή πληθυσμού, όπου έχουμε εντοπίσει κατοικία, είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε κάποιον απογραφέα. Δεν εξετάζουμε αν ο οικισμός είναι νόμιμος ή παράνομος. Δεν είναι στην δική μας αρμοδιότητα. Οι κάτοικοι του Δροσερού καταγράφονται ως κάτοικοι του οικισμού της Ξάνθης (όπως και όλες οι γειτονιές της Ξάνθης, η Καλλιθέα και η Χρύσα). Εντάσσονται στον οικισμό και κατ΄επέκταση στην δημοτική κοινότητα και κατ΄επέκταση στον δήμο κλπ».