Δροσερό: Το σχολείο, οι μαθητές του και το φαινόμενο της τεράστιας σχολικής διαρροής

Με αφορμή την χθεσινή εκδήλωση του 8ου Γυμνασίου για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά…

Π. Κελτσίδου: Υποχρέωσή μας να γιορτάσουμε – Υπάρχει τρόπος, για την μαθητική διαρροή

Με μια όμορφη εκδήλωση από το 8ο Γυμνάσιο Ξάνθης, παρουσία εκπροσώπων των αρχών, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Δροσερό Ξάνθης, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ρομά. Εκτός από τσιγγάνικα τραγούδια και ποιήματα (για την ζωή των Ρομά) η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλία από τον Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας του ΔΠΘ κ. Ευθύμιο Λαμπρίδη, πολλά θέματα σχετικά με την μαθητική διαρροή και την συμπερίληψη, προτείνοντας παράλληλα και τις ανάλογες λύσεις.

Για την εν λόγω εκδήλωση-γιορτή, το σχολείο αλλά και το φαινόμενο της μαθητικής διαρροής, μίλησε στην «Θ», η Διευθύντρια του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης κ. Παρθενόπη (Πέπη) Κελτσίδου, η οποία στο μήνυμά της, σημείωσε ότι «είναι πάρα πολύ ωραίο να δουλεύει κάποιος με ιδιαίτερους μαθητές».

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΟΜΑ – ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΡΟΣΕΡΟΥ Η ΗΜΕΡΑ

Αναλυτικότερα η κ. Κελτσίδου, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Στο 8ο Γυμνάσιο, φοιτούν αποκλειστικά μαθητές Ρομά και για αυτό θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά και φέτος (δυο χρόνια δεν μπορούσαμε να το κάνουμε, λόγω του κορωνοϊού). Στην φετινή εκδήλωση, ομιλητής ήταν ο κ. Ευθύμιος Λαμπρίδης, Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας – Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Παρουσιάσαμε τα δρώμενα των παιδιών στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μαθημάτων και η εκδήλωση κύλησε πολύ ωραία. Ακούστηκαν ποιήματα τσιγγάνων ποιητών με θέμα την ζωή των τσιγγάνων, αλλά και τσιγγανικά τραγούδια. Μας τίμησαν όλες οι αρχές του τόπου και νομίζω ότι ήταν πολύ ωραία. Αν και η Παγκόσμια Ημέρα Ρομά είναι στις 8 Απριλίου, οι αντικειμενικές δυσκολίες μας ανάγκασαν να την γιορτάσουμε χθες.

Η μέρα ήταν αφιερωμένη στους μαθητές, στους γονείς και στους κατοίκους του Δροσερού.

Ο Καθηγητής κ. Λαμπρίδης, έθεσε πολλά θέματα σχετικά με την μαθητική διαρροή και την συμπερίληψη, που όντως αναδεικνύουν το πρόβλημα και πρότεινε και λύσεις.

250 ΟΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ 8Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΦΟΙΤΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ 100 – ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ, ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ «ΠΑΤΑΧΘΕΙ»

Σε ερώτηση της «Θ» για τον αριθμό των παιδιών που φοιτούν στο 8ο Γυμνάσιο Ξάνθης, στο Δροσερό και για το αν έχει «αμβλυνθεί» – με το πέρασμα του χρόνου – το πρόβλημα της σχολικής διαρροής, η ίδια απαντά:

Είναι εγγεγραμμένοι 250 και φοιτούν κανονικά περί τους 100 γιατί υπάρχει τεράστια μαθητική διαρροή και αυτό είναι το πρόβλημα που έχουμε. Είναι περισσότερα τα αγόρια, αλλά δεν είναι μεγάλη η διαφορά με τα κορίτσια, για να την συζητάμε. Έρχονται και πάρα πολλά κορίτσια. Υπήρξαν μάλιστα και παντρεμένοι μαθητές που είχαμε, οι οποίοι – παρεμπίπτοντος – τελείωσαν το σχολείο. Και η παντεμένη μαθήτρια και ο παντρεμένος μαθητής, που έτυχε να έχουμε, ολοκλήρωσαν την φοίτησή τους, ενώ άλλοι – που δεν είναι παντρεμένοι – τα παρατούν.

Η κατάσταση (σ.σ. αναφορικά με την μαθητική διαρροή) βελτιώνεται, αλλά χρειάζεται βοήθεια από την πολιτεία. Χρειάζεται να θεσμοθετηθούν πράγματα, τα οποία εμείς ως παράγοντες του σχολείου (διδακτικό προσωπικό), τα προτείνουμε. Τώρα, είναι θέμα της πολιτείας να τα εφαρμόσει, να τα θεσμοθετήσει και τότε είναι σίγουρο ότι η μαθητική διαρροή θα περισταλεί σε έναν υπερβολικά μεγάλο βαθμό. Έχουμε αποστείλει mails με προτάσεις και επιστολές σε όλους τους ιθύνοντες.

Υπάρχουν τρόποι ώστε, πάρα πολύ εύκολα να «παταχθεί» η μαθητική διαρροή και μάλιστα δεν θα επηρεάσουν και την ζωή των ανθρώπων εδώ. Υπάρχουν τρόποι, βασισμένοι στην νομοθεσία με την εφαρμογή της οποίας, μπορεί να αντιμετωπιστεί.

ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Κλείνοντας, στο μήνυμά της, η Διευθύντρια του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης, σημείωσε ότι:

Θα ήθελα να πω αυτό που λέω πάντα. Ότι είναι πάρα πολύ ωραίο να δουλεύει κάποιος με ωραία ιδιαίτερους μαθητές.