«Φράξια» της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ξάνθης…
Απογοητευμένος και αηδιασμένος ο Γ. Ζερενίδης από τις μεθοδεύσεις…
Πως δικαιολογεί την στάση τους (αντιπολίτευση) ο Γ. Χατζηθεοδώρου
Συνεχίζει «απτόητη» η αντιπολίτευση στον Δήμο Ξάνθης και ιδιαίτερα οι τρεις συνδυασμοί Μελισσόπουλου- Λύρατζη- Χατζηθεοδώρου, την ίδια τακτική στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, κάτι που συνέβη και στην προχθεσινή συνεδρίαση. Δηλαδή την «δυναμίτιση» του κλίματος εξ αρχής, τις επί προσωπικού επιθέσεις και εν συνεχεία την συντονισμένη αποχώρηση από την αίθουσα, με αποτέλεσμα να μένουν άλυτα τα προβλήματα των πολιτών που πρέπει να συζητηθούν στην ημερήσια διάταξη. Για όλα τα παραπάνω η «Θ» ζήτησε την άποψη και των δύο πλευρών, ήτοι του κ. Ζερενίδη και του κ. Χατζηθεοδώρου.
Από την πλευρά του ο κ. Ζερενίδης επισήμανε ότι:
Άγχος μου, αγωνία μου και απόλυτη προτεραιότητά μου από την στιγμή που εξελέγην δημοτικός σύμβουλος, είναι να εξυπηρετώ τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ξανθιώτικου λαού. Προκειμένου να πετύχω αυτό, είμαι διατεθειμένος να συγκρουστώ με οποιαδήποτε τεχνηέντως δημιουργηθείσα ένταση. Ο λόγος λοιπόν για τον οποίο κατέβηκα ως υποψήφιος ήταν να θέσω εαυτόν στην υπηρεσία των δημοτών. Όποιος – όπως η σημερινή αντιπολίτευση – αντιτάσσεται σε αυτά τα συμφέροντα, θα με έχει απέναντι.
Εδώ και καιρό, η αντιπολίτευση μεθοδεύει μια λειτουργία ενός Δημοτικού Συμβουλίου, εντελώς αναποτελεσματική. Διότι η κύρια λειτουργία του ΔΣ είναι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Εκεί αποτυπώνονται οι ανάγκες της κοινωνίας μας. Δηλαδή όποιος πολίτης έχει μια ανάγκη, κάνει ένα αίτημα και θέλει αυτό το αίτημα να διεκπεραιωθεί στον κατάλληλο χρόνο. Και πριν από το στάδιο της ημερήσιας διάταξης, με την διαδικασία των ερωτημάτων, των ψηφισμάτων και των ανακοινώσεων, ουσιαστικά ο νομοθέτης λέει ότι οι παρατάξεις μεταφέρουν στο ΔΣ κάποια γενικά ζητήματα της κοινωνίας. Αυτή είναι η σωστή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Να διεκπεραιώνει τα ζητήματα των πολιτών και από εκεί και πέρα να πληροφορεί τον κόσμο που παρακολουθεί το ΔΣ για τυπικά ζητήματα. Από αυτά τα δύο, δεν γίνεται τίποτα. Αν δείτε ένα ΔΣ, ξεκινά μεθοδευμένα από την αντιπολίτευση ώστε να το δυναμιτίσουν, με τα διαδικαστικά, με τα επί προσωπικού και ο,τιδήποτε άλλο ώστε να πάει ένα ΔΣ δύο και τρεις μέρες και να μην γίνει τίποτα. Να είναι ένα αναποτελεσματικό δημοτικό συμβούλιο και το αστείο και το παρανοϊκό είναι ότι αυτό το χρεώνουν στην δημοτική αρχή, ενώ η δημοτική αρχή περιμένει πραγματικά πότε θα τελειώσουν όλοι αυτοί οι κύριοι της αντιπολίτευσης για να συζητήσει τα θέματα.
ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Ο κ. Ζερενίδης εν συνεχεία, θέλησε να δικαιολογήσει την «έκρηξή» του που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της επίμαχης συνεδρίασης, λέγοντας πως:
Η έκρηξή μου – ίσως με άκομψο τρόπο – ήταν αυτή. Οτι έχουμε ένα ΔΣ που στο τέλος όλοι ασχολούνται με τα προσωπικά του Ζερενίδη και του κάθε Ζερενίδη. Δεν έχουμε ούτε προτάσεις – είναι αστείο αυτό που λένε ότι έχουν προτάσεις – και «δυναμιτίζουν» όλη την ώρα. Ξεκινούν από τον πρόεδρο στην αρχή (είναι μεθοδευμένο) και όποιος μπει στην συζήτηση, ορμούν μέχρι να γίνει αυτό το «μπάχαλο» που επικρατεί. Αυτή είναι η μεθόδευση και καλώ οποιονδήποτε που παρακολουθεί το ΔΣ να το δει. Αποτυπώνεται. Εμείς πραγματικά περιμένουμε να ξεκινήσει το ΔΣ, να εξετάσουμε τα ζητήματα των πολιτών και να τοποθετηθούμε. Θέλουν να φτάσουν στα άκρα. Είναι μεθοδευμένο. Και στο προηγούμενο ΔΣ, ο πρόεδρος κ. Σαββίδης, το χειρίστηκε πάρα πολύ καλά. Ζήτησαν να εξαιρεθεί ο κ. Φερντούν από το ΔΣ, ο κ. Σαββίδης είπε ότι τα μελέτησε, ότι έχει την νομική υπηρεσία και είπε ότι η διαδικασία είναι σωστή, οπότε ακολουθούσε την διαδικασία. Ζήτησαν την νομική συμβουλή, υπήρχε ο νομικός σύμβουλος και ζήτησαν να εξαιρεθεί ο συγκεκριμένος και ο κ. Σαββίδης είπε ότι δεν μπορεί να τον βρει, ζητώντας να συνεχιστεί το συμβούλιο. Μετά δυναμίτισαν την λειτουργία και στο τέλος έγινε ο,τι έγινε. Και όταν στο τέλος αποχώρησαν, είδατε ότι τουλάχιστον η παράταξη του κ. Παπαχρόνη λειτουργεί καλά, άσχετα από το ότι την κατηγορούν οι ίδιοι. Αυτός είναι ο ρόλος του ΔΣ. Τα πρώτα θέματα δεν συζητήθηκαν βέβαια, γιατί χρειάζονταν ισχυρή πλειοψηφία που δεν είχαμε και θα έρθουν στο επόμενο ΔΣ και θα δείτε ότι και τις επόμενες συνεδριάσεις θα τις μεθοδεύσουν για να τις δυναμιτίσουν για να μην συζητηθούν αυτά τα θέματα. Εδώ είμαστε και θα το δείτε. Αυτή είναι η άποψη η δική μου και πιστεύω και της δημοτικής αρχής, γιατί τα έχουμε συζητήσει και με άλλους.
ΠΕΡΙ «ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ» ΚΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ…
Αναφορικά με την φράση του ίδιου για τους δημοσίους υπαλλήλους, ο κ. Ζερενίδης σημείωσε ότι:
Δεν την παίρνω πίσω την φράση μου. Το δημόσιο αυτήν την στιγμή λειτουργεί με τηλεργασία από τους περισσότερους. Είναι θεσπισμένος ο νόμος, τον οποίο σεβόμαστε και εμείς σαν υπηρεσίες και τον τηρούμε. Υπάρχει όμως κόσμος που δεν έχει την δυνατότητα να δουλεύει με τηλεργασία. Ένας άνθρωπος που θα πάει στο παζάρι να πουλήσει δηλαδή, θέλει την άδειά του. Μια επιχείρηση που θέλει την είσοδο – έξοδο, θέλει και άδεια για να λειτουργήσει. Πρέπει να σεβόμαστε και αυτήν την μερίδα του κόσμου. Εγώ τους είπα ότι όλοι αυτοί, δεν το γνωρίζουν, επειδή είναι δημόσιοι υπάλληλοι (οι επικεφαλής) και έχουν την δυνατότητα και την πολυτέλεια από το σπίτι τους, καλό είναι να «φύγουν» για να εξεταστούν τα προβλήματα μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας μας που δεν έχουν την δυνατότητα να δουλέψουν με τηλεργασία. Είπα κάτι κακό; Είπα την αλήθεια. Γιατί μιλάμε για δασκάλους και ξέρουμε και πως λειτουργούν τα σχολεία για παράδειγμα. Έχουμε υπηρεσίες που δουλεύουν με τηλεργασία και υπηρεσίες που δουλεύουν και πρωί – απόγευμα και είμαι πολύ υπερήφανος, γιατί δουλεύουν μια χαρά. Είπα να το τονίσω για να καταλάβουν και αυτοί ότι υπάρχει μια μερίδα του κόσμου που δεν μπορεί να δουλέψει με τηλεργασία και εμείς θέλουμε να πάρουμε αποφάσεις. Οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν τις άδειές τους και να πάνε να δουλέψουν. Δεν έχουν την πολυτέλεια της τηλεδιάσκεψης και της τηλεργασίας. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους κοιτούμε πρώτα στα μάτια και μετά να λύνουμε εμείς τα προβλήματά μας για το αν π.χ ο κ. Φερντούν πρέπει ή δεν πρέπει να είναι στο ΔΣ. Δεν τον ενδιαφέρει αυτό τον κόσμο, αλλά να πάρει τις άδειές του. Ας καθίσουμε μετά να μαλώσουμε και να συζητήσουμε. Γιατί δεν το κάνουμε μετά από τα θέματα; Να συζητήσουμε μετά, ο,τι θέλουμε για την πολιτική στάση του καθενός. Αν δείτε το προηγούμενο ΔΣ, μιλήσαμε μόνο μισή ώρα για ένα ψήφισμα για τις ανεμογεννήτριες. Τις άλλες δυο ώρες μιλούσαμε για…πολιτικά. Και ερωτώ: Γιατί δεν μιλήσαμε 3 ώρες για τις ανεμογεννήτριες που είναι ένα πολύ σημαντικό, τοπικό ζήτημα; Έπρεπε να μιλάμε για τον κ. Φερντούν; Ας μιλήσει – όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Σαββίδης – η δικαιοσύνη και αν υπάρχει κάτι λάθος, ας φανεί. Εμείς πρέπει να προχωρήσουμε τα θέματά μας.
ΑΥΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ…
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηθεοδώρου ανέφερε στην «Θ» ότι:
Για άλλη μια φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, ξεδιπλώθηκε ουσιαστικά η ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής. Φανέρωσαν το άγχος της αναποτελεσματικότητάς τους που τους διακατέχει όλο αυτό το διάστημα των 19 τελευταίων μηνών και ακολουθούν μια γνωστή τακτική για αυτούς, μια πρακτική του τραμπουκισμού, των ύβρεων και όλα αυτά που ξέρουν πολύ καλά να χρησιμοποιούν, ως ένα έλλειμμα Δημοκρατίας δικό τους (και ως άνθρωποι αλλά και ως δημοτική αρχή). Με λίγα λόγια θέλουν να απαξιώσουν τον ρόλο του δημοτικού συμβούλου. Σε αυτό θα μας βρούν όλους απέναντι. Αυτό που κατάφερε να κάνει καλά ο σημερινός δήμαρχος, είναι να κάνει μια πολύ δυνατή αντιπολίτευση, η οποία ουσιαστικά «μάχεται» για τα σημαντικά πράγματα και τα μεγάλα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει ο δήμος μας και ίσως είναι και το μοναδικό έργο που έχουν επιτελέσει όλο αυτό το διάστημα. Βλέπουμε λοιπόν ένα διαλυμένο δήμο, έναν «μαύρο» δήμο. Διάβασα και το δελτίο τύπου του κ. Τσέπελη ότι εμείς δεν θέλουμε να βοηθήσουμε την Σταυρούπολη, ότι είμαστε απέναντι στην ανάπτυξη κλπ. Ο κ. Τσέπελης δεν έχει βάλει ένα πετραδάκι όχι μόνον στην Σταυρούπολη, αλλά ούτε καν στον υπόλοιπο δήμο της Ξάνθης. Καταλαβαίνουμε το άγχος της διετίας που πέρασε, βλέπει και κατανοεί και ο ίδιος ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, αλλά όλο αυτό μεταφέρεται μέσα στο ΔΣ και δημιουργεί όλο αυτό το πρόβλημα που είδαμε και προχθές. Δυστυχώς δεν μας αξίζει να ζούμε τέτοιες στιγμές. Νομίζω ότι είναι πραγματικά λυπηρό για την πόλη μας. Δεν ξεχνούμε το viral πανελλαδικά βιντεάκι με τις δηλώσεις του δημάρχου και τα «κωρονοπάρτυ» του Κέντρου Πολιτισμού. Όλα αυτά συνθέτουν μια άσχημη εικόνα για την πόλη μας.
Επιπλέον ο ίδιος επισήμανε ότι:
Δυστυχώς ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών έκανε μια αναίτια – θεωρώ – επίθεση. Νομίζω ότι είναι το άγχος που και αυτόν διακατέχει γιατί ουσιαστικά το μόνο έργο που έχει να επιδείξει – και αυτό ήθελε να περάσει και την ημέρα εκείνη και το κατάφερε τελικά με την μειοψηφία που πέρασε – είναι τις αδειοδοτήσεις εισόδου – εξόδου σε εργοτάξια, επιχειρήσεις κλπ. Αυτό είναι όλο το έργο που έχει να δείξει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ο οποίος ουσιαστικά πληρώνεται για αυτό, οπότε πρέπει να ακούσει και την αντιπολίτευση, αλλά τα δημοκρατικά ήθη και έθιμα δεν είναι για αυτούς. Ιδιαίτερα αυτοί οι κρατικοδίαιτοι εργολάβοι που έχουν μάθει να «σηκώνουν» το χέρι και να υποδεικνύουν το τι πρέπει να γίνει, στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα περάσουν. Για αυτό και απάντησα στον αντιδήμαρχο, ότι αυτοί οι τζάμπα μάγκες μπορούν να κάνουν τις μαγκιές τους όπου αλλού θέλουν. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μπορούν να το κάνουν. Εκεί υπάρχουν διαδικασίες και θέλουν δε θέλουν θα είναι δημοκρατικές οι διαδικασίες. Θέλουν δε θέλουν θα μας ακούν γιατί για αυτό μας έστειλαν εκεί οι δημότες της Ξάνθης. Για να κρίνουμε, για να έχουμε φωνή και να απαιτούμε το καλύτερο για την πόλη. Και βεβαίως θα ελέγξουμε την δημοτική αρχή. Μια δημοτική αρχή που είναι η μειοψηφία της πόλης. Νομίζω ότι πολύ γρήγορα θα φτάσει και η ώρα που θα πάρουν την απάντηση από τους δημότες.
ΠΕΡΙ «ΦΡΑΞΙΑΣ»…
Αναφορικά με την «φράξια» όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται κάποιοι μιλώντας για «συνένωση» των τριών παρατάξεων (Ξάνθη για Όλους, Πολίτες για την Ξάνθη και Νέα Ξάνθη) με συνύπαρξη μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ και του δεξιού Λύρατζη, ο κ. Χατζηθεοδώρου σημείωσε ότι:
Βγάζουμε την λέξη φράξια, που σχολιάζεται από κάποιους που θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει φράξια. Υπάρχει συνεργασία δημοτικών παρατάξεων. Δεν υπάρχει η λογική του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, του ακροδεξιού και του τάδε. Υπάρχουν τρεις δημοτικές παρατάξεις που συνεργάζονται μεταξύ τους πάρα πολύ καλά και θεωρώ ότι παλεύουν μέσα από επιχειρήματα και με αγώνες που δίνουν, με κοινές επισκέψεις, με κοινές αγωνίες για αυτόν τον τόπο. Αυτό φοβάται λοιπόν η δημοτική αρχή. Αυτήν την σύνθεση της αντιπολίτευσης γιατί την βλέπουν ως ένα μέτωπο πάρα πολύ δυνατό και είναι πράγματι έτσι. Μάλιστα είναι ένα μέτωπο που μεγαλώνει καθημερινά και έχουμε πραγματικά την επιδοκιμασία των πολιτών και δημοτών της Ξάνθης. Με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουμε και θα γίνουμε ακόμη δυνατότεροι στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό το δυνατό μέτωπο της κοινωνίας της Ξάνθης, θα έχει να αντιμετωπίσει αύριο ο κ. Τσέπελης των αναθέσεων και τίποτε άλλο.