“Φουλαρισμένη” η περιοχή από κουνούπια – Καραντίνα και ασφυξία για τους κτηνοτρόφους
Δ. Ψεμματάς: “Ελάχιστα τα ζώα που σφάζονται – Ελάχιστα και τα ντόπια κρέατα στα κρεοπωλεία”
Δύο στα τρία κοπάδια αιγοπροβάτων αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναφορικά με τον καταροϊκό πυρετό στον Ν. Ξάνθης (προέρχεται από τσίμπημα κουνουπιών).
Η καραντίνα στον νομό συνεχίζεται, ενώ την ίδια ώρα είναι ελάχιστα τα εντόπια ζώα πού σφαγιάζονται όπως επίσης ελάχιστα είναι και τα εντόπια κρέατα στα κρεοπωλεία της περιοχής μας.
Και όσο οι κτηνοτρόφοι του τόπου μας ασφυκτιούν οικονομικά, άλλο τόσο αγωνιούν για τα ζώα που βρίσκονται στην εγκυμοσύνη και περιμένουν να γεννήσουν, αφού ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί είτε η “μάνα” είτε το “μωρό”, εάν ασθενούν με καταρροϊκό πυρετό.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει μιλώντας στην “Θ” ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς.
“ΤΟ 70% ΤΩΝ ΚΟΠΑΔΙΩΝ ΜΕ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, ΕΧΕΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ”
Αναλυτικότερα ο ίδιος εξηγεί ότι “μέχρι πριν λίγες ημέρες σφάζαμε εδώ στην Ξάνθη και ξανθιώτικα αλλά και από άλλες πόλεις που δεν είχαν πρόβλημα. Σήμερα, σχεδόν το 70% των κοπαδιών στην Ξάνθη νοσούν με καταρροϊκό πυρετό. Τουλάχιστον 2 με 3 ζώα ασθενούν από το κάθε κοπάδι. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα και έχω απευθυνθεί στην Περιφέρεια ώστε να εντατικοποιηθούν οι ψεκασμοί. Ψεκάζουμε και εμείς τους στάβλους γύρω-γύρω, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά κουνούπια και από αυτά μολύνονται. Εν τω μεταξύ αυτή τη στιγμή τα ζώα βρίσκονται σε κύηση και έχουμε και απώλειες. Αν δηλαδή σώσουμε τη μάνα χάνουμε τα μωρά. Έχουμε αποβολές. Ευτυχώς η νόσος δεν κολλάει από ζώο σε ζώο. Το μόνο σύμπτωμα των ζώων είναι ότι ανεβάζουν πολύ υψηλό πυρετό και η νόσος τα χτυπάει στο συκώτι και στα πνευμόνια. Οπότε αν δεν προλάβεις να τους δώσεις αντιβίωση και αντιπυρετικό, τα χάνεις τα ζώα σου. Αυτά δεν σφαγιάζονται όπως στις περιπτώσεις της ευλογιάς, αλλά ούτε και αποζημιώνονται. Είναι μια νόσος περαστική μεν, αλλά δύσκολη. Ακόμη δηλαδή και 20 ζώα να χάσεις δεν θα αποζημειωθείς. Ή γίνεται καλά το ζώο ή πεθαίνει. Τα ζώα που πρόλαβαν και πήραν το φάρμακο για τον καταρροϊκό πυρετό, τον περνούν πιο ανώδυνα. Η νόσος όμως είναι πολύ βαριά γιατί το ζώο ανεβάζεις 42° πυρετό. Εάν δεν χαθούν από την ίδια την νόσο, τα ζώα μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν, να γεννήσουν κλπ”.
“ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ – ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΣ”
Επίσης ο ίδιος επισήμανε ότι “αυτή τη στιγμή δεν μετακινούμε ζώα για να μην έρθουν σε επαφή με τα κουνούπια. Τα κουνούπια είναι πάρα πολλά. Κάνω κάθε τρεις μέρες ψεκασμό, παίρνω τα φάρμακα που επιτρέπεται (οικολογικά) αλλά δεν τελειώνουν τα κουνούπια. Αλωνίζεται ένα χωράφι με καλαμπόκι ή ηλιόσπορο και βγαίνουν εκατομμύρια κουνούπια. Για αυτό τα περιορίζουμε στους στάβλους και προσπαθούμε όσο γίνεται να κάνουμε απεντόμωση”.
“ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΖΩΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ – ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΚΡΕΑΤΑ”
Αναφορικά μετά ζώα που σφάζονται αυτή τη στιγμή στην Ξάνθη, ο κ. Ψεμματάς σημειώνει ότι “σφάζονται κάποια αυτή τη στιγμή απλά γίνεται έλεγχος. Τα κτηνιατρεία έχουν πάρει από κάποιες μονάδες που δήλωσαν ότι έχουν θέμα και από κάποια άλλα δείγματα, ώστε να δουν αν υπάρχει θέμα. Και αν υπάρχουν δηλαδή κάποια αρνάκια, πριν τα φορτώσεις, έρχεται και τα βλέπει ο γιατρός. Επίσης από τη στιγμή που τους δίνουμε αντιβίωση ούτως ή άλλως για 20-30 μέρες δεν μπορούμε να σφάξουμε ένα ζώο. Όσοι δηλαδή δώσαμε αυτό το φάρμακο σε όλο το κοπάδι, δεν μπορούμε να δώσουμε ζώα αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να περάσουν αυτές οι μέρες. Στην ουσία τα εμβολιασμένα απαγορεύεται να σφαχτούν. Μπορεί να σφαγιαστεί λοιπόν το 30% των κοπαδιών που δεν έχουν πρόβλημα. Εμείς όμως δεν θέλουμε να σφάξουμε ένα παραγωγικό ζώο για να πάρουμε 60 και 70€ όταν η αξία του είναι 300€ και περιμένεις από το ζώο αυτό να πάρεις παραγωγή. Στην ουσία τα ντόπια ζώα που σφάζονται είναι πάρα πολύ λίγα και επίσης τα ντόπια κρέατα που πωλούνται είναι πάρα πολύ λίγα. Όλα τα άλλα είναι εισαγόμενα. Επίσης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν και αρνιά. Τώρα γεννούν τα ζώα και μετά θα έχουμε αρνάκια γάλακτος για να δώσουμε. Το θέμα όμως είναι να είναι υγιή και να μην έχουμε αποβολές. Η φετινή χρονιά για την κτηνοτροφία είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να μας συμβεί και δοξάζουμε το Θεό που γλιτώσαμε από την πανώλη. Αναφορικά με την ευλογιά, υπάρχει ακόμη ο φόβος. Βέβαια εμείς συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα, να απολυμένου με τα φορτηγά που μπαίνουν και να μην αφήνουμε κόσμο να μπαίνει μέσα στον στάβλο. Συνεχίζουμε να προσέχουμε και επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να αγοράσουμε ζωοτροφές ή μηχανήματα από μολυσμένες περιοχές. Κοιτούμε να μην έρθουμε σε επαφή με κάποιους άλλους κτηνοτρόφους, για να είμαστε όλοι σίγουροι για τις μονάδες μας”.