Εφιάλτης για τις καλλιέργειες στον κάμπο της Ξάνθης

Ανομβρία και χαμηλές ποσότητες νερού στο Φράγμα του «Θησαυρού»…
Εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ Θαλασσιάς και των αγροτών χτυπάνε το «καμπανάκι» με δηλώσεις τους στην «Θ»

Μια ενδιαφέρουσα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, στην Π.Ε Καβάλας με θέμα: «Διάθεση αρδευτικού νερού από τους ταμιευτήρες υδροηλεκτρικών σταθμών συγκροτήματος Νέστου για την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου 2020» όπου εξήχθη το συμπέρασμα ότι το πρόβλημα άρδευσης της πεδιάδας του Νέστου για τη φετινή θερινή περίοδο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονο λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των μικρών ποσοτήτων νερού στους ταμιευτήρες.
Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Θαλασσιάς κ. Ευάγγελος Ναθαναηλίδης, ο οποίος επιβεβαιώνει στην «Θ» το πρόβλημα που υπάρχει τόσο με την ανομβρία όσο και με τις χαμηλές ποσότητες νερού στο «Φράγμα του Θησαυρού», που ήδη δημιουργούν θέμα στους αγρότες.
Όσον αφορά στις καλλιέργειες, το ζήτημα είναι πολύπλοκο, αφού αν συνεχίσει έτσι ο καιρός, οι αγρότες ενδεχομένως να χρειαστεί να αλλάξουν «σχέδια» για την επικείμενη σπορά, στρεφόμενοι σε άλλα είδη, όπως εξηγεί από την δική του πλευρά στην «Θ» ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κωνσταντίνος Δαλάτσης.

«ΜΙΚΡΗ Η ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ – ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ»

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ναθαναηλίδης ανέφερε ότι «λόγω του ότι φέτος δεν είχαμε βροχές και χιόνια για να λιώσουν και να γεμίσει το Φράγμα του Θησαυρού ώστε να αποταμιευθεί νερό, έχουμε μικρή πληρότητα και ενώ έχουμε ανοιχτές πόρτες, δεν θα μπορούμε να παίρνουμε την ανάλογη ποσότητα νερού που χρειάζεται ώστε να γεμίσουν οι δύο κεντρικές διώρυγες του οργανισμού, για να πάρει νερό ο κόσμος και να ποτίσει. Υπάρχει πρόβλημα. Δεν ξέρω αν αλλάξει ο καιρός, αν υπάρχουν βροχοπτώσεις είτε αν κλείσει το φράγμα για να αυξηθεί η ποσότητα του νερού. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρχουν βροχοπτώσεις, ώστε να αυξηθεί η ποσότητα νερού του φράγματος. Θα πρέπει να εξοικονομούμε νερό, ενδεχομένως με ωράριο ποτίσματος, γιατί σήμερα ο καθένας μπορεί να ποτίσει ανά πάσα στιγμή, αφού η άρδευση είναι φθηνή, ιδιαίτερα για εκείνους που ποτίζουν με πομόνες και ηλεκτρομοτέρ. Θα βγάλουμε και κάποιες ανακοινώσεις από τον ΤΟΕΒ ώστε να ενημερωθούν οι παραγωγοί ότι θα έχουμε πρόβλημα φέτος με την λειψυδρία. Και σε ένα οργανωμένο δίκτυο ακόμη, αντιμετωπίζεται πρόβλημα από τον καιρό. Το δίκτυό μας, είναι παλιό μεν, αλλά κάθε χρόνο γίνεται η ετήσια συντήρηση με έτοιμο μπετό, με τσιμέντα, με πίσσα κλπ. Σηκώνουν πολύ νερό οι πομόνες, αλλά φέτος ήταν μια ξηρή χρονιά. Ο ΤΟΕΒ έχει οργανωμένο δίκτυο σε 30.000 στρέμματα, με τα καναλέτα από όπου παίρνουν παροχές με τα λάστιχα, με το νερό που στέλνουμε και εμπλουτίζουμε τον υδροφόρο ορίζοντα των Μαγγάνων, του Ερασμίου κλπ. Τα πλεονάζοντα ύδατα φεύγουν με την αποστραγγιστική που είχε κάνει ο τότε Νομάρχης, ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης προς τα κάτω και εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Βοηθούμε και στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Ενδεχομένως το καλοκαίρι να μειωθεί περεταίρω το νερό και ίσως και εμείς οι ίδιοι να χρησιμοποιήσουμε κάποιες πομόνες, που έχουμε να τις λειτουργήσουμε περίπου 10 χρόνια. Έχουμε πομόνες και μεγάλες μηχανές πετρελαίου για να μπορέσουμε να αντλήσουμε νερό από το υπέδαφος, αν χρειαστεί».

ΔΕΝ «ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ» Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕ ΗΜΙΥΠΟΓΕΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ

Αναφορικά με το ζήτημα του μεγάλου αρδευτικού, ο ίδιος τόνισε ότι «παλαιότερα είχαν πει ότι θα προσπαθήσουν είτε να συνεχίσουν το δίκτυο με ημιυπόγειες γραμμές μετά από εμάς, ώστε να μπορούν να ποτίζουν και άλλοι για να μην έχουμε απώλεια νερού, αλλά δεν προχώρησε τίποτα. Αν δείτε, το οργανωμένο δίκτυο της Χρυσούπολης είναι γύρω στα 170.000 στρέμματα και το δικό μας 30.000 στρέμματα. Ήδη έκανε επέκταση δικτύου την οποία είχε περάσει βέβαια προ δεκαετίας, αλλά τώρα υλοποιήθηκε».

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΜΒΡΙΑ – ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΕΒ – ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΠΟΡΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Δαλάτσης επισήμανε ότι «έχουμε θέμα με την ανομβρία. Έχει πολύ καιρό να βρέξει. Έπεσαν κάποιες ψιχάλες μέσα στην πόλη αλλά δεν ήταν βροχές που θα βοηθήσουν τα χωράφια που είναι σπαρμένα κυρίως με στάρια, κριθάρια και δενδρώδεις καλλιέργειες. Ακόμη και τα χωράφια που θα ετοιμάσουμε να σπείρουμε την Άνοιξη, χρειάζονται κάποιες βροχές, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα το χώμα για να καλλιεργηθεί. Αν συνεχίσει έτσι, σαφώς και θα έχουμε πρόβλημα και με την άρδευση το καλοκαίρι και με τις γεωτρήσεις και με τις πομόνες που αντλούν νερά από μεγάλο βάθος, αλλά ακόμη και με το Φράγμα του Θησαυρού. Ο ΤΟΕΒ είναι αρμόδιος και γνωρίζει σε συνεργασία με την περιφέρεια, τι αποθέματα υπάρχουν και καλώς θα μας ενημερώσει. Από εκεί και πέρα πρέπει και εμείς να κάνουμε τον προγραμματισμό μας. Ίσως να αλλάξουν και καλλιέργειες κάποιοι, αν δούμε ότι υπάρχει θέμα άρδευσης. Ο ΤΟΕΒ θα έχει σίγουρα ακριβή στοιχεία, θα βγάλει την ανακοίνωση και από εκεί και έπειτα, ο καθένας θα κάνει αυτό που καταλαβαίνει. Είναι μεγάλο θέμα να σπέρνεις, να μην μπορείς να ποτίσεις και να βλέπεις την παραγωγή σου να «καίγεται». Μαζί με την παραγωγή σου, «καίγεται» και η ψυχή σου. Βρισκόμαστε στην κυριολεξία κάτω από το Έλεος του Θεού. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και την περιοχή μας. Βλέπουμε πολλές φορές το καλοκαίρι να έχουμε πλημμύρες ή χαλαζικά φαινόμενα (που δεν είχαμε παλαιότερα, όπως λένε και οι μεγαλύτεροι) και σαφώς αντιμετωπίζουμε ολοένα και περισσότερα προβλήματα. Σκεφτείτε από την μια τα προβλήματα του καιρού με ακραία φαινόμενα και από την άλλη να μην υπάρχει νερό για άρδευση. Αυτό είναι εξοντωτικό. Το δε νερό, βοηθά και στην υφαλμύρωση. Θα είναι εντονότερο το πρόβλημα, αφού τα αποστραγγιστικά κανάλια στην νότια περιοχή του νομού μας, εμπλουτίζονταν με το νερό αυτό που βοηθούσε να μειωθεί η υφαλμύρωση. Θέλω να ελπίζω, ως την τελευταία στιγμή, ότι θα υπάρξουν κάποιες βροχές, ώστε να είναι μικρότερο το πρόβλημα. Θα υπάρξει πρόβλημα αν τα ποσοστά του νερού είναι τόσο μειωμένα. Και αν δεν έβρεξε τον χειμώνα, πότε θα βρέξει; Οι βροχές του καλοκαιριού είναι μπόρες και χαλαζοπτώσεις και κάνουν μόνο…ζημιές. Πιθανόν από κάποιους συναδέλφους να υπάρξει επανασχεδιασμός σχετικά με το τι θα καλλιεργήσουν. Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν οι δουλειές για την νέα περίοδο (ηλιόσποροι, καλαμπόκια κλπ), οπότε είναι καλό και ο ΤΟΕΒ να μας ενημερώσει και να μας πει ακριβώς τι συμβαίνει».