Έγινε «ρόμπα» η Ξάνθη μας, αλλά…

Ηλ. Ασκαρίδης: Σε καμία περίπτωση δεν φταίει ο Δήμος Ξάνθης

Εκπρόσωπος DJ’s: Δεν προσκαλέσαμε κανέναν- Μη μας πυροβολείτε 

 

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο περιστατικό έδωσε ευκαιρία  για την αρνητική προβολή της Ξάνθης στο πανελλήνιο, αλλά ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις για το πώς ξεκίνησε και πως εξελίχθηκε το όλο θέμα…

Ο λόγος για το περίφημο «κορωνοπάρτυ» που στήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και επαναλήφθηκε εν μέρει την επόμενη ημέρα παρά τα όσα είχαν προηγηθεί… Ακούστηκαν όλες οι απόψεις, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και «έπαιξαν» σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ της Ελλάδας!

Όμως ανάμεσα σε εκείνους που στοχοποιήθηκαν και κατά περίπτωση συκοφαντήθηκαν, ήταν οι Ξανθιώτες DJ’s που δέχθηκαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και μάλιστα αμισθή για να συμβάλουν με την τέχνη και τις γνώσεις τους στην διαμόρφωση ενός καρναβαλικού περιβάλλοντος καθόλη την διάρκεια της αποκριάς.

Η «Θ» σήμερα δίνει τον λόγο σε έναν από αυτούς και φυσικά στον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, του οποίου η άποψη είναι γεγονός ότι δεν «ακούστηκε» ως άποψη του πλέον αρμοδίου, όσο των υπολοίπων.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΑΙΖΕ ΑΠΟ ΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΦΩΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ, ΛΟΓΩ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ

Ειδικότερα ο κ. Ασκαρίδης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Όλη την εβδομάδα από 8 του μηνός, την Δευτέρα και τα πρωινά έως το Σάββατο υπήρχε μουσική από όλα τα μεγάφωνα. Υπήρχε ένα χαμηλό μουσικό χαλί. Κάθε μέρα έπαιζαν διαφορετικοί Dj’s που συμμετείχαν εθελοντικά. Δεν πληρώθηκαν για αυτό. Το κάναμε για την αγορά της Ξάνθης. Για να φέρουμε το «κλίμα» και στον κόσμο που θα ψώνιζε, αφού όλο αυτό το κλίμα της πανδημίας, μας έχει επηρεάσει. Από την Δευτέρα και ως το Σάββατο το μεσημέρι, όλα κύλησαν ομαλά. Δεν είχαμε ούτε συνωστισμό, ενώ οι δρόμοι μας και η πλατεία ήταν όπως τα γνωρίζουμε όλοι οι Ξανθιώτες. Το Σάββατο το απόγευμα, ενώ η μουσική έπαιζε όπως όλη την εβδομάδα – χωρίς να αυξηθεί η ένταση και να προκαλέσει – κατά τις 19.15-19.20, κλείσαμε την μουσική, μόλις είδαμε ότι έρχεται πολύς κόσμος. Μάλιστα ενημερώσαμε τον κόσμο από τα μεγάφωνα να αποχωρήσει, διότι υπήρχε συνωστισμός. Η κάποιοι) όμως ήρθαν με ηχεία, που φαίνονται και στις εικόνες (και δεν πρόκειται να κατηγορήσω την νεολαία μας γιατί όλοι περάσαμε από τις ηλικίες των 15-16-17-18 και το αίμα μας «έβραζε»). Η μουσική που έπαιζε όμως, σταμάτησε και ως Δήμος κάναμε ανακοινώσεις και παρακαλέσαμε να αποχωρήσουν, τηρώντας τα μέτρα. Από εκεί και πέρα, θέλω να τονίσω και πέρυσι – που δεν είχαμε μουσική – η νεολαία κατέβηκε το Σάββατο.

 

ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ – ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ…ΦΩΝΑΞΑΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Επιπλέον ο κ. Ασκαρίδης τόνισε ότι:

Δεν είχαμε «τέρμα» την μουσική, ούτε λέγαμε στον κόσμο «ελάτε να διασκεδάσετε». Αυτή είναι η αλήθεια. Μάλιστα είχαμε συνεννοηθεί με τους εθελοντές Dj’s ώστε να σταματήσει η μουσική μόλις παρατηρηθεί οποιοσδήποτε συγχρωτισμός. Είναι δυνατόν να έρχονταν κόσμος και να λέγαμε ότι θα παίξουμε μουσική; Εννοείται ότι σε περίπτωση που υπήρχε συνωστισμός, θα έκλειναν απευθείας όλα τα μεγάφωνα. Δεν κάναμε καμία πρόσκληση. Το κάναμε για την τοπική αγορά. Για να αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου. Και γιατί δεν είχαμε τέτοιες παρατηρήσεις από την Δευτέρα, την Τρίτη ή την Τετάρτη; Δεν το ήξεραν;
Και να πω ότι το συνεχίσαμε, μόλις είδαμε τον κόσμο το Σάββατο, τότε ας μας κατηγορούσαν. Κανένας δεν είπε ότι βγήκε ο Δήμος και έκανε ανακοινώσεις, προκειμένου να παρακαλέσουμε τα παιδιά να αποχωρήσουν. Δηλαδή από την μια τους… «καλούμε» και από την άλλη τους… διώχνουμε; Και εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε τα παιδιά που το κατανόησαν απευθείας και έφυγαν μέσα σε μισή ώρα. Δηλαδή και την Κυριακή το απόγευμα και το βράδυ, που δεν είχε μουσική, πάλι εμείς τα φωνάξαμε τα παιδιά;»

 

ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ-ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΟΥΣ DJ’S

Από την πλευρά του γνωστός Dj της πόλης και ένας εκ των υπεύθυνων Dj’s για το «μουσικό εμβόλιο», εξηγεί ότι:

Έγινε μια πρόταση για να υπάρχει ένα «μουσικό χαλί» σε όλη την πόλη. Θέλαμε, εθελοντικά, να ρίξουμε ένα μουσικό «λιθαράκι» από το χόμπι μας και να… διασκεδάσουμε με αυτό το «χαλί» όσους περπατούσαν στους δρόμους της πόλης και στην πλατεία που είχε ένα – δυο ηχεία επάνω. Όσοι γνωρίζουν από ήχο, ξέρουν οτι η ένταση που έβγαινε από αυτά τα δύο ηχεία, δεν είναι ικανή να κάνει «πανηγύρι» ή «πάρτυ». Το ότι το πήραν ως «κάλεσμα», από την στιγμή που βγαίνει κάτι στο ιντερνετ. Το κειμενάκι γράφει «και πάντα με μάσκα και ας είναι και λάθος». Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να έρθεις, αλλά είχαμε πει ότι σε περίπτωση που υπάρξει συγχρωτισμός, θα κλείσουμε την μουσική. Είχε ήδη προβλεφθεί ότι σε περίπτωση συγχρωτισμού θα κλείσει η μουσική. Μην πυροβολείτε τους Dj’s.

Πήγαμε εθελοντικά όλοι. Δεν πληρωθήκαμε για αυτό. Ας ψάξουν και σε όλες τις ΑΔΑ και αν αναφέρονται ονόματα που πήραν χρήματα, εγώ ο ίδιος θα κάνω μήνυση στον δήμο. Διότι το e –mail που αποστείλαμε αναφέρονταν σε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ συμμετοχή.

 

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ…ΚΟΡΩΝΟΠΑΡΤΥ

Επιπλέον ο ίδιος σημείωσε ότι:

Όλοι ρωτούσαν αν γίνει κάτι κλπ (σ.σ. στο πλαίσιο του καρναβαλιού) και όταν συζητήσαμε με τον κ. Ασκαρίδη, είπε ότι «είναι καλό να ακούγεται μια μουσική», αλλά – επαναλαμβάνω – σαν μουσικό «χαλί» και σε εντάσεις που δεν σε προτρέπουν να χορέψεις. Τα VAT που υπήρχαν – για όσους γνωρίζουν – δεν ήταν δυνατόν να ξεσηκώσουν. Το ότι το εκλαμβάνουν κάποιοι σαν κάλεσμα μέσω ίντερνετ, ίσως και εγώ αν το έβλεπα έτσι να έλεγα ότι θα έχει μουσική. Αλλά το «με μάσκα και ας είναι λάθος» σημαίνει ότι αν θα βγεις – και αν εγώ θα έχω αυτήν την χαμηλής έντασης μουσική – θέλω να βγεις με τα μέτρα που ορίζει ο νόμος. Δεν σου λέω «έλα χωρίς μάσκα, πάρε τα ποτά σου και έλα να κάνουμε πάρτυ». Δεν ήταν «ελάτε να κάνουμε κορωνοπάρτυ» και σίγουρα και εμείς δεν θα μπαίναμε σε αυτήν την διαδικασία.

Αν δείτε το λεκτικό, λέει «μουσικό εμβόλιο – αντίδοτο» και επαναλαμβάνω ότι η ένταση δεν ήταν εκείνη που θα σε κάνει να… «παρτάρεις» (όπως λέμε εμείς).

Ήταν μια φυσιολογική ένταση, που δεν σε προδιαθέτει. Η μουσική μπορεί να ήταν χαρούμενη, αλλά τα decibel δεν ήταν πολλά (τα Bluetooth ακούγονταν περισσότερο). Και βέβαια, όσον αφορά στα παιδιά, η γνώμη μου είναι ότι όταν σου απαγορεύουν να πάς δύο χιλιόμετρα, με τα περιοριστικά μέτρα, σε αναγκάζουν να εγκλωβιστείς στα πάρκα και στις πλατείες.

Υπάρχει τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού στις 19.19 που ενημέρωσε ότι «η αστυνομία είπε να κλείσουμε την μουσική» και  η μουσική έκλεισε στις 19.23 για την ακρίβεια. Και μάλιστα, έγινε ανακοίνωση ότι «το μουσικό εμβόλιο σταματά, διότι υπάρχει συγχρωτισμός». Και το ότι όσοι βρέθηκαν στην πλατεία, εκείνη την ώρα που παίζονταν από εμάς ο ήχος, ήταν με ατομική ευθύνη. Δεν ήταν επειδή τους κάλεσε ο δήμος. Και την Κυριακή στο Λιμνίο, δεν υπήρχε μουσική και ο κόσμος ήταν πολύ περισσότερος, για πολλή περισσότερη ώρα. Για αυτό λέμε, μην πυροβολείτε τους  Dj’s».