Εγκαταλείπουν την πόλη και μετακομίζουν σε κοντινούς οικισμούς πολλοί Ξανθιώτες

Γ. Ζερενίδης: «Η Ξάνθη δεν μπορεί να επεκταθεί – Πρέπει να προχωρήσουμε σε πολεοδόμηση των οικισμών»

 

Ένα πολύ μεγάλο θέμα, που αφορά στον πολεοδομικό σχεδιασμό και κατ’ επέκταση στη «φυγή» των Ξανθιωτών σε οικισμούς πέριξ της πόλης, ανοίγει σήμερα η «Θ».
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης, αναφέρεται αφενός στους λόγους που οδηγούν τους συμπολίτες μας σ’ αυτή την απόφαση και αφετέρου στα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, με τα οποία (αν ευοδώσει το αίτημα για χρηματοδότηση) ο δήμος θα μπορεί να προχωρήσει είτε σε απλή οριοθέτηση οικισμών είτε σε πολεοδομική μελέτη για τους οικισμούς όπως η Χρύσα, η Μορσίνη, τα Κιμμέρια, η Λεύκη, το Εύμοιρο αλλά και για τους οικισμούς της του πρώην Δήμου Σταυρούπολης.

 

«Η ΞΑΝΘΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ – ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ»

Ειδικότερα ο κ. Ζερενίδης εξήγησε αρχικά στην «Θ» ότι «έχουμε μια πόλη,  που ουσιαστικά από το ’96 που ξεκίνησε μια πολεοδομική μελέτη στην Λευκού Πύργου – Πέρα Αμπέλια και η οποία έμεινε στα χαρτιά και δεν προχώρησε για κάποιους λόγους , δεν μπορεί να επεκταθεί. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Το δεύτερο είναι ότι η Ξάνθη ήταν από τις πόλεις με μεγάλο συντελεστή δόμησης, δηλαδή 3 και 2,4 στην περιφέρειά της, ο οποίος συντελεστής όπως τον εκμεταλλεύονταν και οι ιδιοκτήτες και οι εργολάβοι, δημιουργούσε μεγάλες οικοδομές και επιβάρυνε το αστικό περιβάλλον της πόλης, σε συνδυασμό με τους λίγους κοινόχρηστους χώρους. Το παλιό πολεοδομικό σχέδιο είχε κάποια προβλήματα (η χωροθέτηση της πόλης και η οργάνωση της πολεοδομικής μελέτης) όπως μελετήθηκε το ’90 και όλο αυτό δημιουργεί μια ανάγκη των πολιτών να πάνε στην περιφέρεια.
Αυτή η ανάγκη αυξήθηκε και με την τελευταία κρίση του 2008 -2009 όπου πολλές οικοδομές πλέον είχαν προβλήματα με την λειτουργία των κοινοχρήστων (κυρίως με την θέρμανσή τους). Οπότε οι περισσότεροι πολίτες που διέθεταν ένα κεφάλαιο, έψαχναν να βρουν μια κατοικία στους οικισμούς περιμετρικά της πόλης (Χρύσα, Μορσίνη, Κιμμέρια και βέβαια από την νότια πλευρά). Εκτός από τον Πετεινό (που ανήκει σε άλλο δήμο) και είναι ένας από τους λίγους οικισμούς του Νομού Ξάνθης που έχει ένα πολεοδομικό σχέδιο, οι υπόλοιποι οικισμοί δεν έχουν και εκεί δημιουργούνται κάποια προβλήματα στην οικοδόμηση και στην εκμετάλλευση των ακινήτων».

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΣΩΣΤΑ – ΑΙΤΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ Τ.Χ.Σ»

«Αυτά τα προβλήματα θα πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να λυθούν. Τα μεγάλα προβλήματα βέβαια έγκεινται στην γραφειοκρατία. Θα πρέπει να πάμε σε πολεοδόμηση των οικισμών ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν σωστά. Να υπάρχουν οι σωστοί κοινόχρηστοι χώροι αλλά και ένα καλό αστικό περιβάλλον. Αυτό οφείλουμε εμείς σαν διοίκηση να το «τρέξουμε». Τώρα υπάρχει ένα πρόγραμμα για τα «Τοπικά Χωρικά Σχέδια» όπου έχουμε κάνει αίτημα χρηματοδότησης. Αν ενταχθούμε έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε κυρίως στο κομμάτι της πρώην Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης που έχει πάρα πολλούς οικισμούς αλλά και των πρώην κοινοτήτων Ευμοίρου, Λεύκης, Κιμμερίων, που έχουμε περιφερειακά στην πόλη της Ξάνθης. Ενδιαφερόμαστε να εντάξουμε τους οικισμούς στα Τοπικά Χωρικά Σχέδια και να προχωρήσουμε είτε με απλή οριοθέτηση οικισμών είτε με πολεοδομική μελέτη» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «το νομικό πλαίσιο της επέκτασης πόλεων – ακόμη και πολεοδόμησης οικισμών – είναι ένα πολύ δύσκολο και χρονοβόρο πλαίσιο. Όταν κάτι δεν λύνεται στον χρόνο του, καταλαβαίνετε ότι μετά αλλάζουν και νόμοι, μπαίνουν νομικές ενέργειες των πολιτών που ζητούν αποζημιώσεις κλπ και όλα αυτά πρέπει να μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν αυτό το νομικό πλαίσιο ώστε τα πολεοδομικά σχέδια να ολοκληρώνονται σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο για την όλη διαδικασία. Αυτό όμως είναι θέμα της κεντρικής διοίκησης. Πολλές πόλεις στην Ελλάδα έχουν τέτοια προβλήματα, όπως και η Ξάνθη και για αυτό η Ξάνθη δεν έχει επεκταθεί. Δεν υπάρχουν δηλαδή πολεοδομικά σχέδια επέκτασης που είναι κάτι πολύ σοβαρό. Προσπαθούμε και εμείς ως διοίκηση. Η πολεοδομική μελέτη επιλύει όλα αυτά τα προβλήματα όπως το οδικό δίκτυο, οι κοινόχρηστοι χώροι, το που θα δημιουργηθούν σχολεία ή λατρευτικοί χώροι. Αν δεν γίνει η πολεοδομική μελέτη, δεν μπορεί να οργανωθεί καλά το αστικό περιβάλλον με αποτέλεσμα να έχουμε όλες αυτές τις παλινδρομήσεις.