Εικόνες του… Καρναβαλιού του 2020 και πάλι για την Ξάνθη

Μεγάλωσε την οικονομική «πληγή» η Πρωτοχρονιά- «Βουβή» η εστίαση, η μουσική και οι…  προμηθευτές

Στ. Μωραΐτης και Μ. Ασλάνογλου μιλούν στην «Θ»

Το τριήμερο του Καρναβαλιού τον Φεβρουάριο του 2020, όπου άνοιξε η μεγάλη οικονομική «πληγή» για την Ξάνθη, θύμισαν οι ξαφνικές αποφάσεις για την φετινή Πρωτοχρονιά στα «βουβά» με την μόνη διαφορά ότι από αυτές επλήγησαν η εστίαση, οι καλλιτέχνες, οι μουσικοί και πολλοί ακόμη συναφείς κλάδοι…

Ο λόγος για τα νέα έκτακτα μέτρα, κάτω από τα οποία κλήθηκαν οι επαγγελματίες να ετοιμάσουν ή μάλλον να προσαρμόσουν τα Πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν τους, αλλά χωρίς μουσική, γεγονός που οδήγησε και πολλούς Ξανθιώτες να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης – ο οποίος αναφέρεται στην διάσταση της μακρύτερης από ο,τι φανταζόμαστε οικονομικής «αλυσίδας» που έσπασε για άλλη μια φορά –  καθώς και η γνωστή τραγουδίστρια κ. Μάνια Ασλάνογλου.

ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ Η ΕΣΤΙΑΣΗ

Αναλυτικότερα ο κ. Μωραΐτης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Η εστίαση είναι πάντοτε ο πρώτος κλάδος που πληρώνει το «μάρμαρο». Εδώ και δύο χρόνια έχει καταστραφεί ο κλάδος της εστίασης και τα λάθη που γίνονται είναι επανειλημμένα. Θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος, να παίρνουμε απόφαση την Δευτέρα, για να ανοίξουμε στις 3 του μηνός και να αφήνουμε χιλιάδες επαγγελματίες να οργανώνουν το ρεβεγιόν, να ψωνίζουν τρόφιμα νωπά και μετά από δυο μέρες να καλούνται να δουλέψουν «με αυτές τις συνθήκες και χωρίς μουσική».

Δεν είναι όμως μόνον η εστίαση. Πολλοί θεωρούν ότι η εστίαση είναι αυτή που εισπράττει τα περισσότερα χρήματα. Εκτός από το ότι εργάζονται πάνω από 350.000 ψυχές στην εστίαση, δεν είναι μόνον αυτοί που ζημιώθηκαν διότι εφόσον έμαθαν οι Έλληνες ότι δεν θα γίνει ρεβεγιόν με μουσική για να διασκεδάσουν οι άνθρωποι, δεν χρειάζονταν να ψωνίσουν ούτε φορέματα, ούτε παντελόνια, ούτε παπούτσια – εορταστικά εννοώ – ούτε για αυτούς, ούτε για τα παιδιά τους.

Συνεπώς, η ζημιά μεγαλώνει με μια κίνηση. Θα κινούνταν δηλαδή και τα μαγαζιά. Κάποιοι ψώνισαν και το μετάνιωσαν και κάποιοι άλλοι δεν ψώνισαν. Από αυτούς που δεν ψώνισαν, έχασαν οι επιχειρηματίες. Άρα η ζημιά είναι πολλαπλή από τέτοιες έκτακτες αποφάσεις. Όμως εμείς, όπως πάντα (η εστίαση και οι επιχειρηματίες) υπακούμε και τηρούμε απόλυτα τα μέτρα. Το να έχουμε ένα «κρούσμα κορωνοπάρτυ» ιδιώτη, δεν μας αφορά εμάς. Αφορά στην πολιτεία και πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι. Δεν ακούσαμε όμως να υπάρξουν προβλήματα από επιχειρήσεις, πλην ελαχίστων. Άρα, αν υπολογίσουμε ότι η επιχειρήσεις είναι 350.000 και ένας ή δύο έκαναν το λάθος και άνοιξαν τα μαγαζιά τους και δημιούργησαν πρόβλημα, το 99.9% τηρούμε πλήρως τα μέτρα, εδώ και δυο χρόνια και όμως εμείς είμαστε αυτοί που την «πληρώνουμε» καθημερινά και μάλιστα πάρα πολύ ακριβά. 

ΣΥΝΕΒΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟ…ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ – Η ΞΑΝΘΗ ΤΟ ΖΕΙ ΓΙΑ 3Η ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ – ΖΗΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗ

Επίσης ο ίδιος τόνισε ότι:

Συνέβη ακριβώς το ίδιο με το καρναβάλι. Αλλά πρέπει να πούμε ότι τότε, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ήταν σε 3-4-5 πόλεις της Ελλάδος, ενώ τώρα συνέβη σε όλη την Ελλάδα, οπότε παρέσυρε χιλιάδες εργαζόμενους, χιλιάδες επιχειρηματίες, χιλιάδες που ξοδεύτηκαν και πέταξαν νωπά προϊόντα, που δεν μπόρεσαν να «δουλέψουν». Και πάλι ήταν πολύ μεγάλη η ζημιά, σε μεγαλύτερο εύρος.

Η Ξάνθη, το ζει 3η φορά. Πάμε στον τρίτο χρόνο, που η Ξάνθη «τιμωρείται» χωρίς να έχει κανένα ιδιαίτερο προνόμιο, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα λεπτό από αυτά τα οποία δικαιούνταν, γιατί πρέπει να πούμε ότι η Ξάνθη έχει καταστραφεί και αν είναι άλλες 2-3 πόλεις που έχουν τόσο μεγάλη ζημιά… Εμείς δεν πήραμε απολύτως τίποτε. Πήραμε τα γενικά μέτρα, που όμως δεν μπορούν να εξισορροπήσουν την τεράστια ζημιά που έχει γίνει στην αγορά μας, στο νομό μας και στο επιχειρείν.

Τέλος, όσον αφορά στους προμηθευτές, έπαθαν και αυτοί ζημιά, γιατί παρήγγειλαν προϊόντα, τα ξεφόρτωσαν στις επιχειρήσεις τους και έτσι έχασαν οι επιχειρηματίες που τα ψώνισαν, αλλά και οι χονδρικές, από αυτούς που δεν ψώνισαν. Όλοι έπαθαν ζημιά. Πρέπει να πούμε ότι τα καταστήματα χονδρικής βασίζονται στον τζίρο – στο 70% – στα καταστήματα εστίασης. Όταν ένας επιχειρηματίας πηγαίνει σε ένα κατάστημα να ψωνίσει χονδρική, ψωνίζει 2000-3000-5000 ευρώ. Όταν πάει ένας μεμονωμένος πελάτης, ψωνίζει 50-100-200 ευρώ το πολύ. Και μιλάμε για νωπά προϊόντα, τα οποία….τι να τα κάνουν και αυτοί οι άνθρωποι;

Μ. ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ: ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ

Από την πλευρά της η κ. Ασλάνογλου επισήμανε ότι:

Καταπατούνται τα προσωπικά μας δικαιώματα και κανείς δε ακούει ! Παρ’αυτα καταλάβαμε πως για άλλη μια φορά η μουσική -οι μεταδίδουν τον ιό ! όταν οι αγορές είναι γεμάτες από κόσμο, όταν οι εμβολιασμένοι δεν ελέγχονται ποτέ με rapid tests, όταν στα σούπερ μάρκετ υπάρχει «κορεσμός».

Χάθηκαν μεροκάματα και ως «αλυσίδα» οι υποχρεώσεις τρέχουν.

 Τα 534 ευρώ χρησιμοποιούνται για να «χρυσώσει» η κυβέρνηση το «χάπι», όταν έχουν ακυρωθεί τόσες κλεισμένες δουλειές.

 Τα μαγαζιά πλήττονται και ο Δήμαρχος Αθηναίων ακριβό- πληρώνει έναν τραγουδιστή για 17 λεπτά, μη αφήνοντας στη καλλιτεχνική του πορεία καμία πολιτιστική κληρονομιά ! Και όλα αυτά για ένα ( πιάτο με κιμά )ποτισμένο με αίμα , δάκρυα , και ιδρώτα του λαουτζίκου !! Ελλαδάρα, τους ασήμαντους που τους κάνεις σημαντικούς !