Σε ιδιώτες μηχανικούς η διαδικασία αδειοδότησης των παιδικών του Δήμου Ξάνθης ενώ μπορούν οι υπηρεσίες;
Το ΚΚΠΑΔΞ λέει ότι έστειλε αίτημα και η Τεχνική Υπηρεσία ότι δεν το παρέλαβε ποτέ!
Μεγάλο ζήτημα για τον Δήμο Ξάνθης και από το οποίο ανακύπτουν πολλά ερωτηματικά έχει ανοίξει με το Προεδρικό Διάταγμα, που ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2017 και το οποίο δίνει μια νέα διάσταση στο ζήτημα της άδειας λειτουργίας των υφιστάμενων δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και στις προϋποθέσεις για την αδειοδότηση των νέων σταθμών.
Το ΠΔ 99/2017 θέτει αυστηρότερες προϋποθέσεις για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό των παιδικών σταθμών, ωστόσο το γεγονός που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στους δήμους (τουλάχιστον τους άλλους δήμους της χώρας) είναι το εν γένει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των προϋποθέσεων αυτών.
Σε αυτό ορίζονται με σαφήνεια οι ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές που θα πρέπει να τηρούνται από τον κάθε παιδικό και βρεφονηπιακό σταθμό, καθώς επίσης και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αδειοδότησή τους.
Αδειοδότηση ο οποία δεν έχει γίνει ακόμη για τους σταθμούς του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθης και η οποία για να γίνει χρειάζεται κατά αρχήν Μηχανικούς.
Και εδώ υπάρχει σημαντικό «θέμα», αφού κατά την διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης (και αφού ο Επικεφαλής της Παράταξης «Κοινωνία Δημοτών» κ. Μανώλης Φανουράκης έθιξε το ζήτημα) ανέκυψε αφενός ότι το ΚΚΠΑΔΞ έκανε αίτημα προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης, εδώ και αρκετό καιρό προκειμένου να αναλάβουν τις ενέργειες οι μηχανικοί, αλλά αυτό το αίτημα δεν απαντήθηκε ποτέ (σύμφωνα με το ίδιο το ΚΚΠΑΔΞ) και αφετέρου ότι ήδη έχει δοθεί σε…ιδιώτες η αποπεράτωση της διαδικασίας, λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων.
Εν τω μεταξύ, κατά την διάρκεια του παρόντος ρεπορτάζ, ανέκυψε επίσης ότι…τελικά (σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία αυτήν την φορά) δεν παρελήφθη ουδέποτε τέτοιο έγγραφο, από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι και σήμερα.
Ένα ακόμη ζήτημα είναι το αν είναι τελικά ένας (όπως επισημαίνει ο κ. Φανουράκης) ή τρεις οι ιδιώτες μηχανικοί (όπως αναφέρει στις δηλώσεις του ο κ. Θεοδωρίδης), καθώς αν μιλάμε για τρεις, δεν μπορεί να γίνει απευθείας ανάθεση.
«ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΙΔΙΩΤΕΣ ΛΟΓΩ ΣΤΕΝΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΩΝ – ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η Τ.Υ»
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και από τον Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθης κ. Τάσο Θεοδωρίδη ο οποίος αναφέρει επακριβώς ότι «μπήκαμε στην διαδικασία αυτή. Ζητούν πάρα πολλά πράγματα και είναι μεγάλες οι δαπάνες. Δεν ξέρουμε πόσο θα κοστίσει, αλλά πρόκειται για πολλά χρήματα. Απλά περιμένουμε τώρα να μας πουν τι μέλλει γενέσθαι. Κάναμε έγγραφο εδώ και καιρό στην Τεχνική Υπηρεσία και δεν μας απάντησαν ακόμη, λόγω φόρτου εργασίας. Αδυνατούν. Τώρα είμαστε σε μια συζήτηση με κάποιους ιδιώτες, που μπορούν να μας εξυπηρετήσουν αυτοί. Επειδή η πρώτη καταληκτική προθεσμία ήταν στις 31-7 και επειδή δεν γνωρίζαμε ότι θα πάρει παράταση, βιαζόμασταν. Λόγω δηλαδή των στενών χρονικών περιθωρίων. Έχει γίνει η συνεργασία με τους μηχανικούς. Έχουν ορισθεί οι ιδιώτες και ξεκίνησαν. Περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα. Η Τεχνική Υπηρεσία αδυνατεί λόγω φόρτου εργασίας. Δεν μας απάντησαν γραπτά, αλλά προφορικά. Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Μίλησα και με τον αντίστοιχο Πρόεδρο των Παιδικών στα Άβδηρα και μου έλεγε ότι έχουν τέσσερις παιδικούς και ο δήμαρχος είπε ότι αδυνατούν να το κάνουν. Οι ιδιώτες μηχανικοί που θα ασχοληθούν είναι τρεις. Πήγαν στην παλιά Νομαρχία, βρήκαν άδειες, βρήκαν πολλά πράγματα. Έχουν ξεκινήσει και οδεύουμε προς το τέλος τώρα. Η απόφαση για να αναλάβουν οι ιδιώτες, πέρασε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης. Δεν άκουσα τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς έλειπα. Δεν είχαμε καμία απάντηση από την Τεχνική Υπηρεσία και ανέλαβαν οι ιδιώτες, αλλιώς από τον Σεπτέμβριο θα έκλειναν οι Παιδικοί Σταθμοί. Χωρίς άδεια κλείνουν. Είναι σοβαρό το θέμα. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. «Πελαγώσαμε». Δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Αν δεν έχουμε ως Νομικό Πρόσωπο, Μηχανικό δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Το θέμα της ανάθεσης πέρασε πριν δυο – τρεις μήνες περίπου από το ΔΣ. Η διαδικασία βέβαια έχει μεγάλο κοστολόγιο, αλλά το θέμα είναι να μην κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί. Αυτός είναι ο στόχος μας».
ΑΓΝΟΕΙ Ο Θ. ΗΛΙΑΔΗΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ Ή ΜΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ
Από πλευράς Τεχνικής Υπηρεσίας τώρα, η «Θ» συνομίλησε με τον Αντιδήμαρχο κ. Θωμά Ηλιάδη ο οποίος, εκείνη την ώρα, δεν γνώριζε καν για την ύπαρξη ή μη του αιτήματος, ενώ δήλωσε ότι θα το δει και θα μας ενημερώσει.
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» και ο Επικεφαλής της «Κοινωνίας Δημοτών» κ. Μανώλης Φανουράκης ο οποίος και έθιξε το συγκεκριμένο θέμα. Ειδικότερα ο ίδιος ανέφερε επακριβώς ότι «όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. για τις αδειοδοτήσεις των παιδικών σταθμών βάσει της καινούριας διάταξης και του νέου νόμου που έχει βγει και μιλάμε για όλους τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ξάνθης.
Αυτό που ρωτήσαμε και αυτό που ήρθε εις γνώσιν μας, είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκανε πράξη ένα ένταλμα του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας που αφορούσε λογικά την αμοιβή του μηχανικού ο οποίος έχει αναλάβει (κατόπιν εντολής του ΔΣ) την σύνταξη των φακέλων ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για την έγκριση των αδειών λειτουργίας. Βέβαια σε ερώτηση σχετική που κάναμε στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, μας είπαν ότι ενημερώθηκε η Τεχνική Υπηρεσία, η οποία και δεν απάντησε και για αυτόν τον λόγο προχωρήσανε στους ιδιώτες μηχανικούς.
Βέβαια για εμάς το ότι δεν απάντησε η Τεχνική Υπηρεσία, δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να πάει και να απευθυνθεί σε ιδιώτες μηχανικούς. Θεωρώ ότι έπρεπε να επανέλθει το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας. Πάντως σε σημερινή επαφή που είχαμε με την Τεχνική Υπηρεσία, αν και το ΚΚΠΔΞ ισχυρίζεται ότι υπάρχει το έγγραφο που έχει κατατεθεί κατά τον Δεκέμβρη του 2017, η Τεχνική Υπηρεσία μας είπε (αφού θέσαμε και εκεί το ερώτημα μετά και από την τοποθέτηση του κ. Θεοδωρίδη που μας μεταφέρατε κιόλας) ότι από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα, τα έγγραφα που έχουν έρθει στην Τεχνική Υπηρεσία είναι τέσσερα, τα οποία αφορούν συντήρηση οχημάτων και ανελκυστήρων. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο επίσημο έγγραφο από το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης».
«ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ»
«Εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτήν την διαδικασία. Ούτε θα μπούμε στο ποιος έχει πάρει το έγγραφο, είτε αν αυτό έχει πάει, είτε αν αυτό δεν έχει πάει. Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα, για το οποίο όμως αυτήν την στιγμή (αν και η προθεσμία ευτυχώς έχει πάρει παράταση έως τις 31/12/2018) οι χειρισμοί που έχουν γίνει από την Δήμο Ξάνθης και από το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, μόνο ερασιτεχνικοί και πρόχειροι μπορούν να θεωρηθούν» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «το μεγάλο θέμα για εμάς, (γνωρίζοντας ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος Ξάνθης ξέρει το πρόβλημα και μάλιστα συγκάλεσε και σύσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα για να βρεθεί λύση με τους εμπλεκόμενους φορείς του Δήμου Ξάνθης) είναι ότι όταν προχθές κάναμε την ερώτηση και θέσαμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Ξάνθης θεώρησε σαν καλύτερη απάντηση στο ερώτημά μας, να αποχωρήσει από την αίθουσα και να μην δώσει καμία απάντηση.
Θεωρούμε ότι αυτή η στάση του πρώτου πολίτη της πόλης και Δημάρχου Ξάνθης, μόνο σωστή δεν είναι. Το να αποφεύγεις να απαντήσεις ή να ενημερώσεις το ανώτατο όργανο που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν δίνει και την καλύτερη εικόνα. Από την στιγμή που το γνωρίζει πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει την λειτουργία των παιδικών σταθμών.
Εμείς σαν «Κοινωνία Δημοτών» αλλά (θεωρώ) και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην υπάρξει κανένα θέμα λειτουργίας των παιδικών στις 31/12/2018. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ. Εμείς ήδη από αύριο θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μπορέσουμε να δώσουμε μια λύση, από την στιγμή που κανένας αρμόδιος, κανένας υπεύθυνος, δεν θέλει να απαντήσει επι της ουσίας και επί του προβλήματος αυτού».
«ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»
Κλείνοντας ο κ. Φανουράκης σημείωσε: «Δεν θα μπω στην διαδικασία των υπηρεσιών, δεν θα μπω στην διαδικασία των προϊσταμένων και των υπαλλήλων. Είναι εις γνώσιν της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου Ξάνθης και αυτή πρέπει να λύσει το πρόβλημα γιατί από την έρευνα που κάναμε, θεωρώ ότι δεν τίθεται κανένα θέμα χρημάτων όταν μιλάμε για την ασφάλεια των παιδιών.
Το θέμα είναι να προλάβουμε τις προθεσμίες, τις μελέτες και όλα αυτά που πρέπει να γίνουν για να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα λειτουργίας των παιδιών σταθμών. Αναφορικά με το ότι, όπως σας είπε ο κ. Θεοδωρίδης, ανέλαβαν τρεις ιδιώτες μηχανικοί, είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να τον ξαναρωτήσετε.
Αυτό που ξέρω και αυτό που συνήθως κάνει ο Δήμος Ξάνθης, είναι οι απευθείας αναθέσεις σε έναν. Δεν μπορεί να αναθέσει σε τρεις μηχανικούς. Είναι κάτι που δεν είναι νόμιμο. Εμείς γνωρίζουμε για έναν μηχανικό. Αν ο κ. Θεοδωρίδης σας είπε ότι υπάρχουν τρεις, ο ίδιος πρέπει να απαντήσει και να δώσει εξήγηση στα λεγόμενά του».