Δεν ικανοποίησαν οι απαντήσεις Σταϊκούρα στα ερωτήματα των λογιστών της Ξάνθης
Δεν ικανοποίησαν οι απαντήσεις που έλαβαν από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τους φοροτεχνικούς και λογιστές της Ξάνθης, οι οποίοι του έθεσαν καίρια ζητήματα κατά την επίσκεψη του στην πόλη μας, δια μέσω της προέδρου της ΕΦΕΕΞ κ. Ειρήνης Μπατζακίδου.
Η ίδια μίλησε στην «Θ» για το σοβαρό ζήτημα του MyData, για το οποίο ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία «πίστωση χρόνου», για τις δηλώσεις που ξεκινούν (θεωρητικά) από τον Φεβρουάριο, αλλά ποτέ δεν συμβαίνει αυτό στην πράξη, καθώς και για το τεράστιο πρόβλημα με την επιδότηση κόστους εργασίας 12%, το οποίο εκτός από τους ίδιους τους δικαιούχους, ταλανίζει και τους λογιστές των επιχειρήσεων.
ΔΕΝ «ΒΛΕΠΩ» ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟ 12% – ΑΠΛΑ…ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ
Αναλυτικότερα, η κ. Μπατζακίδου εξήγησε στην «Θ» ότι:
Όσον αφορά στο 12%, ο ΟΑΕΔ παίρνει από την ΔΟΥ τα δεδομένα συγκεκριμένη στιγμή – πριν στείλει στο γραφείο του διατάκτη στο Υπουργείο Εργασίας την οφειλή – όπου μπορεί να υπάρχει ένα «Χ» ποσό, κόβουμε το παραστατικό, φεύγουν στο Υπουργείο Εργασίας, αλλά δυστυχώς αυτά τα ποσά δεν διασταυρώνονται μετά. Δεν έρχεται δηλαδή από το γραφείο διατάκτη άμεσα το ποσό στην ΔΟΥ για να «κουμπώσει» με αυτήν την οφειλή. Στο μεταξύ η επιχείρηση αν δεν πληρώσει την οφειλή δεν παίρνει ενημερότητα. Αν πληρώσει την οφειλή, θα πρέπει να περιμένουμε (όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας) μέχρι τις 31/12, που μάλλον αυτά τα ποσά θα πέσουν ως υπερείσπραξη και θα τα δούμε στις επιστροφές μέσα στην σελίδα της κάθε επιχείρησης και ενδεχομένως τότε θα «κουμπώσουν» με οφειλές που είτε ήδη θα υπάρχουν, είτε θα δημιουργηθούν. Δεν βλέπω διαφορετικό τρόπο να γίνεται, απλά καθυστερεί.
ΚΑΜΙΑ «ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ» ΓΙΑ ΤΑ MYDATA – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΜΕ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Αναφορικά τα MyDatα, η ίδια τόνισε ότι:
Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι τα MyDatα, θα αρχίσουν και θα λειτουργούν – όπως είχαν προαναγγείλει – στις 1/10 για διπλογραφικά και για κάποιες συγκεκριμένες επιχειρήσεις και από 1/11 για όλες τις υπόλοιπες.
Δεν είναι όμως ότι θέλουμε εμείς πίστωση χρόνου. Όταν ξεκινάς ένα τέτοιο έργο, μια τέτοια μεταρρύθμιση, σαφώς και θα πρέπει να εκπαιδευτούν όλοι, δηλαδή και οι επιχειρήσεις που θα πρέπει να εκδίδουν και να τα ανεβάζουν στην πλατφόρμα και εμείς που θα πρέπει να τα κατεβάζουμε, να κάνουμε τον χαρακτηρισμό και να τα ξαναστέλνουμε ώστε να πάνε και στην φορολογία εισοδήματος (στον αντίστοιχο κωδικό) και στην περιοδική δήλωση του ΦΠΑ, για να δημιουργηθούν τα αποτελέσματα, οπότε ανά πάσα ώρα και στιγμή να ξέρει το υπουργείο τι έχει να εισπράξει σε ΦΠΑ, τι έχει να εισπράξει σε παρακρατούμενους φόρους, τι έχει να εισπράξει από φόρο εισοδήματος, εφόσον θα είναι προσυμπληρωμένοι πλέον οι κωδικοί στο Ε3. Σαφώς και κατανοώ ότι με αυτό το έργο θέλουν να πατάξουν την φοροδιαφυγή, αλλά πρέπει να καταλάβουν και τους ανθρώπους που θα διαχειριστούν αυτό το κομμάτι. Για εμένα θα έπρεπε – θεωρητικά – να υπάρχουν συγκεκριμένοι κωδικοί, με συγκεκριμένα παραστατικά και να τα ανεβάζουμε όπως θα έπρεπε επάνω και όχι να ψάχνει ο καθένας να βρει πως θα ανέβει μια επιδότηση ή ένα τιμολόγιο στο σύστημα των MyData ή πως θα γίνει συμψηφιστική εγγραφή κ.ο.κ. Και μιλάμε για επιχειρηματίες οι οποίοι αυτή την στιγμή δεν ξέρουν από τεχνολογία, οι οποίοι και να αγοράσουν ένα πρόγραμμα θα πρέπει να εκπαιδευτούν για να μπορέσουν να το διαχειριστούν. Μιλάμε επίσης για επιχειρήσεις που είναι σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν διαδίκτυο και γενικά μιλάμε για ένα σωρό προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και δεν καταλαβαίνουν. Η απάντηση που πήραμε (σ.σ. πέραν της αρνητικής απάντησης για την πίστωση χρόνου) ήταν ότι δεν θα υπάρχουν κυρώσεις για το 2021 αλλά θα πρέπει να μπουν όλοι στην εφαρμογή και να αρχίσουν να στέλνουν και ότι από 1/1/2022 θα πάει σε παραγωγική διαδικασία (βέβαια θα δουν με τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα ξεκινήσουν την διαδιακασία πως θα λειτουργήσει και αν λειτουργήσει σωστά). Αυτό, προσωπικά δεν μπορώ να το καταλάβω, διότι όταν βάζεις το «μαχαίρι στο λαιμό», θα το κάνεις τώρα, αλλά μπορεί να το κάνεις και λανθασμένα. Και ναι μεν για το 2021 δεν θα έχει κυρώσεις, αλλά το 2022 τι θα γίνει; Δηλαδή μέσα σε ενάμιση – δυο μήνες θα εκπαιδευτούν όλοι και θα τα στέλνουν σωστά, όταν στην ΜΥΦ (η ανάρτηση τιμολογίων στο taxis) – που ήταν μια απλή υπόθεση σε σύγκριση με τα MyData – που ξεκίνησε το 2014, ακόμη μέχρι και σήμερα, ανεβαίνουν πολλά λανθασμένα;
ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ…ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Αναφορικά με το αν έλαβαν απαντήσεις για τα υπόλοιπα ερωτήματα που έθεσαν προς τον Υπουργό Οικονομικών, η κ. Μπατζακίδου υπογράμμισε ότι:
Ήταν για το πεντάμηνο που όριζε αρχικά ο ν. 4172 για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και με ένα σύστημα πλήρως ενημερωμένο, χωρίς να ανεβάζουμε και να κατεβάζουμε (δημόσιοι φορείς πάντα) ΕΦΚΑ, αναδρομικά, ΟΠΕΚΑ και εκεί που δεν το περιμένεις να σου αλλάζουν τα αρχεία και να προχωράς ξανά από την αρχή και να κάνεις τροποιητικές. Ζητήσαμε το αυτονότητο. Να ανοίγει την 1η Φεβρουαρίου το σύστημα με πλήρως αναρτημένα στοιχεία και να έχουμε ένα πεντάμηνο και ο κ. Σταϊκούρας έλεγε για παρατάσεις. Δεν ζητάμε παράταση -αυτό προσπαθούσα να εξηγήσω- αλλά αυτό που ορίζει ο νόμος. Και αυτό πρέπει να ισχύει, με όλα τα δεδομένα στην σελίδα.
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ «ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ» – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ «ΜΠΡΟΣΤΑ» ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Τέλος σε ερώτηση της «Θ» για το αν είναι ικανοποιημένος ο κλάδος από τις απαντήσεις που έλαβε, η κ. Μπατζακίδου απαντά:
Όχι βέβαια. Ή τουλάχιστον θα μπορούσαν να πουν «θα κάνουμε προσπάθεια για να είναι όλα έτσι». Εδώ όμως θα πρέπει και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, οι ομοσπονδίες τους, η ΓΣΕΒΕΕ, να μπουν μπροστά. Δεν είναι μόνο δικό μας το ζήτημα. Εμείς έχουμε εκπαιδευτεί στα ηλεκτρονικά θέματα και θα τα «βγάλουμε» εις πέρας. Το θέμα είναι να εκπαιδευτούν οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες, γιατί αν δεν το κάνουν από εκεί θα ξεκινήσουν και τα προβλήματα, γιατί όταν θα αναρτούν ένα τιμολόγιο (ένα έσοδο) λανθασμένα, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα και εμείς δεν θα μπορούμε να το λύσουμε αυτό. Ο κ. Σταϊκούρας ήταν κάθετος στο ότι πρέπει να λειτουργήσει (σ.σ. το MyData) γιατί θεωρεί ότι αν πουν ότι θα λειτουργήσει χωρίς κυρώσεις ακόμη και το 2022, οι επιχειρηματίες δεν θα συνετιστούν, δεν θα μπουν στην διαδικασία να πάρουν τα προγράμματα, δεν θα μπουν στην διαδικασία να κάνουν την εγγραφή στα MyData και να αρχίσουν να στέλνουν. Εν μέρει, μπορώ να πω ότι έχει κάποιο δίκιο, γιατί ως Έλληνες είμαστε πάντα της τελευταίας στιγμής και ίσως θα πρέπει και όλοι εμείς να αλλάξουμε την νοοτροπία μας επάνω σε αυτό, για να μας δίνουν και το δικαίωμα της καθυστέρησης των κυρώσεων και να πηγαίνουμε πιο «πίσω» για να μπορούμε να εκπαιδευτούμε.