Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες
Η αφρικανική σκόνη έχε κατακλύσει τη χώρα, ενώ σήμερα αναμένεται να «εισβάλει» σε υψηλές ποσότητες και στην περιοχή μας. Τι πρέπει να κάνουν όμως οι πολίτες για να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια το φαινόμενο;
Πολλοί συμπολίτες μας με αναπνευστικά προβλήματα, πολίτες κάθε ηλικίας, θα έρθουν αντιμέτωποι με την αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Η «Θ» φιλοξενεί σήμερα δηλώσεις του γνωστού πνευμονολόγου, Παναγιώτη Μπεχράκη (στο Newsbomb.gr), ο οποίος τόνισε τη σημασία της χρήσης μάσκας αλλά και πώς οι πολίτες με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν την αφρικανική σκόνη.
«Δεν είμαστε ασυνήθιστοι σε τέτοια φαινόμενα στη χώρα μας, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο τοξικό ή απειλητικό για την ανθρώπινη ζωή. Δεν παύει ωστόσο να είναι ένα φαινόμενο το οποίο προκαλεί δυσφορία σε ασθενείς με άσθμα και χρόνιες πνευμονοπάθειες. Είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο και σε αυτό συμβάλλουν οι μάσκες, με τις οποίες έχουμε μάθει να ζούμε τα τελευταία χρόνια. Η εισπνοή από τη μύτη και η κάλυψη του στόματος, προσφέρουν μια επαρκέστατη λύση στο πρόβλημα. Επίσης, ένα πρόσθετο στοιχείο είναι το γεγονός πως οι ασθενείς με πρόβλημα, θα πρέπει αυτές τις μέρες να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση και την κόπωση, καθώς αναγκάζονται να εισπνεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες αέρα, ο οποίος εμπεριέχει σωματίδια. Στο φαρμακευτικό σκέλος, θα πρέπει να γίνεται η τακτική χρήση των φαρμάκων που τους έχει δοθεί από τους γιατρούς τους ενώ θα πρέπει φυσικά να είναι πάντα σε συνεννόηση μαζί τους», σχολίασε ο Παναγιώτης Μπεχράκης.
Οι πνευμονοπάθειες, ωστόσο, ολοένα και περισσότερο κάνουν την εμφάνισή τους στο πέρασμα των χρόνων, με τον γνωστό πνευμονολόγο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του 21ου αιώνα και οφείλεται εν πολλοίς στη συνεχόμενη εμφάνιση αλλά και στην αύξηση, τέτοιων περιπτώσεων. Θα πρέπει να υπάρχει πάντα καλός εξαερισμός και στους εσωτερικούς χώρους, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας, ενώ θα πρέπει να δουλέψουμε στο μέλλον το θέμα του περιβάλλοντος πολύ περισσότερο ώστε να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής».
Αφρικανική σκόνη: Οι τρεις επιπτώσεις του φαινομένου
Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο μεταφοράς σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η επικράτηση ανέμων νοτίων διευθύνσεων κατά το διάστημα αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή μεταφορά Αφρικανικής σκόνης προς τη χώρα μας.
Η παρατεταμένη μεταφορά, αν και δεν είναι πρωτόγνωρη για την εποχή, δεν αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο, αφού συνήθως τα επεισόδια μεταφοράς σκόνης δεν υπερβαίνουν σε διάρκεια τις 2 έως 3 ημέρες.
Μεταξύ των κυριότερων επιπτώσεων του φαινόμενου θα είναι:
- η συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας που αναμένεται κατά τις επόμενες ημέρες.
- η περιορισμένη κατά τόπους ορατότητα.
- η εκδήλωση λασποβροχών από σήμερα Πέμπτη 31/03 κι έπειτα, οπότε αναμένονται φαινόμενα κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας.