Στα «αζήτητα» οι κατασχεμένες εργοστασιακές εγκαταστάσεις από τις τράπεζες
Ελ. Ροφαέλα: «Κλειδί της υπόθεσης, η προέλκυση νέων επενδυτών»
Κατασχεμένες από τράπεζες, είναι οι περισσότερες εργοστασιακές εγκαταστάσεις, που παραμένουν στο έλεος του Θεού, δημιουργώντας ένα απέραντο «νεκροταφείο» στην Βιομηχανική Περιοχή της Ξάνθης και γενικότερα σε όλο τον νομό.
Εργοστάσια εγκαταλελειμμένα και ερημωμένα, αρκετά εκ των οποίων βέβαια, θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν εάν βρίσκονταν οι άνθρωποι που θα τους συνέφερε να επενδύσουν σε αυτά.
«ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΑΓΟΝΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΣΗΜΕΡΑ – ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΕΙΚΟΝΑ ΕΡΗΜΩΣΗΣ»
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» η πρόεδρος του ΣΕΒ Ξάνθης κ. Έλενα Ροφαέλα, η οποία ανέφερε ότι «δυστυχώς σε όλη την περιφέρεια συμβαίνει αυτό. Ειδικά εμείς στην Ξάνθη, που η βιομηχανική μας ζώνη εντάχθηκε σε όλους τους αναπτυξιακούς νόμους από δεκαετίας του ΄80 και τους ΄90 και δημιούργησε μια ευρύτερη ανάπτυξη και άνθιση στην περιοχή, αυτό το βλέπουμε πολύ πιο έντονα σήμερα, με την αποβιομηχάνιση που ζούμε. Βλέπουμε την τελική εικόνα ερήμωσης που υπάρχει. Δυστυχώς σήμερα, παράλληλα υπάρχουν και εκατοντάδες άγονοι πλειστηριασμοί για αυτές τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που παρέσυρε η κρίση και οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία. Οι πλειστηριασμοί είναι άγονοι γιατί δεν υπάρχουν επενδυτές που θα θελήσουν να προχωρήσουν στην αγορά και στην αξιοποίησή τους, με αποτέλεσμα τα εργοστάσια – όσο περνά ο χρόνος – να καταλήγουν και να πωλούνται κομμάτι κομμάτι, ακόμη και τα παλιοσίδερα και τα μηχανήματά τους και στο τέλος να απομένουν τα «κουφάρια». Ακίνητα τα οποία στο τέλος δεν μπορούν να αξιοποιηθούν και είναι και σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή».
ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΟΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
«Οι λόγοι που παραμένουν στα αζήτητα είναι ότι πλέον υπάρχουν κλάδοι που είναι ξεπερασμένοι επιχειρηματικά και για αυτό υπάρχουν και λίγοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Υπάρχουν επίσης οι εγκαταστάσεις που πωλούνται και είναι πλέον παλιές και άρα ανεβαίνει πολύ το κόστος για να τις ανακαινίσει κάποιος και γενικά υπάρχει και μια κακή κατάσταση όσον αφορά τις παροχές. Και οι προδιαγραφές ανεβαίνουν όσον αφορά στις άδειες και στην πυρασφάλεια κλπ, ενώ υπάρχει και ένα θέμα γραφειοκρατίας αναφορικά με την χορήγηση αδειών για τέτοιου είδους αγορές» συνέχισε η ίδια, τονίζοντας ότι «ο στόχος θα πρέπει να είναι να αξιοποιηθούν από νέους επενδυτές αυτές οι επιχειρήσεις, οι οποίοι θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι πρόκειται για έτοιμες επιχειρήσεις, που έχουν υποδομές (υπάρχουν ακόμη τέτοιες επιχειρήσεις, τα κτίρια και τα οικόπεδά τους). Κάποιες από αυτές έχουν και επαρκή εξοπλισμό που μπορεί να λειτουργήσει και άμεσα και επίσης μπορεί να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε βιομηχανίες που είναι εγκατεστημένες στις ΒΙΠΕ. Έχουμε μια Βιομηχανική Περιοχή που είναι εγκαταλελειμμένη».
«ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ, Η ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΝΕΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ, Η ΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ»
«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ένα συντονισμένο σχέδιο προσέλκυσης νέων επενδυτών οι οποίοι θα μπορέσουν να «αναστήσουν» αυτά τα κλειστά εργοστάσια, να τους δοθούν κίνητρα με τα οποία θα μπορούν να δημιουργήσουν νέα «τροχιά» ανάπτυξης στην περιοχή αλλά κυρίως νέες θέσεις εργασίας» υπογράμμισε επίσης η κ. Ροφαέλα, σημειώνοντας ότι «το θέμα είναι δηλαδή να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νέους επενδυτές. Αυτό θεωρώ ότι είναι ένα γενικότερο «πλάνο» που θα πρέπει να δημιουργηθεί. Φαίνεται ότι από το υπουργείο γίνονται κάποιες ενέργειες με την νέα κυβέρνηση και μένει να δούμε ποιες ακριβώς θα είναι αυτές οι αλλαγές. Έχουν μιλήσει για φοροαπαλλαγές. Εμείς σαν Σύνδεσμος Βιομηχάνων, έχουμε κάνει και μια συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη και θα ακολουθήσουν και άλλες, ώστε να μπορέσουμε και εμείς να βοηθήσουμε με τις προτάσεις μας. Να μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτό το κλίμα αποβιομηχανοποίησης ειδικά εντός της Θράκης. Δεν έχει καμία ουσία η κατάσχεση από τις τράπεζες. Ίσα ίσα ερημώνουν, γίνονται ζημιές, τα κλέβουν. Είναι γενικά απογοητευτική η εικόνα.. Δυστυχώς, το βασικό κομμάτι θεωρώ πως είναι ότι δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε επενδυτές. Εκεί είναι το «κλειδί» της υπόθεσης. Αυτό πρέπει να το κάνουμε άμεσα ώστε να μην απαξιωθούν όλες οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν, γιατί όντως υπάρχουν και εγκαταστάσεις που μπορούν σήμερα να αξιοποιηθούν΄. Άρα ό,τι είναι να κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε γρήγορα. Να κάνουμε γενικότερα την Ελλάδα και ιδιαίτερα την περιοχή μας πιο ελκυστική σε νέους επενδυτές, να ρίξουμε τους φορολογικούς συντελεστές, να μειώσουμε την γραφειοκρατία, να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί ώστε να δημιουργήσουμε (ειδικά εδώ στην Θράκη) μια περιοχή η οποία θα είναι η αρχή της νέας οικονομικής εξέλιξης της Ελλάδας. Σίγουρα το σχέδιο πρέπει να είναι συντονισμένο για όλη την Ελλάδα. Όλη η Ελλάδα έχει θέματα αλλά εμείς προσπαθούμε να προωθήσουμε την περιοχή της Θράκης που έχει φοβερές ιδιαιτερότητες, τις οποίες πρέπει να τις κάνουμε πλεονεκτήματα».