Εκδήλωση- «βιωματική εμπειρία» χθες από τους τυφλούς στην κεντρική πλατεία Ξάνθης

Με αφορμή την ημέρα του «Λευκού Μπαστουνιού»

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει η τοποθέτηση ηχητικών φαναριών

 

Η 15η Οκτωβρίου, αποτελεί ημέρα αναφοράς στο Λευκό Μπαστούνι που στηρίζει, οδηγεί και ανοίγει το δρόμο στα τυφλά άτομα και στα άτομα με προβλήματα όρασης. Άτομα των οποίων η καθημερινότητα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και γίνεται ακόμη….δυσκολότερη με τα διάφορα εμπόδια που συναντά ένα άτομο που δεν βλέπει, όταν περπατά στα πεζοδρόμια και στις κίτρινες γραμμές των τυφλών.

Και επειδή κάποιος κατανοεί καλύτερα τις δυσκολίες που έχει ένας τυφλός στην καθημερινότητά του μόνο αν τις…βιώσει, μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης, μαζί με την Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης για άτομα με προβλήματα όρασης κ. Παναγιώτα Πάνου, βρέθηκαν χθες το πρωί στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης και έβαλαν στην…θέση τους, Ξανθιώτες συμπολίτες μας οι οποίο φορώντας μάσκα, προσπάθησαν να περπατήσουν με το «λευκό μπαστούνι».

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

«Η κινητικότητα περιλαμβάνει τις δεξιότητες και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ένα άτομο με πρόβλημα όρασης για να φτάσει με ανεξαρτησία, άνεση και ασφάλεια στον προορισμό του και κυρίως την σωστή χρήση του λευκού μπαστουνιού. Οι δεξιότητες της καθημερινής διαβίωσης περιλαμβάνουν όλες τις δραστηριότητες ενός ατόμου με πρόβλημα όρασης, όπως αναγνώριση και χρήση κερμάτων και χαρτονομισμάτων, προσωπική υγιεινή, νοικοκυριό, μαγείρεμα, οργάνωση ντουλάπας, οργάνωση κουζίνας κλπ. Και οι δύο αυτές εκπαιδεύσεις παρέχονται δωρεάν στα μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, έχουν διάρκεια κατά μέσο όρο έξι μήνες (με μέσο όρο μαθημάτων δύο δίωρα την εβδομάδα) και έχουν ως στόχο την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με πρόβλημα όρασης» εξήγησε η κ. Πάνου, ενώ αναφορικά με την προσβασιμότητα στην Ξάνθη επισήμανε ότι «κάθε πόλη έχει τις δυσκολίες της για τα άτομα αυτά. Τα πεζοδρόμια θα πρέπει να είναι ελεύθερα από εμπόδια, ελεύθερα από τραπεζοκαθίσματα, από εμπορεύματα και προϊόντα, οι διαβάσεις θα πρέπει να είναι σεβαστές, να μην παρκάρουν επάνω σε αυτές ή να μην σταματούν οι οδηγοί, να μην κλείνουν τις ράμπες, θα πρέπει να υπάρχουν «οδηγοί» διέλευσης τυφλών όταν υπάρχουν μεγάλα πεζοδρόμια ή αν δεν είναι μεγάλα να είναι τουλάχιστον «καθαρά». Όλα αυτά βέβαια συνεπάγονται με το να πάρουν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης το μπαστούνι και να μην ντρέπονται να κυκλοφορήσουν με αυτό και αν χρειαστούν βοήθεια να την ζητήσουν. Είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να την επιδιώξουν τα ίδια τα άτομα με αναπηρία για να γίνουν αποδεκτά και σεβαστά στο περιβάλλον».

 

«ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ»

«Το μήνυμα είναι, να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις τα άτομα με πρόβλημα όρασης. Για να γίνει αυτό πρέπει να είναι «καθαρός» ο χώρος, τα πεζοδρόμια, οι διαβάσεις και σιγά σιγά να μπουν και ηχητικά σήματα» συνέχισε η ίδια, εξηγώντας ότι «ο άνθρωπος που δεν βλέπει χρησιμοποιεί την ακοή του για να περάσει απέναντι τους δρόμους και ο,τι είναι καλό για τα άτομα με προβλήματα όρασης ή με οποιαδήποτε άλλη αναπηρία, είναι καλό και για όλους τους πεζούς. Για την μητέρα που κουβαλά ένα καροτσάκι με μωρό, για τον άνθρωπο που έχει σπάσει το πόδι του, για έναν ηλικιωμένο που δεν μπορεί να περπατήσει άνετα. Ελεύθερα πεζοδρόμια λοιπόν, για όλους τους πεζούς. Αυτό είναι το μήνυμα».

«ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΝ»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης κ. Σταύρος Κουδουμάκης, επισήμανε στην «Θ» ότι «με αφορμή την ημέρα του «Λευκού Μπαστουνιού» πραγματοποιήσαμε αυτήν την εκδήλωση στην πλατεία. Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι οι διάδρομοι όδευσης των τυφλών πρέπει να μένουν «καθαροί» για να μπορούν τα άτομα με τυφλότητα να κινούνται. Θέλουμε να βγάλουμε από το σπίτι τα άτομα αυτά. Έχουμε και μια εκπαιδεύτρια κινητικότητας, η οποία ήρθε ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Ουσιαστικά διδάσκει το «Λευκό Μπαστούνι» και την κινητικότητα (πως μπορεί ένα άτομο να προφυλάσσεται από τους κινδύνους και να κινείται εύκολα στον δρόμο αλλά και να διευκολύνει και την δική του καθημερινότητα). Δυστυχώς κάποιοι δεν μπορούν αν βγουν από το σπίτι γιατί δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν εύκολα και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Αυτό θέλουμε να προβάλλουμε σαν σύλλογος, όχι μόνο σήμερα αλλά καθόλη την διάρκεια του έτους».

 

«ΚΑΘΑΡΑ ΑΠΟ ΕΜΠΟΔΙΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ…ΗΧΗΤΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ»

«Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια επισημαίνουμε τα ίδια και τα ίδια. Μπορεί να έχουμε κουράσει τον κόσμο αλλά για εμάς είναι υψίστης σημασίας το να μην βγαίνουν πέραν της οριοθετημένης κίτρινης γραμμής τα τραπεζοκαθίσματα για παράδειγμα. Για εμάς είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα. Επίσης, ακόμη και αν παρκάρει κάποιος για δυο λεπτά επάνω στην διάβαση, μπορεί εκείνη την ώρα να περάσει κάποιο άτομο τυφλό. Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα και εκεί, γιατί όταν δεν βλέπεις δεν ξέρεις και που να πας εκείνη την στιγμή. Τα μηχανάκια παρκάρουν οπουδήποτε, σε πλατείες και πεζοδρόμια. Επίσης, κάποιος τυφλός δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι έρχεται κάποιο ποδήλατο και πηγαίνοντας να κάνει ελιγμό, μπορεί να χτυπήσει. Καλό είναι να προσέχουν και οι ποδηλάτες» συνέχισε ο ίδιος, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει για άλλη μια φορά το ζήτημα με την τοποθέτηση ηχητικών φαναριών, για το οποίο σημείωσε ότι «κάναμε την ενέργεια με τον δήμο αλλά το θέμα έχει μείνει στάσιμο. Περιμένουμε ουσιαστικά το υπουργείο για να υιοθετήσει ποιον τύπο φαναριού θέλει. Εμείς σαν σύλλογος (και από την Αθήνα και από εδώ) πιέζουμε όσο γίνεται το υπουργείο, αλλά και ο δήμος θα έπρεπε να πιέσει λίγο περισσότερο για να καταλήξουμε κάπου και να γίνει το αυτονόητο. Να μπουν ηχητικά φανάρια που σε άλλες χώρες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Επισημαίνουμε πάντα στον κόσμο να τηρεί το αυτονόητο και να είναι ελεύθερα, «καθαρά» και προσβάσιμα τα πεζοδρόμια, χωρίς αυτοκίνητα, μηχανάκια κλπ και να μπορεί να κυκλοφορεί κάποιος ελεύθερα στον δρόμο».