Δ. Χατζηφωτιάδου: «Θα προσπαθήσουμε να τους δώσουμε και τεχνική και ουσιαστική βοήθεια»
Τον ρόλο του… δικαστικού αντιπροσώπου καλούνται να διαδραματίσουν δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι (δικαστικοί υπάλληλοι, Διευθυντές Σχολείων κλπ) στις εκλογές της Κυριακής.
Κάτι που συμβαίνει και στην Ξάνθη και το οποίο επιβεβαιώνει στην «Θ» το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, η οποία εξηγεί την «επίπονη» (ειδικά για όσους δεν την γνωρίζουν εκ των έσω) διαδικασία των εκλογών, χαρακτηρίζοντάς την «πρωτόγνωρη», μιας και για πρώτη φορά θα διεξαχθούν τριών «ειδών» εκλογές σε…τέσσερις διαφορετικές κάλπες και παράλληλα μιλά για το σημερινό (και αν χρειαστεί και άλλο) σεμινάριο που θα διεξάγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης, στο οποίο εκτός από τους δικηγόρους θα συμμετάσχουν και οι «στρατευμένοι» δημόσιοι υπάλληλοι.
«Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΕΦΟΣΟΝ Ο ΚΑΘΕ ΕΚΛΟΓΕΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ»
Ειδικότερα η ίδια εξηγεί αρχικά ότι «σύμφωνα με τα δεδομένα, τα τμήματα θα είναι χωρισμένα σε «Α» και «Β».
Στα «Α» οι εκλογείς θα ψηφίσουν για τις περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ενώ στα «Β» για τις δημοτικές και τις κοινοτικές. Για να ολοκληρώσει την διαδικασία κάθε εκλογέας, θα πρέπει να ψηφίσει και στο «Α» και στο «Β» τμήμα.
Αυτό σημαίνει μια σχετική ταλαιπωρία για τον κόσμο, αφού θα περιμένει στην σειρά. Ωστόσο πρέπει να το κάνει, γιατί έτσι θα εκφραστεί η γνώμη του, κατά το δημοκρατικό πολίτευμά μας. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί εφόσον ψηφίσει και στα δύο εκλογικά τμήματα. Είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία αυτή. Τα τμήματα βέβαια «Α» και «Β» θα είναι συνεχόμενα, ωστόσο ο κόσμος δεν πρέπει να αμελήσει να περάσει και από τα δύο».
«ΚΑΙ…ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ, ΩΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ»
Αναφορικά με το διαδικαστικό κομμάτι των δικαστικών αντιπροσώπων η ίδια επισημαίνει ότι «επίσης για πρώτη φορά κλήθηκαν δημόσιοι υπάλληλοι, επειδή εν τέλει τα εκλογικά τμήματα διπλασιάστηκαν σε αριθμό. Οι δικηγόροι της Ξάνθης δεν επαρκούσαν και για αυτόν τον λόγο κλήθηκαν να διεξάγουν αυτές τις εκλογές και δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι ωστόσο έχουν έναν βαθμό, που κατέχουν θέση ευθύνης. Άρα, έχουν τοποθετηθεί και Διευθυντές Σχολείων για παράδειγμα.
Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει, διότι αφενός οι συγκεκριμένοι διορισμοί είναι της τελευταίας στιγμής με αποτέλεσμα να μην προλάβουν οι άνθρωποι αυτοί να έχουν επαρκή ενημέρωση και αφετέρου ο Δικηγορικός Σύλλογος επωμίζεται να εκπαιδεύσει άτομα που δεν γνωρίζουν καθόλου την εκλογική διαδικασία».
«ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΞΑΝΘΗΣ – ΤΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ»
«Αρχικά το σημερινό σεμινάριο, θα απευθύνονταν σε συναδέλφους που λίγο πολύ γνωρίζουν την όλη διαδικασία. Στην ουσία θα γίνονταν ένα «φρεσκάρισμα», ενώ οι ερωτήσεις τους θα ήταν τελείως διαφορετικές. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν, θα έχουν απορίες από το «Α», σε αντίθεση με τους συναδέλφους – Δικηγόρους που ενδεχομένως να έχουν κάποια απορία για τους εκλογικούς καταλόγους, τους ετεροδημότες, τα άκυρα ή έγκυρα με βάση την τελευταία εγκύκλιο κλπ» συνέχισε η κ. Χατζηφωτιάδου, υπογραμμίζοντας ότι «Ο Δικηγορικός Σύλλογος ανέλαβε να εκπαιδεύσει όχι μόνο τα μέλη του αλλά και όλα τα άτομα που έχουν διορισθεί (Δικαστικοί Επιμελητές, Διευθυντές Σχολείων κλπ) για το έργο της διεκπεραίωσης των εκλογών. Το ενημερωτικό αυτό σεμινάριο, αν χρειαστεί θα επαναληφθεί. Σε αυτό, θα δώσουμε αναλυτικά τις κατευθυντήριες γραμμές, για όλη την διαδικασία, από την προετοιμασία των πρακτικών ακόμη. Για πρώτη φορά επίσης θα υπάρχουν τμήματα στην Ξάνθη που θα έχουν τέσσερις κάλπες. Θα πρέπει να τους ενημερώσουμε σχετικά με το πώς θα κρατήσουν τα πρακτικά όλων των εκλογών ανάλογα με το τμήμα στο οποίο βρίσκονται και γενικά ως Δικηγορικός Σύλλογος θα προσπαθήσουμε να τους διευκολύνουμε όσο περισσότερο γίνεται και από άποψη τεχνικής βοήθειας (στα πρακτικά τους) αλλά και από άποψη ουσιαστικής βοήθειας (για το πώς θα διεξάγουν τις εκλογές). Από το πώς θα σφραγίσουν έναν φάκελο και θα γίνει η αρίθμηση, από το πώς θα ανοίξουν την κάλπη (που επίσης είναι ένα δύσκολο κομμάτι όταν δεν έχεις εμπειρία) μέχρι και το σημείο εξαγωγής των αποτελεσμάτων. Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούμε την επάρκεια των γνώσεων των ανθρώπων που κλήθηκαν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, απλώς η διαδικασία αυτή χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Και εμείς ως Δικηγόροι προβληματιστήκαμε για την διαδικασία και για αυτό ετοιμάσαμε και το σεμινάριο αυτό, έχοντας έναν πρακτικό οδηγό, που επίσης θα τους παραδώσουμε για να κάνουν την προετοιμασία. Ίσως γίνει και μια πρόταση σχετικά με το πώς θα γίνουν τα βιβλία των πρακτικών. Πάντως όποιος δεν κάνει προετοιμασία τις προηγούμενες ημέρες, την ημέρα των εκλογών δεν θα μπορεί να βγάλει άκρη. Επαναλαμβάνω, ότι δεν αμφισβητούμε την επάρκεια γνώσεών τους, ωστόσο αν και οι δικηγόροι μέχρι τώρα ήμασταν οι εγγυητές του κύρους των εκλογών, κλήθηκαν και άτομα που δεν έχουν εμπειρία και μάλιστα σε αυτή την πρωτόγνωρη εκλογική διαδικασία».
«ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΛΑΘΟΣ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΟΣΟΙ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ…ΣΠΙΤΙ»
Κλείνοντας η κ. Χατζηφωτιάδου σημείωσε με έμφαση ότι «το σημαντικό σε αυτήν την διαδικασία για τον κόσμο είναι να έχει ξεχωρίσει στο μυαλό του τι πρέπει να ψηφίσει σε κάθε τμήμα. Κάποιοι ίσως να πάρουν ψηφοδέλτια από το σπίτι και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ρίξουν λάθος ψηφοδέλτιο σε λάθος κάλπη. Από την άλλη εμείς ως Δικαστικοί Αντιπρόσωποι, θα φροντίζουμε να παίρνουν όλα τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων με τον σωστό φάκελο, να μπαίνουν στα παραβάν και να επιλέγουν. Ωστόσο σε αυτό το σημείο, αν κάποιος έχει ψηφοδέλτια μαζί του, δεν ξέρουμε αν τα βάλει το ψηφοδέλτιο στον σωστό φάκελο».