Δηλωμένη πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να εξαντλήσει την τετραετία και η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2019.
Τα ζητήματα όμως που θα κρίνουν τελικά τον χρόνο των εκλογών δεν είναι ούτε το Σκοπιανό ούτε το αν η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τις συντάξεις θα έχει ευτυχή κατάληξη.
Ο μόνος λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός θα λάμβανε την απόφαση διενέργειας πρόωρων εκλογών είναι να έχει σαφείς ενδείξεις για ανατροπή του κλίματος το οποίο ενδεχομένως να φανεί στις πρώτες δημοσκοπήσεις του 2019, αφού ως γνωστόν στην πολιτική κανείς δεν πάει σε εκλογές για να χάσει.
Για το Μέγαρο Μαξίμου, παρά τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για την τήρηση των συμφωνηθέντων, το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων είναι σε καλό δρόμο και το γεγονός πως το ΔΝΤ που είχε ζητήσει επιτακτικά το συγκεκριμένο μέτρο πριν το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης δέχτηκε τη θέση της κυβέρνησης πως δεν πρόκειται για διαρθρωτικό μέτρο, αποτελεί λόγο αισιοδοξίας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έθεσε χθες το χρονοδιάγραμμα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αναμένεται να έρθει στη Βουλή τον προσεχή Φεβρουάριο ή Μάρτιο. Την ίδια ώρα, διαβεβαίωσε πως η πλειοψηφία για να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή υπάρχει.
Ο Πάνος Καμμένος έχει βάλει στο τραπέζι τρεις επιλογές: τη διενέργεια δημοψηφίσματος, τη μετάθεση της κύρωσης της συμφωνίας μετά την εξάντληση της τετραετίας ή τις εκλογές. Τις δύο πρώτες επιλογές ο πρωθυπουργός δεν τις συζητά ενώ για το ζήτημα των εκλογών όπως άφησε να εννοηθεί κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ «όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των πραγμάτων».
Ωστόσο, αν ο κ. Τσίπρας φαίνεται να έχει εξασφαλίσει ότι η συμφωνία θα κυρωθεί από τη Βουλή με απλή πλειοψηφία με τις ψήφους της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κάποιων εκ των ανεξάρτητων βουλευτών και ενδεχομένως κάποιων εκ των ΑΝΕΛ, τότε δεν έχει κανένα λόγο να πάει σε εκλογές. Στη περίπτωση που ο κ. Καμμένος επιλέξει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση είναι πιθανό η αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μορφής και εδώ το μπαλάκι θα βρίσκεται στην μεριά της ΝΔ αφού θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 ψήφους υπέρ της. Αν η πρόταση μομφής δεν τύχει στήριξης τότε ο κ. Τσίπρας παίρνει παράταση μερικών μηνών ακόμη.
Για τον πρωθυπουργό είναι σημαντικό να κλείσει η τετραετία για θεσμικούς λόγους, για λόγους πολιτικής σταθερότητας αλλά και για να αφήσει καθαρό αποτύπωμα στην κοινωνία με τα θετικά της διακυβέρνησής του.
Φυσικά, υπάρχει ο σκόπελος των ευρωεκλογών του Μαΐου και το τι θα γίνει αν η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καλή. Στον σχεδιασμό του Μαξίμου λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές παραδοσιακά καταγράφεται μεγάλη αποχή αλλά και ότι λειτουργούν ως όχημα για ψήφο διαμαρτυρίας. Κατά συνέπεια για την κυβέρνηση, μια πιθανή ήττα δεν σημαίνει και πολλά, ωστόσο μια μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές θα μπορούσε να παράξει πολιτικό αποτέλεσμα.