Εκλογές 26ης Μαΐου: 239 εκλογικά τμήματα και 956 κάλπες στον Νομό Ξάνθης

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους σταυρούς προτίμησης ανά ψηφοδέλτιο – Σε «Α» και «Β» χωρισμένα τα περισσότερα τμήματα

Κ. Ζαγναφέρης και Π. Δερμενούδη από την Π.Ε Ξάνθης εξηγούν στην «Θ» αναλυτικά τα προβλεπόμενα από τον νόμο

 

Απομένουν μόλις δεκαοκτώ ημέρες για την «μάχη» των «μαχών» της 26ης Μαΐου και πολλοί ακόμη ψηφοφόροι, δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θα πρέπει να κάνουν την Κυριακή των εκλογών.

Έτσι η «Θ» σας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, για τον αριθμό των σταυρών προτίμησης, τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων στον Νομό Ξάνθης και όχι μόνον.

Διαδικασία για την οποία μίλησαν στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης καθώς και η Διευθύντρια Διοικητικού – Οικονομικού της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης κ. Παναγιώτα Δερμενούδη.

Κ. ΖΑΓΝΑΦΕΡΗΣ: «ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε ΞΑΝΘΗΣ»

Ειδικότερα ο κ. Ζαγναφέρης ανέφερε ότι «καθημερινώς βομβαρδιζόμαστε από υπουργικές αποφάσεις (έως δέκα την ημέρα) για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών ο οποίος οργανωτικά είναι πολύ δύσκολος, γιατί θα στηθούν τέσσερις κάλπες και αυτό είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Εδώ και 20 μέρες περίπου η ομάδα της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης που θα ασχοληθεί με τις εκλογές, εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση (παραλαβή καλπών, ψηφοδελτίων ευρωεκλογών – αφού τα άλλα δεν τυπώθηκαν ακόμη – και πολλά άλλα θέματα). Ωστόσο είμαστε σε καθημερινή επαφή με το υπουργείο και πιστεύω ότι η διαδικασία, αν και πρωτόγνωρη,  θα κυλήσει ομαλά. Επί καθημερινής βάσεως έρχονται υπουργικές αποφάσεις και κατευθύνσεις αναφορικά με την οργάνωση και την διεξαγωγή της όλης διαδικασίας».

239 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ 956 ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ

Από την πλευρά της η κ. Δερμενούδη, επισημαίνει ότι «τα περισσότερα εκλογικά τμήματα θα είναι χωρισμένα σε «Α» και σε «Β» και θα είναι συνεχόμενα (δίπλα – δίπλα). Συνολικά τα τμήματα στον Νομό Ξάνθης είναι 239. Κάποια από αυτά θα είναι χωρισμένα σε Α» και «Β» (από δύο κάλπες)  ενώ κάποια άλλα θα είναι ενιαία (θα υπάρχουν τέσσερις κάλπες). Βέβαια, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν στα ενιαία τμήματα θα χωρέσουν οι κάλπες. Οι κάλπες είναι στο σύνολο 956. Πάντως κάποια τμήματα που είναι μικρά, παραμένουν ενιαία, καθώς υπήρχε πρόβλημα με τον περιορισμό του υπουργείου που τα θέλει συνεχόμενα. Αλλά τα περισσότερα χωρίζονται (σε συνέχεια του ενός από το άλλο) σε «Α» και «Β». Σε ο,τι αφορά τους εκλογικούς καταλόγους, αυτοί έχουν βγει, ωστόσο εμείς ακόμη δεν τους έχουμε παραλάβει. Σαφώς και είναι ενημερωμένοι, αν και αυτό είναι θέμα δήμων.  Για όσους θέλουν να μάθουν που ψηφίζουν, μπορούν να επισκεφθούν το site του υπουργείου εσωτερικών και την εφαρμογή «μάθε που ψηφίζεις». Η αναζήτηση είναι πολύ εύκολη. Μπορούν και οι ετεροδημότες να δουν που ψηφίζουν σε αυτήν την εφαρμογή. Τέλος αναφορικά με τους φακέλους των ψηφοδελτίων, αυτοί έχουν διαφορετικά χρώματα, ενώ σε ο,τι αφορά τα ψηφοδέλτια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι εμείς ως Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, ετοιμάζουμε τα ψηφοδέλτια των Ευρωεκλογών και των Περιφερειακών Εκλογών, ενώ τα ψηφοδέλτια των Δημοτικών και Κοινοτικών Εκλογών είναι στην ευθύνη των δήμων».

ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ

Στα της…σταυροδοσίας τώρα, η «Θ» αναζήτησε και σας παραθέτει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον αριθμό των σταυρών που θα βάλετε ανάλογα με το είδος των εκλογών:

 

ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 3 ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΙΑΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Στους δήµους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια ο εκλογέας µπορεί να εκφράσει την προτίµησή του σε έναν ή δύο ή τρεις υποψήφιους δηµοτικούς συµβούλους, δηλαδή µπορεί να βάλει µέχρι τρεις σταυρούς προτίµησης.

 

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Στους δήµους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ο εκλογέας µπορεί να εκφράσει την προτίµησή του:

1.α. σε έναν υποψήφιο δηµοτικό σύµβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια είναι µονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική

β. σε έναv ή δύο ή τρεις υποψηφίους δηµοτικούς συµβούλους όταν η εκλογική του περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες ή/και

  1. σε έναν υποψήφιο δηµοτικό σύµβουλο από όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήµου.

 

ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 2 ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ – 1 Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Σταυροί προτίµησης σε υποψήφιους συµβούλους δηµοτικής ή τοπικής κοινότητας και εκπροσώπους τοπικής κοινότητας.

Επίσης, ο εκλογέας µπορεί να εκφράσει την προτίµησή του σε έναν ή δύο υποψηφίους του συµβουλίου της δηµοτικής κοινότητας και σε έναν υποψήφιο σύµβουλο ή εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας.

 

ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 Ο αριθµός των σταυρών προτίµησης για τις περιφερειακές εκλογές διαµορφώνεται ως εξής:

Αριθµός εδρών εκλογικής περιφέρειας / Μέγιστος αριθµός σταυρών προτίµησης

1-3  / 1

4-7  /

8-12 / 3 (εδώ υπάγεται η δική μας Περιφέρεια ΑΜ-Θ)

12 και άνω /

 

ΕΩΣ 4 ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

Τέλος σε ο,τι αφορά την Ευρωβουλή, ο εκλογέας θα πρέπει να αναγράψει στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού της επιλογής του μέχρι και τέσσερις σταυρούς (4) υποψηφίων της προτίμησής του από τον ίδιο συνδυασμό.

Συνολικά κάθε συνδυασμός, που θα κατέλθει στις ευρωεκλογές έχει δικαίωμα να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο μέχρι και 42 υποψηφίους, αριθμό δηλαδή διπλάσιο από εκείνο των 21 ευρωβουλευτών που εκλέγει η Ελλάδα.