Εκλογές ή Δημοψήφισμα ή 180 ψήφους ζητούν οι ΑΝ.ΕΛ για το Σκοπιανό

 

«Δεν θα επιτρέψουμε χωρίς δημοψήφισμα ή εκλογές να έρθει η συμφωνία για ψήφιση στη Βουλή» τόνισε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στη συμφωνία με τα Σκόπια. «Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση η συμφωνία χωρίς την έγκριση του λαού. Ο λαός θα αποφασίσει, εκτός αν υπάρχουν 180 βουλευτές» είπε ο Πάνος Καμμένος.

Δήλωση η οποία «αναζωπυρώνει» και τα σενάρια που θέλουν να «πέφτει» η κυβέρνηση, αν και το Μέγαρο Μαξίμου χθες το πρωί έσπευσε να διευκρινίσει ότι «Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή. Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας».

Για όλα τα παραπάνω μιλούν στην «Θ» το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» κ. Χρύσα Ούτση και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου.

«ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ»

Ειδικότερα η κ. Ούτση αναφέρει επακριβώς ότι «η συγκυβέρνηση αποτελείται από δύο κόμματα. Από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛΛ. Αυτό προϋπήρχε. Αυτήν την στιγμή η ΑΝ.ΕΛΛ και ο Πάνος Καμμένος λένε ότι δεν πρόκειται να περάσει η συμφωνία για το Σκοπιανό χωρίς την άποψη του ελληνικού λαού. Όπως επίσης είπε ότι αναλαμβάνει και την πολιτική ευθύνη ως Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Μας είπε ότι θα γίνει είτε με δημοψήφισμα, είτε με την υπερψήφιση από  180 Βουλευτές είτε με την προκήρυξη εκλογών. Πιστεύουμε (και το έχουμε πει εξ αρχής) ότι η συμφωνία είναι κακή και δεν την αποδεχόμαστε. Για αυτό τον λόγο λέγαμε ότι όταν θα έρθει η ώρα και αν θα έρθει η ώρα να έρθει προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο εμείς δεν θα ψηφίσουμε».

 

«ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

Αναφορικά με το αν η συμφωνία για το Σκοπιανό ίσως γίνει και η αιτία να πέσει η κυβέρνηση, η κ. Ούτση επισημαίνει ότι «εάν δεν γίνει ένα από τα τρία που ζήτησε ο Πάνος Καμμένος (αφού αν γίνει ένα από τα τρία σημαίνει ότι έχει λόγο ο ελληνικός λαός τον οποίο σεβόμαστε) ναι, μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση. Εμείς το λέγαμε από την αρχή. Θα ήταν κάτι ξαφνικό αν λέγαμε ότι δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε ή ότι μπορεί να το ψηφίσουμε ή ότι μπορεί να απέχουμε. Έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι όταν και αν θα έρθει το Σκοπιανό, εμείς θα πούμε «όχι». Αλλά από την στιγμή που είμαστε σε ένα «καράβι» και ο Πάνος Καμμένος είναι συγκυβερνήτης θέτει τους δικούς του όρους και λέει ότι  «όχι μόνο δεν θα το ψηφίσω γιατί δεν το αποδέχομαι και δεν το θεωρώ σωστό, αλλά ζητώ και κάποια πράγματα ως συγκυβερνήτης σε αυτήν την κυβέρνηση». Ήρθε η ώρα, αφού έχουμε εξασφαλίσει και έχουμε φέρει σε μια ισορροπία την χώρα από θέμα οικονομίας, να προχωρήσουμε και εμείς να δείξουμε (για να ξαναθυμηθούν κάποιοι) τα όριά μας. Και όπως είπε ο Πάνος Καμμένος, οι προσωπικές πολιτικές δεν γίνονται αποδεκτές».

«ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΘΕΜΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ – Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΕΙ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ»

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηθεοδώρου αναφέρει ότι «η προγραμματική συμφωνία που έχει γίνει με τους ΑΝ.ΕΛΛ είναι μια έντιμη συμφωνία, η οποία θεωρώ ότι μέχρι τις 20 Αυγούστου θα κλείσει. Από ότι είδα και από τους υπόλοιπους Βουλευτές των ΑΝ. ΕΛΛ, όλοι έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι αυτή η έντιμη συμφωνία θα σταματήσει με κάποιο τρόπο όποτε είναι να σταματήσει. Δεν ξέρω πως αλλιώς θα μπορούσα να σχολιάσω την θέση τους. Είναι δικό τους θέμα το τι θα κάνουν. Το έχω ξαναπεί πως η Δημοκρατία έχει εφεδρείες, οι προγραμματισμένες εκλογές της κυβέρνησης είναι στο τέλος της τετραετίας και θεωρώ ότι και ο κ. Καμμένος έχει την ίδια λογική. Από εκεί και πέρα όταν θα έρθει αυτή η συμφωνία για κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τότε όλοι θα πρέπει να σταθούν απέναντι στις ευθύνες τους και αυτό έχει να κάνει και με την ΝΔ και με το ΚΙΝ.ΑΛΛ (η ΠΑΣΟΚ γιατί δεν ξέρω πως θα λέγεται τότε) και με τους υπόλοιπους. Νομίζω ότι θα…κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι μέχρι την συμφωνία».

 

«ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΛ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ…ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ»

«Είναι ένα πολύ μεγάλο εθνικό ζήτημα που δημιουργήθηκε την δεκαετία του ΄90 (γιατί μέχρι τότε είχαμε μόνο ένα ζήτημα, το Κυπριακό και έπειτα αποκτήσαμε και το δεύτερο) το οποίο με πολύ μεγάλη ευθύνη δημιούργησαν τότε οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και στην συνέχεια του ΠΑΣΟΚ και μέσα σε όλο αυτόν συρφετό χτίσθηκαν πολιτικές καριέρες (μιλώ για την Πολιτική Άνοιξη και τον κ. Σαμαρά και την ενδιάμεση συμφωνία). Όλα αυτά μπήκαν σε μια έντιμη συμφωνία που έγινε με τους γείτονές μας, με την φίλη χώρα και από εκεί και πέρα όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους όταν αυτή η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην Βουλή. Όταν θα έρθει, εκεί θα έχουμε να πούμε περισσότερα» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «προσωπική μου θέση πάντως είναι ότι αυτή η συμφωνία θα περάσει και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, άσχετα αν θα συμμετέχουν οι ΑΝ. ΕΛΛ ή αν όχι. Για το αν «θα πέσει ή όχι η κυβέρνηση», οι κόκκινες γραμμές των ΑΝ.ΕΛΛ είναι οι 180 Βουλευτές; Αν ναι, ίσως και να υπάρχουν όταν θα φτάσει προς κύρωση. Ας αποφασίσουν οι ΑΝ. ΕΛΛ ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» τους και όταν η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση, θα δούμε. Πάντως εγώ το είπα πως έτσι και αλλιώς η Δημοκρατία έχει εφεδρείες».