Εκπέμπει S.O.S. το Δασικό Χωριό στον Λειβαδίτη

Εγκατάλειψη και αδιαφορία για τον ορεινό τουριστικό προορισμό του Δήμου Ξάνθης

Για ποια τουριστική ανάπτυξη μιλάμε;

Μιλάνε στην «Θ» ο Γ. Τσεγγελίδης και η εκμισθώτρια του «Ηνίοχου»

 

Την πικρία του για την «χείριστη» κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Δασικού Χωριού στον Ερύμανθο που θα θα μπορούσαν να αποτελούν πόλο έλξης για τουρίστες καθόλη την διάρκεια του έτους, εκφράζει στην «Θ» ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Σταυρούπολης κ. Γιάννης Τσεγγελίδης, με αφορμή την σκέψη – πρόθεση του δήμου, να δοθεί το συγκρότημα σε κάποιον ιδιώτη, με αβέβαιο έως απίθανο να καταφέρει να κρατήσει «ζωντανές» τις υποδομές, όπως κάνει με πολύ μεγάλη προσπάθεια η κ. Αναστασία Φελεκίδου, εκμισθώτρια του «Ηνιόχου» στα Κομνηνά Ξάνθης, η οποία αναφέρεται στις δυσκολίες, στην συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης ενώ δεν παραλείπει να στείλει το δικό της μήνυμα για συνεργασίας και συνεννόησης όλων όσων «πονούν» τον τόπο και την περιοχή.

 

«ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΑΠΛΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ»

Ειδικότερα ο κ. Τσεγγελίδης αναφέρει στην «Θ» ότι «εγώ επειδή είμαι αποστασιοποιημένος από την κατάσταση, το μόνο που μπορώ να πω είναι πως δεν γίνεται τίποτα, (πέρα από κάποιες εκδηλώσεις στην πλατεία της Σταυρούπολης) και όχι από πλευράς κατασκευαστικής η οργανωτικής μόνο αλλά και από πλευράς απλής συντήρησης των υποδομών. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Όταν ζητήσαμε μια απλή συντήρηση, από πλευράς δήμου είπαν ότι θα το δουν αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έγινε τίποτα».

«ΠΕΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΒΑΜΜΕΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ – ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ Ο,ΤΙ ΧΑΛΑ»

Και σε ιδιώτες να τα δώσουν, θα πρέπει κατά αρχήν να προσέξουν και να συντηρήσουν τα ακίνητα και τις υποδομές. Μέχρι και οι πινακίδες εκεί επάνω είναι πεσμένες και ξεβαμμένες. Ο,τι χαλάει, δεν το φτιάχνουν. Οι υποδομές είναι υπόθεση του δήμου. Πρέπει να συντηρήσει χίλια δυο πράγματα» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δεν γνωρίζω πως λειτουργεί η Επιτροπή Τουρισμού. Ζω εκεί επάνω πάρα πολλά χρόνια. Αν δεν συντηρούνται οι βασικές υποδομές, τι θα κάνει και ο ιδιώτης; Δεν είναι μόνο ο Ερύμανθος, δεν είναι μόνο ο «Ηνίοχος» (όπου εκεί τα παιδιά κάνουν τεράστια προσπάθεια), είναι και άλλοι ξενώνες, όπως για παράδειγμα αυτός στην Δρυμιά. Θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον συντήρηση, αλλά ούτε αυτό έγινε».

«ΕΠΙΚΛΗΣΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ…ΠΕΡΝΟΥΝ»

«Επικλήσεις τύπου «δεν υπάρχουν χρήματα» εκεί που…περνάνε. Ας τα αφήσουμε αυτά. Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός και στρατηγική, παρόλη την καλή μας πρόθεση να βοηθήσουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι» τόνισε επίσης ο κ. Τσεγγελίδης, σημειώνοντας ότι «προφανώς είναι άλλες οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής. Μόνο πικρία μου δημιουργεί η κατάσταση αυτή και το λέω σαν ένας άνθρωπος που επέλεξε να ζει τόσα χρόνια εκεί επάνω. Δεν πρόκειται να πολιτευτώ. Τα λέω καθαρά από πίκρα».

«ΚΑΝΩ ΥΠΕΡΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ-ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ…»

Από την πλευρά της η κ. Φελεκίδου αναφέρει ότι «η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ιδιαίτερα προβλήματα με τον δήμο. Υπάρχει συνεργασία. Το κομμάτι της υπερπροσπάθειας, είναι καθαρά δικό μου. Δεν κινείται ο κόσμος, δεν έχουμε τουρισμό, όταν η σεζόν είναι τόσο μικρή και όταν δεν έχουν χρήματα οι πελάτες. Το μεγαλύτερο ποσοστό, για ο,τι προκύπτει είναι από την τσέπη μας. Υπήρχε ένα θέμα με την πισίνα το οποίο το λύσαμε και τώρα πρέπει να βρούμε μια «χρυσή τομή» αναφορικά με την θέρμανση στα σπίτια, γιατί ομολογώ ότι «υποφέρουμε» από την ΔΕΗ λόγω των θερμοπομπών που έχουν».

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ – ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΟΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ»

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι μαζί θα πρέπει να προσπαθήσουμε για το καλό του τόπου. Από εκεί και πέρα και οι ιδιώτες για να έρθουν να επενδύσουν θα πρέπει να έχουν και ένα «πακέτο» από πίσω. Είναι δύσκολο. Ποιος ιδιώτης θα μπορέσει να κάνει όλο αυτό που πρέπει, μόνος του. Ο,τι γίνεται θα πρέπει να είναι αμοιβαίο. Ούτε ο δήμος μπορεί μόνος του να συντηρήσει τα ακίνητα αυτά, ούτε όμως και ο ιδιώτης μπορεί να το καταφέρει μόνος του. Χρειάζεται συνεργασία και συνεννόηση πάνω από όλα. Προσωπικά, για ο,τι έχω ζητήσει (και στον βαθμό που μπορούν να βοηθήσουν) έχουν βοηθήσει από τον δήμο» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας παράλληλα πως «από την άλλη, όποιος πάρει (εάν πάρει) τα ακίνητα αυτά (σε Ερύμανθο κλπ) πρέπει να αγαπάει τον τόπο. Δύσκολα θα το κάνει κάποιος ξένος αν δεν «πονά» τον τόπο αυτό. Και εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε «ζωντανό» το χωριό. Θα περάσουμε και δύσκολο χειμώνα, γιατί ενώ μέχρι τα τέλη Μαΐου ο καιρός ήταν καλός, μας «γονάτισαν» οι βροχές του Ιουνίου και του Ιουλίου».