Έκθεση φιλελευθερισμός και οικονομία…

Γράφει ο Κώστας Ζαγναφέρης

Το 1900 διοργανώθηκε η έκθεση του Παρισιού με σκοπό να δει και να θαυμάσει ο κόσμος τα επιτεύγματα του προηγούμενου αιώνα, ένεκα βιομηχανικής επανάστασης, και να τον προϊδεάσει για το τι θα ακολουθήσει. Αλλοι τρόποι διαφήμισης και γνωριμίας με τα νεα προϊόντα δεν υπήρχαν με αποτέλεσμα την τεράστια επιτυχία της. Καθόσον την επισκέφτηκαν 50000000 ,νούμερο ασύλληπτο για την εποχή. Το παράδειγμα του Παρισιού άρχισε να εφαρμόζεται και σε άλλες πόλεις με αποτέλεσμα το 1926 να διοργανωθεί η πρώτη ΔΕΘ. Από τότε πέρασαν 85 χρόνια. Ο γράφων έχει ζήσει τουλάχιστον πενήντα. Υπήρξε ένας πετυχημένος θεσμός που προσέφερε πολλά τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Εκδήλωση σημείο αναφοράς για την Θεσσαλονίκη. Επι ένα μήνα παλαιότερα η πόλις γινόταν το κέντρο και όχι μόνο της χώρας. Η επίσκεψη έστω μια φορά στη Θεσσαλονίκη σε περίοδο εκθέσεως αποτελούσε υπόσχεση και καθήκον στον εαυτό σου.
Επι δεκαετίες ήταν ανάσα διασκέδασης για τον ταλαιπωρημενο,λόγω πολέμου,ελληνικό λαό. Νέα προϊόντα, νέες καινοτομιες,νέοι τρόποι διασκέδασης, τεχνολογικές επαναστάσεις ( εδώ πρωτοείδαμε την τηλεόραση) ,επιτεύγματα της ελληνικής βιομηχανίας ( υπήρχε και αυτη) επιτελούσε πλήρως τον σκοπό της. Μέχρι που ήρθε η δεκαετία του 80 και άρχισε να φθίνει εξ αιτίας του ” σοσιαλιστικου ” μετασχηματισμού. Τότε εμφανίστηκαν τα πρώτα κρατικά περίπτερα ( ΟΑΕΔ,ΟΤΕ,ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ,ΟΠΑΠ κλπ.) όπου ένας εσμος υπαλλήλων, συνήθως συνδικαλιστών,περνούσαν κάθε χρόνο τον μήνα του μέλιτος με χρήματα του Έλληνα φορολογουμενου.Ποτε δεν κατάλαβα τι προσέφεραν και όταν μάλιστα οι περισσότεροι εκθέτες ήταν παροχοι υπηρεσιών.Τοτε εξ αιτίας της αποβιομηχανισης εμφανίζονται οι πρώτες συλλογικοτητες και συνεταιρισμοι εκθέτες. Όπου μέσα σε άλλο φαγοπότι έβλεπες τυριά,κουβαριστρες,τιρλικια, κουλουράκια και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Το κλίμα αυτό διατηρείται μέχρι σημερα.Οπου λόγω έλλειψης εκθετών βλέπουμε περίπτερα πολιτιστικών συλλογων συνδικαλιστστικων οργανώσεων κλπ.
Η ΔΕΘ αποτελεί το ιερό τοτεμ της πόλεως.Κανεις δεν τολμά να πάρει γενναίες και ρηξικελευθες αποφάσεις. Δεν αντιλαμβάνονται μάλλον κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται ότι η σύγχρονη eτεχνολογια έχει ξεπεράσει προ πολλού αυτές τις δράσεις. Τα νέα προϊόντα ,το τι προσφέρουν με όλα τα πλεονεκτήματα τα έχουν προμοταρει οι εταιρείες πολύ πριν κυκλοφορησουν.
Χθες έπρεπε να μεταφερθεί εκτός αστικού ιστού. Δημιουργία νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων.Κλαδικες εκθέσεις επι δωδεκαμήνου βάσεως και κατασκευή συνεδριακων κέντρων με έμφαση στον συνεδριακο τουρισμό. Τον ακούμε εδώ και πενήντα χρόνια αλλά δεν τον βλέπουμε.
Υ.Γ Θα εξαφανιστούν και οι δύο “καρκίνοι” που οφείλονται στην ύπαρξη της.Ο “”αγωνιστικός”” με κάθε πικραμένο, συνδικαλιστή, οπαδό ομάδος, αντί….αντί…,να αναστατώνει την πόλη λόγω έλευσης του πρωθυπουργού.Και τέλος ο “”παραγοντικός”” όπου εμφανίζεται ένας εσμος παραγόντων και παραγοντισκων μετά συμβίων να θέλουν να σώσουν την πόλη ενώ κατά βάση αγωνιούν για την δική τους επιβίωση.