Έκθεση…ιδεών Δημάρχου Ξάνθης τα «πεπραγμένα» της Δημοτικής Αρχής

Σε «μαραθώνιους» χρόνους η ειδική συνεδρίαση – Απαγόρευσαν τον Σ. Μελισσόπουλο να μιλήσει

 

Τα πεπραγμένα…δύο ετών του Δήμου Ξάνθης, για τα έτη 2017 -2018, παρουσιάσθηκαν χθές το βράδυ στην αίθουσα του ΕΒΕ Ξάνθης, παρουσία μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, μελών των Τοπικών Κοινοτήτων,  εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της πόλης, αλλά και απλών δημοτών.

Μάλιστα, λόγω και του…προεκλογικού αρώματος, την παρουσίαση παρακολούθησαν και υποψήφιοι Δήμαρχοι Ξάνθης, όπως ο κ. Σάββας Μελισσόπουλος, ο κ. Γιάννης Παπαχρόνης και η κ. Όλγα Χαιρόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και στους παραβρισκόμενους μοιράστηκε μια πολυτελέστατη έκδοση 112 σελίδων, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, αναφέρθηκε εκτενέστατα στα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής (επαναλαμβάνοντας όσα αναφέρονταν ήδη στην παραπάνω έκδοση) ενώ ακολούθησε η Ετήσια Έκθεση για το 2017 της «ΣτΔΕ» κ. Ελένης Αχτάρη, όπως άλλωστε ανέφερε η «Θ» σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της σημερινής έκδοσης.

ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ ΣΕ…ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ

Ειδικότερα ο Δήμαρχος Ξάνθης, αναφέρθηκε στους πέντε «κύριους» πυλώνες της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής που επικεντρώνονται όπως ανέφερε μεταξύ άλλων «στη συνεχή βελτίωση των υποδομών που στοχεύσουν στην αναβάθμιση της ποιότητας του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος και της καθημερινότητας των κατοίκων, στην ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων τεχνολογικών λύσεων που βελτιώνουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες, στην αξιοποίηση ενεργειακών τεχνολογιών σε δημόσιες υποδομές και λειτουργίες σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης που ενισχύ9ουν το οικολογικό αποτύπωμα του δήμου και αποφέρουν έσοδα, στις αποτελεσματικές δομές κοινωνικής στήριξης, σε προνοιακές υπηρεσίες που στοχεύουν στην εξατομικευμένη φροντίδα και στην κάλυψη αναγκών της οικογένειας και της τρίτης ηλικίας, στην ανθρωποκεντρικά δομημένη κοινωνική πολιτική καθώς και στην ορθολογική και χρηστή διαχείριση των οικονομικών…»

Ακολούθως, ο ίδιος επεκτείνοντας τους παραπάνω «πυλώνες», αναφέρθηκε ξεχωριστά στο «κολυμβητήριο της Ξάνθης, στην εγκατάσταση λαμπτήρων led, στο κυνοκομείο και την διαχείριση αδέσποτων, στην αναβάθμιση παιδικών χαρών, στην σχολική στέγη, στην ΔΕΥΑΞ και σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, σε ασφαλτοστρώσεις, σε παρεμβάσεις αναβάθμισης κοινόχρηστων υποδομών, σε νέες τεχνολογίες (χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ, μητροπολιτικό δίκτυο κ.α), στο «βελτιώνω τον δήμο μου», στην ανακύκλωση συσκευασιών, στην διαχείριση απορριμμάτων., στο σύστημα διαχείρισης οχημάτων με σκοπό τον έλεγχο στάθμευσης, στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη (επισιτιστική βοήθεια ΤΕΒΑ, Κέντρο Κοινότητας – ΚΕΠ Κοινωνικής Αλληλεγγύης), στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, στους βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς, στο βοήθεια στο σπίτι και στο ΚΑΠΗ» ενώ λίγο πριν το τέλος της παρουσίασης των πεπραγμένων, αναφέρθηκε και στην οικονομική διαχείριση της Δημοτικής Αρχής, παρουσιάζοντας (κατά την αίσθηση πολλών εκ των παρόντων) μια…έκθεση ιδεών και μάλιστα σε…μαραθώνιους χρόνους.

Μετά την Ετήσια Έκθεση του 2017 από την «ΣτΔΕ», ακολούθησε η ομιλία του Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Κοινωνία Δημοτών» κ. Μανώλη Φανουράκη ο οποίος στάθηκε σε «φλέγοντα» θέματα της πόλης, όπως το κολυμβητήριο της Ξάνθης και η  ΔΕΥΑ Ξάνθης (επισημαίνοντας ότι το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο κατασκευάστηκε από τον αείμνηστο Φίλιππο Αμοιρίδη. Μάλιστα ανέφερε και πολλά από τα.. έργα της ΔΕΥΑΞ που είναι …μελέτες (και έργα) της τέως Δημοτικής Αρχής και του τ. Δημάρχου Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη) κ.α Υπογράμμισε δε ότι τα έργα που έχουν γίνει από την νυν Δημοτική Αρχή είναι τα «έργα πλαϊνών φρεατίων».

Μ. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ: «ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ»

Ο ίδιος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «το πιο βασικό για εμένα και το ουσιαστικότερο για μια πόλη είναι οι μελέτες της και ο προγραμματισμός της. Τον πρώτο «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» για τα έργα της ΔΕΥΑΞ τον χάσαμε. Δεν εντάξαμε ούτε μια μελέτη, ενώ ήδη τρέχουν τα άλλα 100 εκατομμύρια της ΔΕΥΑΞ και βλέπουμε ότι υπάρχουν κάποιες μελέτες. Υπάρχουν όμως και άλλες μελέτες (αναφέρθηκε επακριβώς σε αυτές). Έτσι έρχονται τα χρήματα στην πόλη και έτσι θα κάνουμε την υπέρβαση. Ελπίζω κάποιες από τις μελέτες αυτές να μπουν μέσα στον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ». Λυπάμαι πολύ που σήμερα δεν άκουσα από τον Δήμαρχο Ξάνθης, τίποτε για την Σταυρούπολη. Λυπάμαι πολύ που δεν άκουσα τίποτε από τον Δήμαρχο Ξάνθης για τα Κιμμέρια. Λυπάμαι πολύ και ίσως πρέπει να ζητήσουμε ένα συγγνώμη, καθώς η πιο νευραλγική υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης, που είναι η Τεχνική Υπηρεσία, σήμερα κατά την παρουσίαση του ο Δήμαρχος Ξάνθης, αναφέρθηκε σε δύο πράγματα μόνον που την αφορούν. Τις ασφαλτοστρώσεις και συντήρηση έργων. Πώς να αναφερθεί άλλωστε όταν το 15% του Τεχνικού Προγράμματος του 2017 υλοποιήθηκε, όταν το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018 δεν υλοποιήθηκε ούτε στο…15%» για να κλείσει την ομιλία του με δηλώσεις του ίδιου του κ. Δημαρχόπουλου, σχετικά με όσα έλεγε ότι θα κάνει και σημειώνοντας ότι «…κανένα όραμα. Καμία σκέψη. Τίποτα από όλα αυτά. Είδαμε μια άλλη πραγματικότητα προηγουμένως. Ακούσαμε τον δήμαρχο να λέει για μια ιδεατή και ιδανική πόλη. Έχω μια άλλη άποψη και λυπάμαι που η πόλη μου ζει σε αυτήν την κατάθλιψη, πραγματικά όμως έχουμε το προτέρημα να ζούμε σε μια πόλη ευλογημένη. Να ζούμε σε μια πόλη που έχει άξιους ανθρώπους και έχει μια απίστευτη «αύρα». Αυτήν την «αύρα» και αυτήν την «επένδυση» αυτών των ανθρώπων πρέπει να την ξαναζωντανέψουμε και να δώσουμε το χαμόγελο σε αυτούς τους ανθρώπους για να γίνει η πόλη καλύτερη και να πάμε μπροστά».

ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. ΑΝΤΑΜΠΟΥΦΗ

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής των «Πολιτών για την Ξάνθη» κ. Νίκος Ανταμπούφης, αφού σχολίασε το γεγονός ότι βρέθηκε μπροστά σε έναν…διπλό απολογισμό, ενώ ο «χρωστούμενος» ήταν αυτός του 2017 αλλά και το γεγονός ότι τα πεπραγμένα του Δήμου Ξάνθης για δύο έτη ήταν σε ένα βιβλίο 112 σελίδων και οι…46 από αυτές να αποτελούν κείμενο και όλα τα άλλα «προεκλογικές» φωτογραφίες, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η…έξυπνη ιστοσελίδα του δήμου, δεν μου έδειξε πότε θα τελειώσει το κολυμβητήριο όσο και να πατώ τα σωστά κουμπιά. Επίσης δεν μου δείχνει πότε θα ανοίξει το Δημοτικό Πάρκινγκ. Συνεπώς όταν αναφερόμαστε σε μερικά πράγματα πρέπει να κρατούμε το μέτρο γιατί το να διολισθαίνουμε και να συγκρίνουμε το επιτόκιο που δανείζεται η χώρα με το επιτόκιο που δανείζεται ο Δήμος Ξάνθης, είναι αλαζονικό…Για το κολυμβητήριο της Ξάνθης, θέλω να επισημάνω δύο πράγματα γιατί η μισή αλήθεια είναι κατά την γνώμη μου, αρκετά χειρότερη από ένα ολόκληρο ψέμα. Είναι αλήθεια ότι και ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει μελέτες για το κολυμβητήριο, αλλά ούτε καν…αρχίσαμε. Είναι επίσης αλήθεια ότι από το 2015, που είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και να προστεθεί από την δική μας μεριά η οποιαδήποτε βοήθεια θα μπορούσε να δοθεί ώστε να χρησιμοποιηθεί, η απάντηση τον Φεβρουάριο του 2015 που πήρα ήταν «το καλοκαίρι δημοπρατώ». Για την ΔΕΥΑΞ δύο πράγματα μπορεί να πει κανείς. Σε σχέση με την διοίκηση και την διαχείριση, αυτήν την στιγμή το ΔΣ είναι Αίολο και οι αποφάσεις που παίρνονται ελέγχονται μόνο και μόνο γιατί ως γνωστός έχει απορριφθεί μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου από τον Αποκεντρωμένη αλλά και διότι η ίδια λάθος επιλογή στις διαδικασίες χρησιμοποιήθηκε και για παλαιότερη στελέχωση του ΔΣ. Όσον αφορά το ζήτημα της ανταποδοτικότητας, εγώ θα παρέπεμπα στις τελευταίες σελίδες της έκθεσης της «ΣτΔΕ» όπου η ίδια αναφέρεται εκτενώς σε προτάσεις διαπιστώνοντας ότι η ανταποδοτικότητα που θα πρέπει να υπάρχει και η σχέση κόστους προς τους πολίτες, με τις προσφερόμενες υπηρεσίες, δεν υπηρετείται από την κατάλληλη αναλογία…»

Κλείνοντας ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζονται (κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές) ενώ ακολούθησε και η ομιλία του Επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Γιώργου Κολλάρου, ο οποίος αναφέρθηκε στις…πολλές φωτογραφίες του βιβλίου των πεπραγμένων, στην κυκλοφοριακή μελέτη της Ξάνθης (ως συγκοινωνιολόγος) επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει πράγματα, αλλά δεν αρκούν και σημείωσε ότι «ενώ όλοι συμφωνούν στο να γίνουν κάποια πράγματα, δεν το κάνουν…»

«ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ» ΣΤΟΝ Σ. ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ 

Στα…«παρατράγουδα» της παρουσίασης των «πεπραγμένων» τώρα, ιδιαίτερη (και κακή) αίσθηση προκάλεσε η…«φίμωση» του Υποψηφίου Δημάρχου Ξάνθης  κ. Σάββα Μελισσόπουλου, ο οποίος ως δημότης Ξάνθης, ζήτησε τον λόγο προκειμένου να μοιραστεί μερικές σκέψεις, αλλά το προεδρείο δεν του το έδωσε.

Μάλιστα υπήρξαν ακόμη και γραπτά μηνύματα μεταξύ του ίδιου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης κ. Γιάννη Δρεμσίζη, με τον κ. Μελισσόπουλο να επικαλείται και τον νόμο κατά τον οποίο ο κάθε δημότης έχει το δικαίωμα να μιλήσει σε συνεδριάσεις που αφορούν τα πεπραγμένα.

Η «Θ» επικοινώνησε σήμερα το πρωί με τον κ. Μελισσόπουλο ο οποίος ανέφερε επακριβώς ότι «μετά την ομιλία του Δημάρχου Ξάνθης, προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον κ. Δρεμσίζη από απόσταση, ζητώντας του να μου πει ποια είναι η διαδικασία. Όταν μου απάντησε πως η διαδικασία αφορά τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τους δημοτικούς συμβούλους και τους φορείς, του έστειλε ένα μήνυμα και του είπα ότι με βάση της πρόσκληση που έκανε στους επικεφαλής και τον συγκεκριμένο νόμο (Νόμος 3463/2006 – άρθρο 217), έχω δικαίωμα να μιλήσω ως πολίτης και να διατυπώσω την άποψή μου, εκτός αν έχει αλλάξει κάτι. Ακολούθως μου απάντησε ότι υπάρχει μια διάταξη που αναφέρει ότι για «πόλεις πάνω από 50.000 κατοίκους, δεν παίρνουν τον λόγο οι μεμονωμένοι πολίτες, αλλά μόνο οι φορείς». Του ζήτησα να διαβάσω που υπάρχει αυτή η διάταξη, δεν μου είπε και απλά είπε στον κ. Φανουράκη, πως αυτή είναι η απόφαση του προεδρείου όπως λήφθηκε. Δεν ήθελα να δημιουργήσω περεταίρω θέμα από την στιγμή που δεν ήθελαν να με ακούσουν και αποφάσισα να αποχωρήσω. Δεν ήθελα να δημιουργήσω κανένα πρόβλημα στην συνεδρίαση και ούτε είναι αυτή η λογική μου. Ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του και κρίνεται. Προσωπικά από το 2006 έως το 2010 ήμουν δημοτικός σύμβουλος και γνωρίζω ότι έπαιρναν τον λόγο οι πολίτες. Θυμάμαι και συγκεκριμένο πολίτη που έλαβε παλαιότερα τον λόγο και μίλησε. Κράτησα μια επιφύλαξη, μήπως έχει αλλάξει κάτι, αλλά όταν ανέτρεξα στην συγκεκριμένη διάταξη του νόμου που επικαλούμαι, δεν έλεγε κάτι άλλο (αφού προσκληθήκαμε σύμφωνα με αυτήν και εφόσον δεν έλεγε ότι έχει τροποποιηθεί στο σημείο που θα επιτρέπει ή όχι σε κάποιον να μιλήσει). Ήταν μια τυποποιημένη διαδικασία, χωρίς ουσία, που λέει ο καθένας με τον τρόπο του αυτά που είναι να πει, δεν γίνεται ένας ουσιαστικός διάλογος με την κοινωνία και τους πολίτες και κατά την γνώμη μου η συγκεκριμένη διαδικασία πραγματικά δεν προξενεί ενδιαφέρον σε κανέναν πολίτη. Για αυτό και όταν δεν μου επιτράπηκε να μιλήσω, αποχώρησα χωρίς αν δημιουργήσω άλλο θέμα. Νομίζω ότι η αντιπαράθεση δεν θα βοηθούσε κανέναν. Πάντως, προσωπικά δεσμεύομαι ότι αυτές οι διαδικασίες θα αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο εάν και εφόσον εμείς γίνουμε Δημοτική Αρχή. Αυτή η ημέρα (σ.σ. των πεπραγμένων) είναι η ημέρα των πολιτών. Ο δήμαρχος μας ξαναδιάβαζε αυτά που μας έδωσε ήδη στο έντυπο. Αντί να έχουμε μια διαδικασία τέτοια, που αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, θα είχαμε μια διαδικασία ουσίας μεταξύ Δημοτικής Αρχής με τους πολίτες. Πως ακούμε τους πολίτες αφού δεν τους επιτρέπουμε να μιλήσουν; Εμείς πήγαμε στα «πεπραγμένα» για να συμμετάσχουμε σε έναν γόνιμο διάλογο και δεν μας έδωσαν τον λόγο. Ακούγαμε τους…μονολόγους. Ευχαριστούμε πολύ».