Π. Κεραμάρης: «Ευθύνη του δήμου να επιλύσει το στεγαστικό»
Ν. Ανταμπούφης: «Ατολμία του δήμου – Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει…σκοπιμότητα»
Μοναδικός στο…«είδος» του εμφανίζεται για άλλη μια φορά ο Δήμος Ξάνθης, καθώς χάνει για δεύτερη συνεχή χρονιά την δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, αφού το σχετικό Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης που εκδόθηκε προχθές, ορίζει τους δήμους Δράμας, Δοξάτου, Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Αρριανών και Κομοτηνής στους οποίους από το σχολικό έτος 2019-2020 και εφεξής εφαρμόζεται το πρόγραμμα.
Κάτι που για άλλη μια φορά αναδεικνύει την ευθύνη που έχει ο Δήμος Ξάνθης, αναφορικά με την λύση στο θέμα της στέγασης που δεν έχει δοθεί ούτε φέτος, με τον χρόνο να μετρά «αντίστροφα» καθώς απομένει μόλις ένα έτος για να γίνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ σε όλους τους δήμους η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.
Γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Κεραμάρης που για άλλη μια φορά τονίζει ότι την ευθύνη για την στέγαση έχει αποκλειστικά ο Δήμος Ξάνθης.
Στο ίδιο «μήκος» και οι δηλώσεις στη «Θ» του επικεφαλής των «Πολιτών για την Ξάνθη» κ. Νίκου Ανταμπούφη…
«ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΣΠΑ
Ειδικότερα ο κ. Κεραμάρης εξηγεί στην «Θ» ότι «ο Δήμος Ξάνθης δεν μπορεί να είναι γιατί έχει πρόβλημα στέγασης. Ούτε πέρυσι ήταν. Είναι ευθύνη του δήμου που έχει τρία χρόνια περιθώριο. Αυτή είναι η δεύτερη χρονιά. Υποχρεωτικά ο Δήμος Ξάνθης θα πρέπει να μπει τον Σεπτέμβριο του 2020 αλλά πρέπει να λύσει το στεγαστικό για να μπορέσουν να μπουν και τα προνήπια στην εκπαίδευση. Αυτοί την στιγμή συνεχίζουν όλοι οι προηγούμενοι δήμοι που μπήκαν, ενώ με την φετινή Υπουργική Απόφαση έχουν μπει κάποιοι ακόμη. Μένει απ΄έξω ο Δήμος Ξάνθης καθώς αν θυμάμαι καλά, πρέπει να εξασφαλίσει γύρω στις 15-20 αίθουσες για να μπορέσει να λειτουργήσει το πρόγραμμα. Η Κομοτηνή και τα Αρριανά είχαν ένα θέμα το οποίο έχει επιλυθεί με κάποιες αίθουσες. Οπότε μένει μόνον ο Δήμος Ξάνθης που θα πρέπει να προσαρμοστεί και να βρει μια λύση. Έχει βέβαια έναν χρόνο ακόμη περιθώριο. Εξάλλου έρχονται και οι εκλογές. Είτε η υπάρχουσα σύνθεση του ΔΣ είτε η επόμενη, πρέπει να κάνουν ενέργειες να προμηθευθούν αίθουσες ή εφόσον υπάρξουν οικόπεδα (αν και δεν προλαβαίνουν) να κτίσουν σχολείο. Χρήματα στο ΕΣΠΑ υπάρχουν ακόμη. Πρέπει να υπάρχει περίσσευμα περίπου 10 εκατομμυρίων. Το ΕΣΠΑ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ωστόσο από την πρώτη χρονιά που ανέλαβα, ο δήμος της Ξάνθης είχε ένα ζήτημα με ένα δημοτικό σχολείο και ένα λύκειο. Είχε όμως πολλά προβλήματα με τα οικόπεδα και ενώ πέρασαν τρία – τέσσερα χρόνια δεν λύθηκε το θέμα. Όσον αφορά τα νηπιαγωγεία, αυτό είναι άλλο θέμα αφού για να χωρέσουν τα προνήπια χρειάζονται αίθουσες. Αυτήν την στιγμή, στα υπάρχοντα νηπιαγωγεία γράφονται τα νήπια και ακολουθούν τα προνήπια. Όπου έχουν περιθώριο τα σχολεία παίρνουν και προνήπια, αλλά δεν καλύπτονται όλα. Η δίχρονη εκπαίδευση θα γίνει υποχρεωτική από την επόμενη χρονιά, οπότε το ζήτημα που έχει ο Δήμος Ξάνθης είναι να βρει αίθουσες για να μπορέσει να εγγράψει όλα τα παιδιά της προνηπιακής ηλικίας στα νηπιαγωγεία. Πάντως δεν είναι θέμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης ούτε θέμα κεντρικό. Θα πρέπει ο ίδιος ο δήμαρχος να βρει μια λύση για το στεγαστικό».
«ΑΤΟΛΜΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ – ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ…ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ»
Από την πλευρά του ο κ. Ανταμπούφης υπογραμμίζει ότι «είναι ένα επεισόδιο ακόμη σε σχέση με το πρόβλημα σχολικής στέγης το οποίο φαίνεται να είναι πάρα πολύ μεγάλο και να διογκώνεται και η διαπίστωση αυτή συνοδεύεται από την διαπίστωση ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον Δήμο Ξάνθης και κυρίως με την ατολμία με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα. Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει κάποια σκοπιμότητα γιατί πρόκειται ακριβώς για μια υποχρέωση που στην επόμενη σχολική χρονιά θα πρέπει να υλοποιηθεί από τον δήμο. Αυτή η ανικανότητα να προσαρμοσθεί με τα νέα δεδομένα ο δήμος της Ξάνθης προστίθεται στην ανικανότητα να καλύψει και τις ελλείψεις που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στο στεγαστικό ζήτημα των παιδικών σταθμών. Θυμίζω το αλαλούμ σχετικά με την αγορά και μη αγορά ενός κτιρίου σχετικά με την άρνηση να υλοποιηθεί ή να δρομολογηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επειδή τύχαινε να είναι διαφορετική από τις βουλές του κ. Δημάρχου και επίσης ότι είναι πρόσφατες οι διαμαρτυρίες και τα αιτήματα των γονέων για το άμεσο στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει για το 8ο Δημοτικό Σχολείο, για το Δημοτικό Σχολείο στην Κυψέλη και το μόνο ζήτημα (που έχει καταντήσει ανέκδοτο για τον Δήμο Ξάνθης) η ανέγερση του 4ου Λυκείου Ξάνθης».
«ΜΟΝΙΜΗ ΠΛΗΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ – ΠΕΡΙΕΡΓΗ Η…ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ»
«Ουδέποτε αυτή η Δημοτική Αρχή είχε κάποια συγκεκριμένη άποψη και κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το ζήτημα της σχολικής στέγης στο επίπεδο της δημιουργίας υποδομών και όχι της συντήρησης ή της λειτουργίας τους. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάθε χρόνο ο Δήμος Ξάνθης παίρνει αρκετά χρήματα στις σχολικές επιτροπές για την συντήρηση και λειτουργία των σχολικών μονάδων, εντούτοις ο ίδιος ο δήμος δεν έχει εκπονήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρά παραπαίει κάθε χρόνο στο τεχνικό του πρόγραμμα με επιμέρους παρεμβάσεις και μελέτες που δεν τελειώνουν καμία φορά με αποτέλεσμα για πάνω από 10 χρόνια να έχουμε συγκεκριμένες ελλείψεις οι οποίες ποτέ δεν μπαίνουν σε προτεραιότητα να καλυφθούν» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «σε αυτήν την γενική εικόνα προκύπτει και η άρνηση του κ. Δημάρχου κυρίως και της Δημοτικής Αρχής γενικότερα, να προσαρμοσθεί ο Δήμος Ξάνθης στο νέο πλαίσιο της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Κάτι που με επιτυχία έχουν υλοποιήσει οι περισσότεροι δήμοι στην χώρα. Να σημειώσουμε επίσης ότι έδειξε περίεργη απροθυμία ο Δήμος Ξάνθης ακόμη και να δεχθεί τις κατά περίπτωση βοήθειες μέσα από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και άλλα προγράμματα για την ανέγερση και χρήση σχολικών αιθουσών ώστε να λυθούν άμεσα ζητήματα που αυτή την στιγμή υπάρχουν. Συνολικά λοιπόν και λυπούμαι που το λέω ωγς εκπαιδευτικός και δημοτικός σύμβουλος, ο δήμαρχος θα έπρεπε (με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού που έχει και ο ίδιος) να δείξει μια μεγαλύτερη ευαισθησία επάνω στο ζήτημα αυτό που η Δημοτική Αρχή κατάφερε να το κάνει μόνιμη «πληγή» του Δήμου Ξάνθης».