Ελεύθερη η αγορά όπλων με «χαρτί» από… παθολόγο!

Με αφορμή ακόμη ένα τραγικό συμβάν αυτοχειρίας νεαρού Ξανθιώτη με κυνηγετικό όπλο

Λ. Σερραίος: Πολλά τα αδήλωτα κυνηγετικά όπλα που δεν τα κατέχουν κυνηγοί-Θα έπρεπε υποχρεωτική εξέταση από ψυχίατρο

Ελεύθερη από την μια πλευρά η αγορά κυνηγετικών όπλων στην Ελλάδα… «τρύπια» από την άλλη η νομοθεσία που αφορά στην προσκόμιση των δικαιολογητικών για την αγορά αρχικά και την άδεια οπλοκατοχής μετέπειτα. Κυνηγετικά όπλα, τα οποία ουκ ολίγες φορές χρησιμοποιήθηκαν σε αυτοχειρίες αλλά και σε δολοφονίες και μάλιστα από ανθρώπους που δεν είχαν καν την ιδιότητα του κυνηγού.

Τον εν λόγω «φάκελο» ανοίγει σήμερα η «Θ» με αφορμή το πρόσφατο τραγικό συμβάν του 27χρονου αυτόχειρα συμπολίτη μας, που έδωσε τέλος στην ζωή του, τραβώντας την σκανδάλη ενός κυνηγετικού όπλου που ο ίδιος είχε αγοράσει (σύμφωνα με το ρεπορτάζ). Το…«κενό» εντοπίζεται στο διαζευκτικό «ή» σε ότι αφορά στα έγγραφα που πιστοποιούν την ψυχική υγεία ενός ενδιαφερόμενου για αγορά όπλου και στο πιστοποιητικό «από ιατρό νευρολόγο-ψυχίατρο ή παθολόγο», όπως αναφέρει τουλάχιστον το επίσημο site της ΕΛ.ΑΣ (όπως θα διαβάσετε παρακάτω).

Την άποψή του για όλα τα παραπάνω εξέφρασε στην «Θ» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Λοίζος Σερραίος, ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι είναι πολλά τα αδήλωτα κυνηγετικά όπλα, που δεν τα κατέχουν καν κυνηγοί,  σημειώνοντας επίσης μεταξύ άλλων, ότι είναι καλό να χαρακτηρίζονται ως «λειόκανα» όπλα, αφού ο χαρακτηρισμός «κυνηγετικά» συνδέεται με τους κυνηγούς.

 

ΟΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ «ΤΡΥΠΑ» -– ΕΛΕΥΘΕΡΗ Η ΑΓΟΡΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΟΠΛΑ – ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΟΠΛΟ

Αναλυτικότερα ο κ. Σερραίος εξήγησε στην «Θ» ότι:

Όντως υπάρχει μια «τρύπα» στην νομοθεσία που εντοπίζεται σε αυτό το σημείο. Για εμένα, ο νόμος θα έπρεπε να λέει να περάσει κάποιος και από παθολόγο και από ψυχίατρο. Αυτό το «ή» εννοεί ή τον έναν ή τον άλλον. Άρα στην περίπτωση αυτή, αυτή η «ιστορία» καλύπτονταν από τον νόμο.

Η αγορά είναι ελεύθερη, βέβαια όχι για όλα τα όπλα. Για παράδειγμα, το αεροβόλο νομοθετικά απαγορεύεται και όμως διακινείται ελεύθερα στο εμπόριο. Δεν διακινείται όμως το πιστόλι. Ακόμη και για το σκοπευτικό πιστόλι πρέπει να πάρεις χαρτιά από υπηρεσίες, ότι είσαι αθλητής – σκοπευτής, ότι ανήκεις στον «τάδε» αθλητικό σύλλογο, ότι παίρνεις μέρος σε αγώνες, πηγαίνεις τα δικαιολογητικά, παίρνεις χαρτιά από γιατρούς και εφόσον στο εγκρίνουν, το παίρνεις και πας για τους αγώνες. Όλα αυτά τα όπλα απαγορεύονται. Το να πάρεις ένα κυνηγετικό όπλο, είναι πιο εύκολο. Θα βγάλει για μια φορά άδεια κυνηγιού για παράδειγμα κάποιος. Βγάζει την άδεια, παίρνει το όπλο και δεν βγάζει ξανά άδεια. Η νομοθεσία λέει ότι την άδεια οπλοκατοχής την ανανεώνεις ανά 10 έτη (στην αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας) και για να το κατέχεις θα πρέπει να έχεις ανά 7 χρόνια, κυνηγετική άδεια. Αν δεν έχεις κυνηγετική άδεια, σου λέει «τι το θέλεις το όπλο, αφού δεν είσαι κυνηγός»; Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι που έχουν κυνηγετικά όπλα, ενώ δεν είναι κυνηγοί. Όπως υπάρχουν ανασφάλιστα αυτοκίνητα, υπάρχουν πολλά όπλα. Αυτό προσπαθούν να κάνουν τώρα. Να «πιάσουν» αυτά τα όπλα, δηλαδή τους κατόχους αυτών των όπλων.

 

ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΨΥΧΙΑΤΡΟ – ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΚΥΝΗΓΟΙ

Επιπλέον ο ίδιος υπογράμμισε ότι:

Για μένα – όπως προανέφερα – θα έπρεπε να περνά κάποιος από νευρολόγο – ψυχίατρο, αλλά ας σκεφτούμε από την άλλη ότι σε κάποιες πόλεις δεν υπάρχουν ψυχίατροι. Για να μιλήσουμε για την Ξάνθη, την δική μας περιοχή, για να ανανεώσει ένας ηλικιωμένος την άδεια οδήγησης, μέχρι τελευταία, θα έπρεπε να πάει στην Κομοτηνή για να βρει ψυχίατρο και να πάρει χαρτί. Εδώ δεν έδιναν τέτοια χαρτιά ή ήταν κάποιος στο νοσοκομείο και έπρεπε να κλείσεις ραντεβού ένα χρόνο πριν. Υπάρχει δηλαδή και «πρακτικό» πρόβλημα για αυτό πιθανόν ο νομοθέτης είπε «ή εκεί ή εκεί». Ευχής έργον θα ήταν να περνάς πρώτα από ψυχίατρο. Ένα κομμάτι είναι αυτό. Από την άλλη υπάρχουν πάρα πολλά κυνηγετικά όπλα, τα οποία είναι αδήλωτα και τα οποία δεν τα κατέχουν και κυνηγοί, γιατί ο κυνηγός ελέγχεται.

 

ΝΑ ΤΑ ΛΕΝΕ «ΛΕΙΟΚΑΝΑ ΟΠΛΑ» ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ

Τέλος, αναφορικά με το γεγονός ότι δεν είναι ουκ ολίγες τόσο οι αυτοχειρίες όσο και οι δολοφονίες που κατά καιρούς συμβαίνουν με κυνηγετικά όπλα, ο κ. Σερραίος σημειώνει ότι:

Δεν είναι κυνηγοί αυτοί που τα κατέχουν. Ακούμε απλά «κυνηγετικά όπλα» και το συνδέουμε άμεσα με τους κυνηγούς. Κανονικά θα έπρεπε να λένε «λειόκανο όπλο» και όχι «κυνηγετικό όπλο», γιατί η φράση «κυνηγετικό όπλο» δημιουργεί συνειρμούς. Τα όπλα χωρίζονται σε λειόκανα και σε ραβδωτά. Τα λειόκανα όπλα, είναι κυνηγετικά όπλα. Και για αυτό αντιδρούμε εμείς σαν κυνηγετικές οργανώσεις. Θα έπρεπε να λένε «λειόκανο όπλο», γιατί όταν λένε «κυνηγετικό όπλο», το συνδέουν με τους κυνηγούς. Πάντως ίσως θα έπρεπε και η νομοθεσία να είναι πιο αυστηρή στο να δώσει τα όπλα.

ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Α΄

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επίσημο site της Ελληνικής Αστυνομίας, http://www.astynomia.gr/, τα δικαιολογητικά για «Έκδοση Αδείας Αγοράς Κυνηγετικών Όπλων Κατηγορίας Α΄» είναι τα εξής:

  1. Αίτηση του ενδιαφερομένου, μετά των προβλεπομένων κάθε φορά από τις ισχύουσες διατάξεις ενσημοχαρτοσήμων.
  2. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του ενδιαφερομένου ότι δεν εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις του άρθρου 18 του Ν. 2168/1993.

Στην ίδια δήλωση αναφέρεται πόσα ακόμη κυνηγετικά όπλα κατέχει ο δηλών, ως και ότι το προς αγορά όπλο πληροί τις αναφερόμενες στο άρθρο 1 παρ. 1 εδάφ. β΄ του Ν. 2168/1993 προϋποθέσεις.

  1. Ιατρικό πιστοποιητικό από ιατρό νευρολόγο-ψυχίατρο ή παθολόγο, από το οποίο να προκύπτει η κατάσταση της ψυχικής υγείας του ενδιαφερομένου.
  2. Αντίγραφο ποινικού μητρώου δικαστικής ή γενικής χρήσης (άρθρο 577 Κ.Π.Δ., όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 10 του Ν. 1805 /1988)

 

ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ

Αντίστοιχα, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την «Έκδοση Αδείας Κατοχής Κυνηγετικών Όπλων (άρθρο 8 παρ. 1 Ν. 2168/1993)» έχουν ως εξής:

  1. Αίτηση του ενδιαφερομένου, μετά των προβλεπομένων κάθε φορά από τις ισχύουσες διατάξεις ενσημοχαρτοσήμων.
  2. Τιμολόγιο αγοράς από έμπορο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, από το οποίο να προκύπτει η νόμιμη προέλευση του συγκεκριμένου κυνηγετικού όπλου ή ανταλλακτικής κάννης αυτού, ή υπεύθυνη δήλωση του πωλητή, εφόσον η αγορά πραγματοποιήθηκε από ιδιώτη, με την απαραίτητη υποβολή στην περίπτωση αυτή της άδειας κατοχής ή του δελτίου κατοχής του συγκεκριμένου όπλου.

Εφόσον δεν υπάρχει άδεια ή δελτίο κατοχής, ο πωλητής αναφέρει στην ως άνω δήλωσή του την πηγή προέλευσης του συγκεκριμένου όπλου.

  1. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του ενδιαφερομένου ότι δεν εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις του άρθρου 18 του Ν. 2168/1993.

Στην ίδια δήλωση αναφέρεται πόσα ακόμη κυνηγετικά όπλα κατέχει ο δηλών, ως και ότι το προς αγορά όπλο πληροί τις αναφερόμενες στο άρθρο 1 παρ. 1 εδάφ. β΄ του Ν. 2168/1993 προϋποθέσεις.

  1. Ιατρικό πιστοποιητικό από ιατρό νευρολόγο-ψυχίατρο ή παθολόγο, από το οποίο να προκύπτει η κατάσταση της ψυχικής υγείας του ενδιαφερομένου.
  2. Αντίγραφο ποινικού μητρώου δικαστικής ή γενικής χρήσης (άρθρο 577 Κ.Π.Δ., όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 10 του Ν. 1805 /1988)
  3. Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες.

Για χορήγηση άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου σε άτομα που έχουν ήδη εφοδιασθεί με άδεια αγοράς του συγκεκριμένου όπλου, δεν απαιτείται Υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/1986, Ιατρικό πιστοποιητικό και αντίγραφο ποινικού μητρώου δικαστικής ή γενικής χρήσης.

Δεν απαιτείται επίσης ιατρικό πιστοποιητικό και αντίγραφο ποινικού μητρώου για τη χορήγηση άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου, εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει εφοδιασθεί με άδεια κατοχής άλλου κυνηγετικού όπλου και δεν έχει παρέλθει τριετία από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας αυτής.

Σε περίπτωση χορήγησης αδειών σε αλλοδαπούς, οφείλουν οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίζουν, κατά περίπτωση, και τα κατωτέρω δικαιολογητικά :

α. Για χορήγηση αδείας αγοράς κυνηγετικού όπλου κατηγορίας Α΄ σε κάτοικο άλλου Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, έγγραφη συναίνεση του Κράτους αυτού.

β. Για χορήγηση αδείας κατοχής κυνηγετικού όπλου, επικυρωμένο αντίγραφο εγγράφου από το οποίο προκύπτει η μόνιμη παραμονή του στην Ελλάδα και υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου ότι δεν πρόκειται το όπλο αυτό να μεταφερθεί στο εξωτερικό.