Δημ. Ντούμος: Μαστίγιο και καρότο στους εκπαιδευτικούς
Χρ. Ούτση: Να πάτε στον… Εισαγγελέα!
Νέα αντιπαράθεση «πυροδότησε» η τελευταία ανακοίνωση του διδασκαλικού συλλόγου Ξάνθης αναφορικά με το πιλοτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας που αφορά την εισαγωγή της δίγλωσσης εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία των μειονοτικών οικισμών του νομού μας, αυτή την φορά μεταξύ της περιφερειακής εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛΛ για την ΠΑΜΘ, κας Χρύσας Ούτση και του προέδρου του διδασκαλικού συλλόγου Ξάνθης, κ. Δημήτρη Ντούμου.
[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Στον επίκεντρο της νέας αυτής «κόντρας» στάθηκαν οι καταγγελίες του διδασκαλικού συλλόγου για τακτικές εκφοβισμού αλλά και υποσχέσεων ώστε να πεισθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα οι εκπαιδευτικοί.[/box]Αντιδρώντας στις καταγγελίες περί «μαστίγιου και καρότου» η κα Ούτση δήλωσε πως: «Αν υπάρχουν περιπτώσεις εκφοβισμού τότε η υπεύθυνη στάση του συλλόγου και του προέδρου είναι να τις καταγγείλει στον εισαγγελέα Ξάνθης ώστε αυτές να διερευνηθούν αρμοδίως. Από εκεί και πέρα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται απλά για ένα πιλοτικό πρόγραμμα κι όχι για κάποιο νομοσχέδιο. Ας το δουν πρώτα οι εμπλεκόμενοι να εφαρμόζεται και μετά ας καταθέσουν τις ενστάσεις τους για να τις συζητήσουμε. Από την πλευρά μας άλλωστε ήδη είχαμε ζητήσει συνάντηση με τον κ. Ντούμο και τον σύλλογο για να μας εκθέσουν τις αντιρρήσεις τους την οποία όμως αρνήθηκαν…»Από την πλευρά του ο κ. Ντούμος υπογράμμισε πως: «Η συνάντηση που ζήτησαν οι ΑΝ.ΕΛΛ. ήταν ανεπίσημη, αφορούσε μόνο εμένα και θα γινόταν με τρόπο που δεν ταιριάζει στον διδασκαλικό σύλλογο Ξάνθης. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε σε μυστικές συσκέψεις αλλά να παραμείνουν τα πάντα φανερά. Γι’ αυτό το λόγο από την μία προγραμματίστηκε συνάντηση του προεδρείου της πανελλήνιας διδασκαλικής ομοσπονδίας με τον πρόεδρο του ΙΕΠ για να δοθούν εξηγήσεις για το πρόγραμμα αυτό κι από την άλλη μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή ημερίδα με επίκεντρο την μειονοτική εκπαίδευση και το πώς τελικά θέλει η πολιτεία να την ασκήσει».
Χ. ΟΥΤΣΗ: «ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΕΧΘΗΚΑΝ»
Αναλυτικότερα η κα Ούτση τόνισε ότι: «Πρώτα από όλα πρέπει να πω πως αν ο κ. Ντούμος έχει στοιχεία ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, είτε προσπάθεια εκφοβισμού είτε προσπάθεια εξαγοράς συνειδήσεων μέσω παροχής επιδομάτων κλπ., έχει την υποχρέωση ως συνδικαλιστής και ως συνάδελφος να πάει στον εισαγγελέα και να τα καταγγείλει. Διότι ο εκφοβισμός είναι ποινικό αδίκημα».
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Αναφορικά με την επιλογή των νηπιαγωγείων για αν ενταχθούν στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα η ίδια τόνισε ότι: Σίγουρα η επιλογή έγινε με κάποιο κριτήριο που το καθόρισε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να μιλάμε ότι αυθαίρετα επιλέχθηκαν τα σχολεία, οι καθηγητές, ότι δεν γνωρίζουν την πομακική παρά μόνο την τουρκική κλπ. Η επαλήθευση τυχόν τέτοιων καταστάσεων θα μπορέσει να γίνει όταν αρχίσει να “τρέχει” το πρόγραμμα, θα μπουν στις τάξεις οι συνάδελφοί του και τότε θα μπορούν να μας καταγγείλουν ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε, σε τελική ανάλυση ένα ινστιτούτο να κάνει ένα project. Δεν πρόκειται για κάποιο νομοσχέδιο που πάει να εφαρμοστεί…! Από εκεί και πέρα αν όντως υπάρχουν αυτά που καταγγέλλουν και αυτά που ψιθυρίζονται οφείλουν να μας το καταγγείλουν με στοιχεία κι όχι στην βάση του κουτσομπολιού για το τι συμβαίνει».Ερωτηθείσα για το αν την προβληματίζει η σύσσωμη αντίδραση των εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα αυτό η κα Ούτση απάντησε πως: «Εμένα με προβληματίζει το ότι εμείς σαν ΑΝ.ΕΛΛ. τους καλέσαμε να το συζητήσουμε το θέμα, να ακούσουμε τις ενστάσεις τους κι όμως αυτοί δεν θέλησαν να προσέλθουν στον διάλογο. Το να βγαίνουν δημόσια και να κάνουν δηλώσεις είναι δικαίωμά τους αλλά αρνήθηκαν τον διάλογο όταν τους καλέσαμε. Ήταν μία κίνηση που την κάναμε από μόνοι μας και την απέρριψαν στην λογική ότι δεν μπορούμε εμείς να σταματήσουμε το πρόγραμμα…! Δηλαδή είμαστε, σαν συγκυβερνώντες, αρκετά αρμόδιοι για να μας καταγγέλλουν αλλά όχι αρκετά αρμόδιοι για να παρέμβουμε και να σταματήσουμε το πρόγραμμα αν υπάρχει πρόβλημα;… Δεν γίνεται να μην έρχονται σε διάλογο και μετά να μας κουνούν και το δάχτυλο; Είμαστε καλοί για να μας ρίχνουν ευθύνες κι όχι για να έχουμε δυνατότητες να παρέμβουμε στις κυβερνητικές δράσεις;… Θα πρέπει επίσης να προβληματιστούν στον διδασκαλικό σύλλογο από το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό έπρεπε να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, φτάνουμε στο Πάσχα κι ακόμη δεν ξεκίνησε…»[/box]
Δ. ΝΤΟΥΜΟΣ: «ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΑΝΕΠΙΣΗΜΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ»
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Από την πλευρά του ο κ. Ντούμος τόνισε ότι: «Προσωπικά είχα δει δηλώσεις στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων που εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για το πρόγραμμα αυτό. Επίσης μέσα από τις ανακοινώσεις μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει ποιες είναι οι θέσεις και ποιοι οι δικοί μας προβληματισμοί. Για μας είναι ένα πρόγραμμα πιλοτικό που δεν είναι υποχρεωτικό και προσπαθεί το υπουργείο και το ΙΕΠ με κάθε τρόπο φτάνοντας στα όρια του εκφοβισμού και του εκβιασμού ίσως. Χαρακτηριστικά να σας πω ότι αυτό που έγινε ήταν να αρχίσει μία κυρία από το ΙΕΠ να παίρνει τηλέφωνο τις νηπιαγωγούς των νηπιαγωγείων που επιλέχθηκαν για να τις πείσει να δεχθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό. Διότι οι συνάδελφοι δεν δέχονται σε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί αυτός ο θεσμός του μεσολαβητή και αυτή η “συν-διδασκαλία” που προβλέπει το πρόγραμμα χωρίς να υπάρξει ξεκαθάρισμα των ρόλων που θα έχει ο κάθε εκπαιδευτικός μέσα στην αίθουσα. Τους προβληματίζει επίσης το προαπαιτούμενο της πιστοποίησης γνώσης της τουρκικής γλώσσας που απαιτείται ακόμη και για μεσολαβητές που προορίζονται για πομακοχώρια. Καταλαβαίνω φυσικά ότι τα πομακικά δεν είναι επίσημη γλώσσα και δεν υπάρχει πιστοποίηση γι’ αυτήν όμως η πιστοποίηση της τουρκικής γιατί χρειάζεται σε ανθρώπους που θα πάνε σε χωριά Πομάκων;… Η κυρία λοιπόν αυτή μέχρι που απείλησε τους συναδέλφους ότι αν δεν δεχθούν θα υπάρξει τελικά υπουργική απόφαση που θα τους υποχρεώνει να συνεργαστούν. Αν θέλουν να το φτάσουν ως εκεί λοιπόν ας το φτάσουν. Όσον αφορά την συνάντηση που λένε οι ΑΝ.ΕΛΛ. πρέπει να πω ότι επίσημη πρόταση για ενημέρωση προς τον σύλλογο δεν έγινε. Υπήρξε ανεπίσημη πρόταση σε μένα προσωπικά για συνάντηση εκτός Ξάνθης. Όμως δεν πιστεύω ότι είναι ο ρόλος μου αυτός, να κάνω δηλαδή μυστικές συναντήσεις από το υπόλοιπο Δ.Σ. του συλλόγου για τόσο σοβαρά ζητήματα. Τελικά αυτό που έχει αποφασιστεί είναι να υπάρξει συνάντηση του Δ.Σ. της πανελλήνιας διδασκαλικής ομοσπονδίας με τον πρόεδρο του ΙΕΠ ώστε να δοθούν εξηγήσεις για το πρόγραμμα και μέσα στον Μάρτιο να γίνει μία ημερίδα στην Κομοτηνή αναφορικά με την μειονοτική εκπαίδευση και το πώς θέλει τελικά η πολιτεία αυτή να γίνεται. Θέλω τέλος να παρατηρήσω πως προεκλογική δέσμευση του κ. Καμένου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν η ίδρυση δημοσίων σχολείων στους μειονοτικούς οικισμούς, κάτι που μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν το είδαμε να υλοποιείται αλλά ούτε καν να γίνεται σχετική πρόταση… Για μένα τελικά αυτό το πρόγραμμα είναι μία συγκαλυμμένη προσπάθεια για εισαγωγή των δίγλωσσων νηπιαγωγείων που αποτελεί άλλωστε και προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ…»[/box]