Ελλείψεις στην Α’ βάθμια υγεία και στο βάθος… ιατρικές διαφωνίες!

Έρευνα της «Θ» για τον εντοπισμό των «κενών» που υπάρχουν στην πρόληψη του κορονοϊού στην Ξάνθη
Τι λέει ο πρόεδρος του Ι.Σ.Ξ στη «Θ»-Τι απαντάει η εκπρόσωπος των Γεν. Οικογενειακών Γιατρών

Ιατρικές…διαφωνίες, αλλά και αιχμές μεταξύ συναδέλφων εκφράζονται με αφορμή τα μέτρα που λαμβάνονται ή που θα πρέπει να ληφθούν για τον κορονοϊό, αφού ναι μεν το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης δηλώνει «έτοιμο» αλλά ωστόσο η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας «πάσχει», σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ακούστηκαν κατά τις δύο συσκέψεις του δήμου την περασμένη και την τρέχουσα εβδομάδα, με αφορμή την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Αυτά τουλάχιστον είναι τα συμπεράσματα από το ρεπορτάζ της «Θ», όπου φιλοξενούνται δηλώσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Αν. Καραδέδου και της Επιμελήτριας Α’ Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής στο Κ.Υ Αβδήρων και προέδρου του Συλλόγου Γενικών Οικογενειακών Γιατρών Νομού Ξάνθης Βαλ. Ντισλιάν.

«ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ…ΑΟΡΑΤΟΥ ΟΙ ΤΟΜΥ – ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ»

Ειδικότερα ο κ. Καραδέδος εξηγεί ότι «δεν έχουν παρθεί τα μέτρα που πρέπει για να μην γίνει διασπορά. Όλη η «ιστορία» γίνεται για την διασπορά της λοίμωξης. Και ενώ θα έπρεπε να μένουν στα σπίτια τους (σ.σ οι ασθενείς) και να μπορεί να τους επισκεφθεί ένας ιατρός και να κρίνει εκεί αν είναι κάποιος, πιθανό κρούσμα και να ληφθούν τα μέτρα ή και να παρθούν ακόμη από εκεί τα διαγνωστικά τεστ και να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο, σε αυτό το κομμάτι δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάνει κάτι στα Κέντρα Υγείας και στα ιδιωτικά ιατρεία. Γιατί η διασπορά δεν γίνεται μόνο στο νοσοκομείο. Αν σε ένα ιατρείο πάει ένας ασθενής με κορονοϊό (νοσούν άτομο) και μπει μέσα, όλοι όσοι είναι στην αίθουσα αναμονής, συμπεριλαμβανομένου και του γιατρού, θα κολλήσουν. Με αυτήν την έννοια, ότι οι άνθρωποι δεν μαζεύονται μόνο στα νοσοκομεία αλλά σε κάθε δομή που μαζεύει κόσμο (για αυτό είπαμε και για τα δημοτικά καταστήματα) θα έπρεπε να υπάρχει ένας τρόπος, όσο γίνεται, για να αναλάβει και η κοινωνία τα μέτρα υποστήριξης της μη διάδοσης του ιού. Δεν μπορώ να πω αυτήν την στιγμή ότι στα ιδιωτικά μας ιατρεία ότι έχουμε μάσκες. Ούτε μάσκες έχουμε, ούτε η διεύθυνση υγιεινής έχει, ούτε ξέρουμε από πού μπορούμε να προμηθευθούμε, αλλά και οι εντολές που δόθηκαν μέχρι τώρα από τον ΕΟΔΥ για αυτούς που θα ασθενήσουν, είναι «πηγαίνετε στο νοσοκομείο». Αυτό είναι ένα σφάλμα. Αναφορικά με τα ΤΟΜΥ, είναι σε μια κατάσταση που δεν υπόκεινται σε κανέναν αυτήν την στιγμή. Από την Υγειονομική Περιφέρεια, δεν γνωρίζω τι έχει δοθεί. Ούτε κάποιος συνάδελφος, από τους Γενικούς Ιατρούς απευθύνθηκε είτε στο νοσοκομείο είτε στον Ιατρικό Σύλλογο. Είναι στον χώρο του…αοράτου, γιατί δεν έχουν επικοινωνήσει με καμία δομή, ούτε καν με τον Ιατρικό Σύλλογο. Κατά τα άλλα είναι λαλίστατοι όταν είναι να προστατεύσουν τα συνδικαλιστικά τους συμφέροντα και αναφέρομαι στον σύλλογό τους. Με το νοσοκομείο επικοινωνούμε εμείς. Πιθανόν να επικοινωνούν (σ.σ. οι Γενικοί Ιατροί) με την ΥΠΕ αλλά δεν έχουν εμφανιστεί πουθενά, ούτε γνωρίζουμε τι έκαναν. Μπορείτε να τους ρωτήσετε».

«ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟ Γ.Ν.Ξ – ΟΥΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ Κ.Υ»

«Το Νοσοκομείο Ξάνθης είναι θωρακισμένο, με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Μπορεί τα Κέντρα Υγείας να έχουν μάσκες, αλλά δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια κίνηση;» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «δεν απευθύνθηκε σε εμάς κανένας και από όσο γνωρίζω δεν απευθύνθηκε ούτε στο νοσοκομείο. Με ποιον μιλούν, σε εμένα είναι αόρατο. Από ο,τι είδα όμως και στην περιφέρεια, όταν έγινε η σύσκεψη με τον κ. Μέτιο, ουδείς δεν βρέθηκε να θέσει θέμα για το τι γίνεται με τα κέντρα υγείας. Προφανώς τα κάνουν όλα καλά και είναι όλα έτοιμα».

«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ, ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ»

Η «Θ» ως είχε υποχρέωση, απευθύνθηκε και στην εκπρόσωπο των Γενικών Οικογενειακών Γιατρών κα Ντισλιάν, η οποία αφού μας εξήγησε τι σημαίνει «πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», ανέφερε ότι «κατά αρχήν θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η χώρα μας, το υπουργείου και ο αρμόδιος οργανισμός ΟΕΔΥ, έχουν κινηθεί ταχύτατα όσον αφορά στο κομμάτι της ενημέρωσης. Υπήρξε εδώ και καιρό ενημέρωση, που έχει σταλεί ηλεκτρονικά (με mail) προς όλους. Δηλαδή και προς την πρωτοβάθμια και προς την δευτεροβάθμια. Δηλαδή όλοι οι γιατροί της πρωτοβάθμιας έχουμε ενημερωθεί, επομένως στο κομμάτι της ενημέρωσης του ιατρικού κόσμου της πρωτοβάθμιας, τα πάμε καλά. Αλλά όλη αυτή η ενημέρωση, είναι μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί πρέπει να ανοίγουμε και να τα διαβάζουμε. Δεν είμαι σίγουρη (έχω κάποιες επιφυλάξεις, παρά το υψηλό επίπεδο όλων των συναδέλφων μου και την ευαισθητοποίηση που υπάρχει) αν όλη αυτή η πληροφορία – που είναι προς την σωστή κατεύθυνση – έχει περάσει σε όλους τους γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας, διότι μιλούμε για πάρα πολλούς γιατρούς. Δεν ξέρω ποια είναι η εξοικείωσή τους. Άρα έχουμε ένα κομμάτι, να δούμε αν αυτή η επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφορία που μας έχει έρθει, έχει φτάσει και έχει διαβαστεί από όλους τους γιατρούς και εκτός αυτού, αν έχει αξιολογηθεί σωστά και αν έχει γίνει η αποκωδικοποίηση της πληροφορίας, με τον σωστό τρόπο, ώστε όλοι οι γιατροί να αντιλαμβανόμαστε το ίδιο πράγμα. Δεν είναι τόσο αυτονόητο αυτό. Θεωρώ ότι ναι μεν υπήρξε ενημέρωση, υστερούμε όμως στο να δούμε αν έχει γίνει κατανοητή η ενημέρωση αυτή».

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ – ΔΕΝ ΚΛΗΘΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ – ΕΙΔΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΣΤΑ Κ.Υ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ»

«Θα έπρεπε επομένως, να υπάρχει και μια ενιαία ενημέρωση με φυσική παρουσία, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Αυτό που προέχει σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας αυτήν την στιγμή, είναι η ενημέρωση του ιατρικού προσωπικού και εφόσον ενημερωθεί σωστά το ιατρικό προσωπικό, θα δώσει και τις απαραίτητες πληροφορίες στους ασθενείς. Άρα πρέπει να γίνει μια συνάντηση (η πόλη μας είναι μικρή και αυτό είναι εφικτό) που καλό είναι να αφορά και σε όλους τους γιατρούς και να είναι ανοικτή. Αλλά αν δεν γίνει τόσο ανοικτή, τουλάχιστον να παρίστανται εκπρόσωποι από όλες τις άμεσα εμπλεκόμενες ειδικότητες όπως γενικοί ιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι, διευθυντές κέντρων υγείας, νοσοκομειακοί γατροί, διοίκηση νοσοκομείου, αρμόδιοι φορείς από τον δήμο και επιτρέψτε μου να βάλω εδώ και την Εκκλησία, που είναι χώρος συνάθροισης ευπαθών ομάδων και κυρίως ηλικιωμένων. Μια τέτοια συνάντηση, όλων αυτών που σας προανέφερα, δεν έχει γίνει. Στις δύο συναντήσεις που μου αναφέρατε, δεν υπήρξαν εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας. Δεν μας κάλεσαν. Ξέρω ότι ήταν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και δεν γινόταν να μην ήταν (είναι σωστό αυτό) αλλά θα μπορούσαμε να είμαστε και εμείς, γιατί διαχειριζόμαστε τα περισσότερα περιστατικά. Δεν είναι θέμα το γιατί δεν μας κάλεσαν. Δεν παρεξηγηθήκαμε, απλά θα βοηθούσαμε. Άρα πρέπει να γίνει μια συνάντηση στην οποία θα πρέπει να παραστούν όλες οι ειδικότητες που προανέφερα» συνέχισε η ίδια, ενώ αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ) υπογράμμισε ότι «μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, η προετοιμασία μας ήταν μόνο από τα mails που μας είχαν σταλεί. Παρόλη την καλή μας πρόθεση και διάθεση, δεν είχαμε κάποια πιο ειδική ενημέρωση. Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, δεν θα μπορούσα να πω ότι είμαστε έτοιμοι, παρόλο που τα είχαμε διαβάσει οι περισσότεροι. Όμως, μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο ήρθαν νέες οδηγίες και έχει διαμορφωθεί ένας ειδικός χώρος απομόνωσης που λειτουργεί από την Δευτέρα κανονικά (έχω επικοινωνήσει και με την Διεύθυνση του Κέντρου Υγείας μας). Τον είχαμε χρησιμοποιήσει και παλαιότερα για ανάλογου τύπου περιστατικά, οπότε τον ξαναδιαμορφώσαμε. Επίσης έχει σταλεί και η ειδική στολή (ο εξοπλισμός) που πρέπει να φορά ο γιατρός που θα διαχειριστεί το ύποπτο κρούσμα και φυσικά οι οδηγίες έχουν αναρτηθεί. Όλα αυτά όμως, έγιναν πολύ γρήγορα – βιαστικά τώρα. Προσωπικά έλεγα εδώ και καιρό ότι πρέπει να συναντηθούμε και να τα πούμε όλα αυτά και διάβασα στις εφημερίδες για τους εκπροσώπους των γιατρών στην σύσκεψη και είπα «γιατί να μην είμαστε και εμείς;». Είχα εξάλλου και πολλές απορίες και επισημάνσεις. Τώρα έστειλαν τις οδηγίες. Το ίδιο ισχύει για όλα τα Κέντρα Υγείας. Οι οδηγίες προς τους αποδέκτες, στέλνονται την ίδια χρονική στιγμή. Μέσα στο Σαββατοκύριακο δηλαδή έχουν ενημερωθεί όλα τα Κέντρα Υγείας, έχουν διαμορφώσει τους χώρους και έχουν λάβει τις στολές».

«ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΥ – ΜΕ ΦΕΙΔΩ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΣΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ»

Επίσης η κ. Ντισλιάν, επισήμανε ότι «το ίδιο ισχύει και για τις ΤΟΜΥ. Δεν γνωρίζω για τις στολές βέβαια, αλλά για τις οδηγίες είμαι σίγουρη. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση μάλιστα, την Παρασκευή που επισκέφθηκα τον δεύτερο ΤΟΜΥ, είναι ότι ίσως επειδή είναι πιο περιορισμένα ή ίσως επειδή έχουν περισσότερο διοικητικό προσωπικό, λειτουργούν πολύ καλύτερα. Όχι ότι εμείς υστερούμε, αλλά έχουμε πολύ περισσότερη δουλειά. Είδα ιδίοις όμασι, ότι όλες οι οδηγίες είναι εκτυπωμένες μπροστά στο γκισέ και δίνονται στους ασθενείς. Υπάρχουν μάσκες και αντισηπτικά στην αίθουσα αναμονής. Εμείς στα Κ.Υ, έχουμε επάρκεια σε όλα, αλλά τα χρησιμοποιούμε με φειδώ. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Ο κάθε γιατρός δηλαδή, «χρεώνεται» μια μάσκα και γάντια. Και υπάρχει οδηγία, η μάσκα να δίνεται με ονοματεπώνυμο. Ένα άλλο κομμάτι που επιβεβαίωσα είναι ότι δεν έχουμε υλικό για να πάρουμε στα ιατρεία μας. Προσωπικά εξυπηρετώ (όπως και πολλοί συνάδελφοί μου) 4-5 περιφερειακά ιατρεία και δεν έχω υλικό. Δεν έχω να δώσω μάσκα στους ασθενείς και την δική μου μάσκα, την έχω από το σπίτι μου, γιατί δεν υπάρχει επάρκεια. Ενώ το Κ.Υ έχει, τα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά μόνο εκεί. Δεν μας δίνουν μάσκες, αλλά είναι πάρα πολλά τα περιστατικά στα ιατρεία (30-40 άτομα την ημέρα). Άρα έχουμε και εκεί ένα θέμα».

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ, ΑΠΛΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ»

Κλείνοντας, η ίδια σημείωσε ότι «τα Κ.Υ είναι έτοιμα να υποδεχθούν τα περιστατικά αυτά, με τον ίδιο τρόπο που τα υποδέχεται και το νοσοκομείο, γιατί και εμείς θα το διαχειριστούμε μέσω ΕΟΔΥ, μέσω ΕΚΑΒ και θα πάει στο νοσοκομείο αναφοράς. Δεν θέλουμε να τα «διώξουμε» όλα τα περιστατικά προς το νοσοκομείο. Όσα είναι να πάνε στο νοσοκομείο, θα πάνε. Όσα είναι στην περιοχή ευθύνης μας, θα έρθουν σε εμάς. Είμαστε δηλαδή έτοιμοι να αναλάβουμε την διαχείριση των περιστατικών που μας αναλογούν, όπως λειτουργούμε σε όλα τα περιστατικά. Απλά, θέλουμε έναν «συντονισμό». Θα έπρεπε να γίνει μια ημερίδα για να μας δείξουν πως θα φορέσουμε αυτές τις στολές κλπ. Δηλαδή δεν υπήρξε μια επικοινωνία με το νοσοκομείο, που έχει μια μεγαλύτερη εμπειρία. Πρέπει να το δούμε λίγο πρακτικά. Αλλά επειδή λειτουργούμε πάντα έτσι σε αυτήν την χώρα, νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε, αυτοσχεδιάζοντας, λόγω του υψηλού αισθήματος ευθύνης και της αγάπης μας για την δουλειά. Αλλά θα έπρεπε να συντονιστούμε όλοι λίγο καλύτερα, για να κάνουμε όλοι τα ίδια και να υπάρχει ένα «ISO» στις υπηρεσίες μας. Θα ήθελα κλείνοντας να πω ότι σίγουρα ο πανικός δεν βοηθά, αλλά και ο εφυσυχασμός επίσης δεν βοηθά. Η πρόληψη είναι σίγουρα το Α και το Ω και αυτήν την στιγμή, στην επιδημία που βρισκόμαστε, η πρόληψη είναι το μόνο μας όπλο. Ο νέος κορονοϊός ήρθε στην χώρα μας γιατί δεν γνωρίζει σύνορα και – δεν ξέρουμε – μάλλον φαίνεται ότι θα μείνει. Είμαστε στην αρχή της «καμπύλης» εκμάθησης, άρα το μόνο «όπλο» που έχουμε, καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο, είναι η πρόληψη. Πρόληψη σημαίνει ενημέρωση έγκυρη, αξιόπιστη, αξιολόγηση της πληροφορίας, συντονισμός όλων των επαγγελματιών υγείας και υπεύθυνη στάση και από την πλευρά των πολιτών. Μας αφορά όλους. Είναι συλλογική η ευθύνη και ο καθένας αναλαμβάνει την δική του. Τέλος το πιο σοβαρό ζήτημα είναι να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τον στιγματισμό, γιατί γίνεται πολύς λόγος για τον αυτοπεριορισμό των περιστατικών και ο κόσμος μπορεί να αρχίσει να φοβάται. Να έχουμε υπόψιν μας ότι ο στιγματισμός μπορεί να αποδειχθεί πιο σοβαρός από τον ιό αυτόν καθαυτό»