

Ένα θέμα που θίγω εδώ και πολλά χρόνια μέσα από την «Θ» και από τις εκπομπές μου, είναι η διδασκαλία της τοπικής ιστορίας στους μαθητές των σχολείων μας έτσι ώστε οι επόμενες γενιές τουλάχιστον να γνωρίζουν τις ρίζες τους και να αγαπήσουν τον τόπο τους. Προσκάλεσα λοιπόν τον πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, τον εξαίρετο επιστήμονα Γιώργο Τσιγάρα, να μας καταθέσει τις γνώσεις και τις απόψεις του για το συγκεκριμένο θέμα, πράγμα που δέχθηκε να κάνει με μεγάλη ευχαρίστηση. Και τι μας λέει ο καθηγητής; Ότι υπάρχει σχετική βιβλιογραφία, υπάρχει και η σχετική πλατφόρμα για να πατήσει κάποιος επάνω σ’ αυτή και να διδάξει την τοπική ιστορία στους μαθητές, οπότε απομένει στο ινστιτούτο και στο Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στο δια ταύτα. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο πρέπει να ξεκινήσει από την τοπική και περιφερειακή Δ/νση Β΄Βάθμιας Εκπ/σης και να πάρει σάρκα και οστά το όλο εγχείρημα. Σας προτρέπω να διαβάσετε αναλυτικά τις δηλώσεις του κου Τσιγάρα στην σημερινή «Θ» και είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου και στην προσπάθεια που κάνουμε ως εφημερίδα για την επίτευξη του ιερού θαρρώ αυτού στόχου.
Καλά μας τα λέει, αλλά…

«Χειμαρρώδης» ο Θανάσης Σισαμπέρης στις σημερινές δηλώσεις του στην «Θ» απαντώντας στα όσα δήλωσαν (και στα όσα άφησαν να εννοηθεί) τα δύο στελέχη της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα αναφορικά με την μη συμμετοχή τους στις πρόσφατες εκλογές του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. Ο πρόεδρος του Ε.Κ. ούτε λίγο- ούτε πολύ λέει ότι οι εκλογές έγιναν νωρίτερα γιατί απλά οι Δακίτες δεν πατούσανε το πόδι τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ αφενός και συγχρόνως διαμηνύει ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί, αναφερόμενος στις εκλογές της ΔΑΚΕ, οι οποίες όπως λέει, έγιναν πέντε μήνες νωρίτερα! Το ερώτημα του Σισαμπέρη που θα πρέπει να απαντηθεί όμως είναι γιατί αποκλείστηκε η υποψηφιότητα της ΔΑΚΕ από το δικαστήριο με αποτέλεσμα να απουσιάσει από τις εκλογές του Εργατικού Κέντρου; Ποιος ήταν ο λόγος; Σε ότι αφορά τον ίδιο τον πρόεδρο (τον οποίο προσωπικά δεν γνωρίζω) αν όντως δικαιούται συνδικαλιστική άδεια και δεν την κάνει χρήση, αν χτυπάει κάρτα δηλαδή κάθε πρωί στο εργοστάσιο που δουλεύει και στις βάρδιες και συγχρόνως τρέχει για το Εργατικό Κέντρο, τότε μάλλον… αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Σε ότι αφορά όμως τα μαϊμού σωματεία, ε, να μην κρυβόμαστε και πίσω από το δάχτυλό μας… Πόσα από τα σωματεία που ψηφίζουν στις εκλογές είναι μόνο σφραγίδα και χωρίς περιεχόμενο; Μια αφελή ερώτηση κάνω…
Τους την πέσαν…

Μαθαίνω ότι προκλήθηκε αναστάτωση στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Ξάνθης μετά την «μπούκα» επιθεωρητών εργασίας, οι οποίοι εντόπισαν λέει κάποιους συλλόγους που δεν τηρούσαν την προβλεπόμενη νομοθεσία στις συνεργασίες τους με τους προπονητές. Το να επέμβουν επιθεωρητές εργασίας σε αθλητικούς συλλόγους που λειτουργούν στο κολυμβητήριο για δεύτερη χρονιά, εκ των οποίων μάλιστα και κάποιοι καινούργιοι, παραπέμπει αμέσως σε… «καρφωτή»! Σαφώς και είναι ζητούμενο η ορθολογική διαχείριση των χρημάτων από τις συνδρομές των αθλητών και των μελών των συλλόγων και η νόμιμη σχέση τους με οποιοδήποτε συνεργάζονται. Όπου διακινείται χρήμα είτε σε μεγάλες εταιρείες, είτε σε μαγαζάκια, είτε σε πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς, οι νόμοι ισχύουν το ίδιο και πρέπει να ισχύουν το ίδιο. Είμαι περίεργος όμως να μάθω ποιος την έκανε την «δουλειά» για να καταλάβουμε και το έρεισμά του, που δεν φαντάζομαι απλά να ήταν η τήρηση της νομιμότητας. Λέμε τώρα…
Και… «κινηματογραφικός» τουρισμός!

Ακόμη μία επιβεβαίωση της «Θ» αναφορικά με τα «γυρίσματα» της ταινίας «bollywood» από γνωστή Ινδική εταιρία κινηματογραφικών παραγωγών στην περιοχή της Παλιάς Ξάνθης. Οι συντελεστές της ταινίας (το συνεργείο, οι ηθοποιοί κλπ) βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες στην πόλη μας και δηλώνουν κατενθουσιασμένοι από τον χώρο των γυρισμάτων, ενώ για το θέμα θα παραχωρηθεί σήμερα συνέντευξη τύπου στο παλιό Δημαρχείο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε έναν ανεκτίμητο θησαυρό στη διάθεσή μας, τον παραδοσιακό οικισμό της Ξάνθης, που θα μπορούσε να αποτελέσει «σκηνικό» για δεκάδες παραγωγές κινηματογραφικών ταινιών, Ελληνικών και ξένων, με σκοπό αφενός την επισκεψιμότητα και αφετέρου την προβολή της Ξάνθης σε όλο τον κόσμο… Υπάρχει και αυτός ο «τουρισμός», που επιθυμεί να επισκεφθεί σημεία όπου γυρίστηκαν επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες από Ελληνικές και ξένες εταιρείες παραγωγής…
Του Τένη Καμαρίδη