Έμφαση στο Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι έδωσαν οι Ξανθιώτες καταναλωτές

«Άνοιξαν» τα σπίτια τους σε συγγενείς και φίλους – «Έπεσαν» χρήματα στα μάρκετ

Ηλ. Δουκίδης και Κων. Τσόχας, μιλούν στην «Θ»

Έμφαση στο Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι στο οποίο συνέφαγαν μεταξύ συγγενών, αλλά και φίλων, έδωσαν οι Ξανθιώτες καταναλωτές, παρά τα στενά οικονομικά που παραμένουν και τις αυξημένες υποχρεώσεις τους, ειδικότερα κατά τον τελευταίο μήνα του έτους.
«Τραπέζι» για το οποίο μίλησαν στην «Θ» δύο από τους πιο γνωστούς ιδιοκτήτες ξανθιώτικων μάρκετ, κ. Ηλίας Δουκίδης και Κωνσταντίνος Τσόχας.

«ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ – ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ»

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Δουκίδης ανέφερε ότι «από την προηγούμενη Παρασκευή που έπεσαν κάποια χρήματα με την μορφή μισθών και συντάξεων, η αγορά είχε μεγάλη άνοδο. Μέχρι και την Παρασκευή, μπορώ να πω ότι τα πράγματα ήταν υποτονικά. Όλοι περιμέναν τα χρήματα. Το πρόβλημα εδώ και χρόνια είναι η έλλειψη χρημάτων και όχι η ώρα ή η όρεξη. Μόλις έπεσαν τα χρήματα, η αγορά εκτοξεύθηκε στα τρόφιμα. Σε σχέση με πέρυσι βέβαια, τα πράγματα είναι ίδια και λίγο πιο κάτω. Και την Κυριακή που ανοίξαμε ήταν μια πολύ καλή ημέρα και η Δευτέρα και η Τρίτη ήταν οπωσδήποτε καλές (40% περίπου επάνω). Οι περισσότεροι καταναλωτές (όχι όλοι γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που δυσκολεύονται πολύ και υποστηρίζονται από άλλους που έχουν κάτι παραπάνω) έκαναν αν όχι ένα πλήρες τραπέζι, τουλάχιστον κατά 80% γεμάτο. Δεν μπορούμε να ζητούμε υπερβολές και την κουβέντα «αν δεν περισσέψει, δεν φτάνει» που είχαμε βαρεθεί κάποια εποχή να ακούμε. Ο καταναλωτής πήρε αυτό ακριβώς που χρειάζονταν. Δεν έκανε ούτε υπερβολές ούτε σπατάλες. Χθες, Παρασκευή για παράδειγμα είχαμε δουλειά, αφού κατανάλωσαν αυτά που αγόρασαν, ενώ άλλες φορές την ημέρα μετά τα Χριστούγεννα ήταν «νεκρή» ημέρα γιατί είχαν περισσεύματα. Και πάλι έχουν βέβαια, αλλά όχι τόσα πολλά, όσα άλλες χρονιές».

«ΠΕΣΜΕΝΗ Η…ΚΑΒΑ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ – ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ»

Αναφορικά με τις «προβλέψεις» για την Πρωτοχρονιά ο κ. Δουκίδης, τόνισε ότι «η Πρωτοχρονιά εδώ και χρόνια πηγαίνει σε δεύτερη «μοίρα» σε σχέση με τα Χριστούγεννα. Το βασικό είναι τα χρήματα. Έχουν δώσει κάποια ποσά, όχι μόνο σε τρόφιμα για τα Χριστούγεννα αλλά και σε φόρους, ΕΝΦΙΑ κλπ και έτσι «πέφτει» η «κάβα» των χρημάτων. Αν τα Χριστούγεννα έγινε το 100%, την Πρωτοχρονιά θα γίνει ένα 70%. Θα είναι πιο «χαλαρά». Επι σειρά ετών είναι έτσι τα πράγματα. Ο καταναλωτής θα πάρει κάποια συμπληρώματα, θα πάρει κάτι και για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, αλλά δεν θα «απλωθεί» όπως τα Χριστούγεννα. Γενικά ο Ξανθιώτης καταναλωτής πήρε «τόσο, όσο» χωρίς υπερβολές και παραπανίσια. Θα προτιμήσει να μην πάρει ένα νέο ζευγάρι παπούτσια για να βάλει μια σαλάτα παραπάνω στο τραπέζι, αλλά τόσο όσο. Ο κόσμος, μάλιστα γύρισε στο οικογενειακό τραπέζι με παιδιά, συζύγους, εγγόνια, συμπέθερους κλπ».

«ΠΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΚΑΙ ΕΥΔΙΑΘΕΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ – ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ»

Από την πλευρά του ο κ. Τσόχας, υπογράμμισε ότι «φέτος η κίνηση ήταν τουλάχιστον ικανοποιητική. Κυμάνθηκε σε λίγο καλύτερα επίπεδα από πέρσι. Ο κόσμος ήταν πιο αισιόδοξος, πιο χαρούμενος, πιο ευδιάθετος, ψώνισε βέβαια τα βασικά (αυτά που ήθελε) και κάτι παραπάνω. Έδωσε έμφαση στο γιορτινό τραπέζι και όχι με μιζέρια. Ήταν πιο «άνετος» ο κόσμος. Περιμένουμε πάλι την πρωτοχρονιά να βγει ο κόσμος να ψωνίσει. Βεβαίως δεν θα είναι σαν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Έτσι πιστεύουμε τουλάχιστον. Τα μηνύματα των γιορτών πάντως, αυτήν την φορά ήταν καλύτερα, τουλάχιστον για το είδος το δικό μας. Μάλιστα, βλέπουμε (όχι μόνο κατά την περίοδο των γιορτών αλλά και γενικότερα) παρέες που έρχονται και αντί για ο,τιδήποτε άλλο, κάνουν μια ποικιλία αλλαντικών, μια ποικιλία τυριών, άλλοι παίρνουν τα κρασιά και μένουν περισσότερο στο σπίτι. Από ότι φάνηκε και από τις προηγούμενες ημέρες και από τώρα, ο κόσμος άνοιξε τα σπίτια του. Μένουν πιο πολύ στο σπίτι. Υπάρχει μια μεγαλύτερη «ζεστασιά» στο θέμα της παρέας. Αυτό είχε λείψει. Φέτος μάλιστα, μου έκανε εντύπωση ότι ο κόσμος κοιτούσε να πάρει ποιοτικά προϊόντα για το τραπέζι, τουλάχιστον στα τρόφιμα. Έχουμε μια αισιοδοξία. Ελπίζουμε να μας έχει ο Θεός γερούς πάνω από όλα. Πρέπει να αποβάλλουμε την μιζέρια. Όσο δείχνουμε την αισιοδοξία μας ο ένας στον άλλον, θα προχωρήσουμε λίγο παραπάνω».