Την Παρασκευή ξεκινούν οι εμβολιασμοί αλλά μόνον το 56% εκδήλωσε ενδιαφέρον
Δ. Πλαστήρα: Θα εμβολιασθώ με αίσθημα καθήκοντος – Δεν είναι ένα απλό αντιγριπικό εμβόλιο
Για ακόμη μία φορά έγινε πολύς λόγος αλλά και πολλά fake news γύρω από την καθυστέρηση άφιξης των εμβολίων κορωνοϊού στο νοσοκομείο της Ξάνθης. Αρχικά αναφέρθηκε ότι αναβάλλεται επ αόριστον η άφιξη των εμβολίων σε ορισμένα περιφερειακά νοσοκομεία μεταξύ των οποίων και αυτό της Ξάνθης ενώ η αλήθεια είναι πως αναβλήθηκε για λίγες μέρες η ημερομηνία άφιξης σε ΟΛΑ τα περιφερειακά νοσοκομεία όπως και σε αυτό της Ξάνθης.
Η Υποτιθέμενη επ αόριστον αναβολή ήταν τελικά τέσσερις ημέρες και αυτό οφείλεται διότι στην μεταφορά των εμβολίων εμπλέκεται και το στράτευμα που ανέλαβε ένα επιπλέον φορτίο στην ήδη επιβαρυμένη ατζέντα του.
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Έτσι, οι εμβολιασμοί (η διαδικασία των οποίων είναι ήδη προγραμματισμένη αναφορικά με τους αριθμούς των εμβολίων ανά ημέρα αλλά και την σειρά των εμβολιαζόμενων) θα ξεκινήσουν στην Ξάνθη, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, αρχής γενομένης από το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης από το οποίο όμως εκδήλωσε ενδιαφέρον για να εμβολιασθεί μόνον το 56% επί του συνόλου, όπως επιβεβαιώνει, μιλώντας στην «Θ» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝΞ κ. Δώρα Πλαστήρα η οποία παράλληλα επισημαίνει ότι η ίδια θα προβεί στον εμβολιασμό «με αίσθημα καθήκοντος ως επαγγελματίας υγείας» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΕΙ Το 56% ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΟ ΓΝΞ – ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΩ ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
Αναλυτικότερα η κ. Πλαστήρα ανέφερε στην «Θ» ότι:
Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι καταστάσεις δόθηκαν και είπαν να δηλώσει όποιος θέλει για να εμβολιαστεί. Δεν υπάρχει υποχρεωτικός εμβολιασμός. Όποιος θέλει θα εμβολιασθεί. Σαν επαγγελματίας υγείας, εγώ προσωπικά θα εμβολιασθώ, με το αίσθημα καθήκοντος που έχω. Θεωρώ ότι πρέπει να εμβολιασθούμε για να γλιτώσουμε από αυτά που έχουμε ζήσει όλους αυτούς τους μήνες. Είδαμε ότι οι ασθενείς δίνουν πολύ δύσκολο αγώνα, έχουμε τόσους θανάτους και για αυτό θεωρώ ότι πρέπει να εμβολιασθούμε. Αυτή είναι η άποψή μου. Σίγουρα διαβάζουμε και άλλα, σίγουρα έχουμε όλοι έναν φόβο – γιατί δεν είναι δοκιμασμένο – και μάλιστα και εδώ (σ.σ. στο νοσοκομείο) που έγινε μια ενημέρωση από τον κ. Γεωργίου την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να εμβολιασθεί ένα 70% της χώρας για να πούμε ότι θα αποκτήσουμε μια επαρκή ανοσία και όταν ρωτήθηκε «τι προστασία έχει και για πόσο καιρό» ο άνθρωπος είπε πως με τα δεδομένα που έχουμε αυτήν την στιγμή, είναι για ένα εξάμηνο. Σαφώς όμως, τώρα βγήκε το εμβόλιο και μπορεί να προστατεύει για έναν χρόνο (για παράδειγμα) αλλά δεν το ξέρουμε ακόμη. Αλλά ένα 56% των συναδέλφων (σ.σ. ιατρών, νοσηλευτών, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων) στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης (σ.σ. 600 εργαζόμενοι περίπου), επιθυμεί να εμβολιασθεί. Είμαστε δηλαδή περίπου στα μισά. Σε άλλα νοσοκομεία είναι περισσότεροι, σε άλλα λιγότεροι.
ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΟΛΑ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ
Αναφορικά με τα όσα έχουν ακουστεί σχετικά με τις αλλεργίες ή τι γίνεται στην περίπτωση ενός ασυμπτωματικού (ενδεχομένως) κρούσματος που θα εμβολιασθεί ενώ είναι θετικό (και δεν το γνωρίζει) και σύμφωνα με την προαναφερθείσα ενημέρωση των εργαζομένων, η κ. Πλαστήρα εξηγεί ότι:
Αν υπάρχει μια αλλεργία, θα την δηλώσεις εκείνη την ώρα. Παράλληλα θα υπάρχει και το αντίδοτο φάρμακο, όπως μας ενημέρωσαν, δηλαδή μια αδρεναλίνη σε περίπτωση βαριάς αλλεργίας για να χορηγηθεί αμέσως. Το αν είμαι «αλλεργικός» όμως επειδή έφαγα μια φορά κουκιά και με πείραξαν ή αν έκανα μια αλλεργία σε ηλικία πέντε ετών, δεν είναι άξιο λόγου. Εμείς πάντως σαν επαγγελματίες, που ενημερωνόμαστε και από την επιστημονική κοινότητα, πρέπει να εμβολιασθούμε. Αλλά θεωρώ ότι γενικά ο κόσμος έχει την ανησυχία, γιατί δεν έγινε και μια σωστή ενημέρωση. Δεν βγήκαν επίσημα οι λοιμοξιολόγοι με «σποτάκια» για να ενημερώσουν για τους λόγους του εμβολιασμού ή για αυτούς που δεν θα εμβολιασθούν κ.ο.κ. Για αυτό είναι λίγο επιφυλακτικός ο κόσμος και έπειτα ακούει και διαβάζει διάφορα. Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ του εμβολιασμού για να γλιτώσουμε από αυτό που ζούμε.
Όσον αφορά σε «ασυμπτωματικά κρούσματα», δεν μας έχουν πει ότι θα προηγείται κάποιο τεστ. Δεν είπαν τίποτε επί του ενδεχομένου να γίνει ένα rapid test. Ούτε κάποιο αλλεργικό τεστ. Θα δίνεται ένα «ιστορικό» και αν κριθεί ότι είναι κάτι σοβαρό (ένα πρόσφατο σοβαρό αλλεργικό περιστατικό) μπορεί να είναι και αντένδειξη. Παράλληλα βέβαια – χωρίς να υπάρχει λόγος να τρομοκρατηθεί ο κόσμος – θα υπάρχει και ένα κρεβάτι ώστε να αντιμετωπιστεί αμέσως ο,τιδήποτε προκύψει. Ο εμβολιαζόμενος θα καθίσει ένα εικοσάλεπτο στο ιατρείο. Έχουν προβλεφθεί τα πάντα. Αν κάποιος δεν γνωρίζει ότι είναι αλλεργικός σε μια αντιβίωση (για παράδειγμα) μπορεί αν εμβολιασθεί να μην πάθει και τίποτα. Αν όμως, μια στο εκατομμύριο, κάνει μια αντίδραση, θα αντιμετωπισθεί αμέσως, με το κατάλληλο φάρμακο (κορτιζόνη, ορός κ.ο.κ.) και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχουν προβλεφθεί όλα, γιατί ο εμβολιασμός αυτός δεν είναι ένας αντιγριπικός εμβολιασμός (που περνούσαν από τα τμήματα και μας τα έκαναν). Φυσικά δεν μπορώ να εκπροσωπήσω όλο το σωματείο – γιατί είναι δικαίωμα του καθενός – αλλά ως επαγγελματίες υγείας έχουμε καθήκον να εμβολιασθούμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους ασθενείς μας αλλά και μετά από όλα όσα έχουμε ζήσει.