
Στο πλαίσιο του σχολικού πολιτιστικού προγράμματος «Η Ψαλτική μέσα από το πέρασμα του χρόνου», το οποίο διοργανώθηκε από το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Ξάνθης, με συντονιστή τον αναπλ. καθηγητή Κανάκη Συμεών κλ.ΠΕ 16.01 και συνυπευθύνους τον Διευθυντή του σχολείου π. Στέφανο Τρασανίδη κλ. ΠΕ 01 και 12.04 και τον καθηγητή Ταλέα Κωνσταντίνο κλ.ΠΕ 01, έλαβαν χώρα οι κάτωθι δύο εκπαιδευτικές δράσεις.
- 1. Η σχολική μονάδα στις 9 Φεβρουαρίου 2018,προσεκάλεσε και υποδέχθηκε τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Νεκτάριο Πάρη. Ο π. Νεκτάριος, διδάσκων την ειδίκευση της Ερμηνείας και Εκτελέσεως Ψαλτικής στο ανωτέρω Πανεπιστημιακό Τμήμα, εισηγήθηκε και συζήτησε με τους συμμετέχοντες μαθητές/τριες του προγράμματος τις εξής θεματικές ενότητες: η μουσική θεωρία των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων σε σχέση με τις απόψεις των Πατέρων της Εκκλησίας περί μουσικής , το Εκκλησιαστικό Άσμα κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας, στοιχεία ερμηνείας και εκτελέσεως της εκκλησιαστικής μουσικής, έκφραση και ήθος στις εκκλησιαστικές μελωδίες σε σχέση με την δημοτική, έντεχνη και λαϊκή ελληνική μουσική. Ακολούθως, ο επισκέπτης πανεπιστημιακός καθηγητής αφού άκουσε μουσικά μέλη, τα οποία απέδωσαν μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, τους ενεθάρρυνε και τους συνεβούλευσε αναφορικά με θέματα τεχνικής απόδοσης εκκλησιαστικών μελωδιών, όπως ο ρυθμός, η φρασεολογία και η τροπικότητα.
- Την Παρασκευή, 16η Μαρτίου 2018, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δεκαοκτώ (18) μαθητές/τριες επισκέφθηκαν, κατόπιν προσκλήσεως το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην Θεσσαλονίκη. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν κατ’ αρχήν τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και να επισκεφθούν το ειδικό εργαστήριο ηχογράφησης (στούντιο) του τμήματος, όπου τους παρουσιάστηκε ο τρόπος κατασκευής και λειτουργίας του. Ακολούθως, συμμετείχαν σε διαδραστικό βιωματικό εργαστήριο στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου μαζί με φοιτητές και διδάσκοντες της ειδικεύσεως Ερμηνείας και Εκτελέσεως Ψαλτικής του τμήματος. Το βιωματικό εργαστήριο περιελάμβανε απόδοση μελών από τους φοιτητές, σχόλια και παρατηρήσεις από τους διδάσκοντες, απόδοση μελών από τους μαθητές, συμψαλμωδία μαθητών και φοιτητών και τέλος χρήσιμες συμβουλές από τους διδάσκοντες και τον αναπληρωτή καθηγητή π. Νεκτάριο Πάρη.
Κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, δεχθήκαμε νέα πρόσκληση από τον υπεύθυνο της κατεύθυνσης Βυζαντινής Μουσικής του Τμήματος με την ευχή αρκετοί εξ αυτών να είναι, στα επόμενα ακαδημαϊκά έτη, οι νέοι φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΡΑΣΑΝΙΔΗΣ
ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ 01 και ΠΕ 12