Ενώ στην Αλεξανδρούπολη ο Πέτροβιτς αναβιώνει και προβάλλει την «Νίκη», στην Ξάνθη ο Ζαγναφέρης αναβιώνει τον…Καραμανλή

Δημ. Πέτροβιτς: «Μήνυμα για να επιστρέψει η πραγματική «Νίκη» στον φυσικό της χώρο»

Ν. Φωτιάδης: «Εμείς συνεχίζουμε να απαξιώνουμε τον Δημόκριτο…»

 

Μια πολύ σημαντική κίνηση, κάνει η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, αφού ένα  πιστό αντίγραφο της επιβλητικής «Νίκης της Σαμοθράκης», από μάρμαρο Θάσου, θα τοποθετηθεί, εντός του καλοκαιριού, στο φυσικό του χώρο στο ομώνυμο νησί και ακόμη ένα στην Αλεξανδρούπολη που θα έχει προσανατολισμό την Σαμοθράκη, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς .

 

ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΠΑΡΑ Ο…ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται τα παράπονα και οι καταγγελίες για την…απουσία του Δημόκριτου στην Ξάνθη, την ίδια στιγμή που κάποιοι πολιτικοί άρχοντες κάνουν κινήσεις για την τοποθέτηση αγαλμάτων των…πολιτικών μεντόρων τους και ενώ δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τον Δημόκριτο, υπάρχει για τον…Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Για την απαξίωση αυτή μιας εμβληματικής προσωπικότητας στον…κόσμο, τον Δημόκριτο, μιλά στην «Θ» ο Αντ/γος ε.α. κ. Νικόλαος Φωτιάδης ο οποίος ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, αναφέρθηκε στην απουσία ενδιαφέροντος για την ανάδειξή του, με τέτοιο τρόπο που να προσελκύει ακόμη και επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

 

Η «ΝΙΚΗ» ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΟ

Ας ξεκινήσουμε όμως από την «Νίκη της Σαμοθράκης» η οποία θα τοποθετηθεί στον φυσικό της χώρο και μάλιστα θα…κοιτά προς το Λούβρο, όπως αποκαλύπτει στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς.

 

«ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΔΥΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ, ΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΤΗΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ»

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει επακριβώς ότι «η ιδέα γεννήθηκε όταν επισκεφθήκαμε με τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη, το 2012 την Σαμοθράκη και είδαμε ότι μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, υπήρχε ένα αντίγραφο της «Νίκης της Σαμοθράκης» το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε την επιβλητική «Νίκη της Σαμοθράκης» που βρίσκεται στο Λούβρο. Αυτό που θέλαμε και αυτό που ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε, είναι το πώς ένα τέτοιο άγαλμα, πιστό αντίγραφο, θα μπορούσε να είναι πιο προσιτό στον κόσμο και να στέλνει το μήνυμα ότι η «Νίκη της Σαμοθράκης» θα πρέπει να επιστρέφει στον φυσικό της χώρο, δηλαδή την Σαμοθράκη και να γίνει κτήμα και περιουσία της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού πολιτισμού, που είναι άλλωστε ένα τέτοιο στοιχείο που ναι μεν μας κάνει γνωστούς, αλλά παρόλα αυτά βρίσκεται και δεσπόζει σε ένα μουσείο στο εξωτερικό. Το 2015 λοιπόν, όταν και αναλάβαμε την διοίκηση της περιφέρειας, έγιναν ενέργειες προς το μουσείο του Λούβρου, προκειμένου να μας στείλουν σε 3D τα σχέδια της πραγματικής «Νίκης της Σαμοθράκης» προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αντίγραφο σε δύο μέρη μάλιστα. Το ένα αντίγραφο θα τοποθετηθεί στην Αλεξανδρούπολη και το άλλο στον φυσικό χώρο, την Σαμοθράκη. Αυτό της Αλεξανδρούπολης θα «κοιτά» την Σαμοθράκη και της Σαμοθράκης θα έχει προσανατολισμό προς το μουσείο του Λούβρου. Ήταν μια ιδέα δική μου αυτή. Να είναι δηλαδή το πρώτο άγαλμα στο ηπειρωτικό σκέλος της περιφέρειας, γιατί από την Αλεξανδρούπολη υπάρχει σύνδεση με την Σαμοθράκη και όλοι με αυτόν τον προσανατολισμό να κατευθύνονται στην Σαμοθράκη  για να συναντήσουν την δεύτερη «Νίκη» και η δεύτερη «Νίκη» να έχει προσανατολισμό στο μουσείο του Λούβρου. Αυτή ήταν η σημειολογία, για να στέλνει το μήνυμα ότι η «Νίκη της Σαμοθράκης» πρέπει να επιστρέψει στον φυσικό της χώρο».

«ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ 18 ΤΟΝΟΙ ΜΑΡΜΑΡΟΥ, ΕΝΑ ΡΟΜΠΟΤ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΓΛΥΠΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ»

«Σε αυτό βρήκαμε ανταπόκριση μέσα από μια βιομηχανία μαρμάρου και λιγνίτη της Δράμας του κ. Κυριακίδη, ο οποίος προσφέρθηκε να κάνει δωρεά τα αγάλματα. Στην συνέχεια ολοκληρώθηκε η συμφωνία με το Λούβρο, υπογράψαμε σχετικό συμφωνητικό και αυτό που ακολούθησε ήταν η δημιουργία αυτού του αγάλματος, για το οποίο χρειάστηκε ένας μαρμάρινος όγκος 18 τόνων και στην συνέχεια με τα ψηφιοποιημένα τρισδιάστατα σχέδια που μας έστειλε το Λούβρο, χρειάστηκε ειδικό μηχάνημα – ρομπότ, για να το φιλοτεχνήσει. Βέβαια οι λεπτομέρειες και το φινίρισμα έγιναν με την συνδρομή τριών γλυπτών της Σχολής της Τήνου. Ήταν πολύ σημαντικό γιατί σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι ένα έμβλημα όχι μόνο της Σαμοθράκης, του Έβρου και της περιφέρειάς μας αλλά ολόκληρης της χώρας» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «ο στόχος μας είναι να στείλουμε ένα ξεχωριστό μήνυμα. Ότι τα αρχαία θα πρέπει να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο, στην Ελλάδα και ειδικά για την «Νίκη της Σαμοθράκης» να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Σαμοθράκη. Μέχρι εκείνη την ώρα όμως, θα μπορούμε μέσα από το πιστό αντίγραφό της, να κάνουμε γνωστό ότι η «Νίκη της Σαμοθράκης» ανήκει εδώ, στην περιοχή μας και στην περιφέρειά μας και ότι πρέπει ακόμη περισσότεροι να γίνουν πρεσβευτές του αιτήματος για να επιστρέψει στην Ελλάδα, να επιστρέψει στην Σαμοθράκη».

«ΟΥΔΕΙΣ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ»

Και ενώ στον Έβρο αναδεικνύεται η πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει η περιοχή μας, στην Ξάνθη τίποτα δεν θυμίζει τον μεγάλο Δημόκριτο.

«Ουδείς ασχολείται με τον Δημόκριτο, πλην του γεγονότος της ονομασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και της έκδοσης γραμματοσήμου. Κάναμε και μια ομάδα και…τέλος. Δεν είναι μόνο ο Δημόκριτος, είναι και άλλοι 5-6 αλλά κυρίως είναι ο Δημόκριτος. Δεν ασχολήθηκε κανείς. Το περιθωριοποίησαν και δεν ασχολήθηκε κανείς για να προβληθεί και ο ίδιος σαν επιστήμονας της αρχαίας εποχής αλλά και η γενέτειρά του. Με την ευκαιρία να σας πω ότι το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας έκανε δυο μικρές προτομές του και τις έστειλε εδώ για να μπει μια στην Ξάνθη και μια στα Άβδηρα. Έψαχνα να βρω της Ξάνθης, που ήταν στην Πλατεία Ελευθερίας, την έβγαλαν από εκεί και έβαλαν τον Θρακομακεδόνα. Ως αντιδήμαρχος έψαχνα συνεχώς και την βρήκα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Είναι μια μικρή προτομή που…επιτέλους της έβαλαν έξω από το νέο Δημαρχείο Ξάνθης. Είχα γράψει και ένα άρθρο για την είσοδο της πόλης και έλεγα ότι αντί να υπάρχει εκεί το… «αυγό» έπρεπε να υπήρχε ένα τεράστιο άγαλμα του Δημόκριτου. Κάποιοι στην Ξάνθη, τώρα θα κάνουν το άγαλμα του Εθνάρχη Καραμανλή. Ο Δημόκριτος ήταν προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας. Θα μπορούσε να γίνεται ένα συνέδριο στα Άβδηρα και να έρχονται επιστήμονες από το εξωτερικό. Ο Δήμος Αβδήρων, η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, το Πανεπιστήμιο, οι πάντες θα μπορούσαν να συμβάλλουν για την ανάδειξη μιας τέτοιας προσωπικότητας. Δεν έχει γίνει τίποτα. Το θέμα είναι να έρθουν ξένοι επιστήμονες, να γραφούν βιβλία και συγγράμματα, να γίνουν συμπόσια».

«ΕΝΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΕΜΕΙΝΕ…ΑΓΝΩΣΤΟΣ»

«Ένας επιστήμονας, παγκόσμιας εμβέλειας, έμεινε άγνωστος, είναι ακόμη «χωμένος» στις ανασκαφές των Αβδήρων και ακόμη δεν υπάρχει ούτε μεγάλη προτομή του. Έχουν μια μικρή στα Άβδηρα και μια έξω από τον Δήμο Ξάνθης» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «έχουμε δήθεν Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ένα συνεδριακό κέντρο «Δημόκριτος» (στο Μοναστήρι) που…ξέμεινε, έχουμε ομάδα «Δημόκριτο» και δεν έχουμε κάνει ένα διεθνές συμπόσιο με εξέχουσες προσωπικότητες».