
Εντός του «πράσινου» ψηφοδελτίου Φ. Καραλίδης και ένας από τους Αντωνιάδη-Δαβιτίδη- Τι θα γίνει με τον Μπουρχάν
Πήραν φωτιά τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και φυσικά οι δελφίνοι που περίσσεψαν πλέον για το πράσινο ψηφοδέλτιο της Ξάνθης (σε αντιδιαστολή με το 2019 όπου τους έψαχναν και μάλιστα παρακαλετά, άλλα δεν τους έβρισκαν)! Έχουμε και λέμε… Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μου, κλείδωσε χθες η υποψηφιότητα του Φώτη Καραλίδη, ο οποίος μαθαίνω ότι ήδη ξεκίνησε τις επαφές του στα χωριά, σε βουνό και κάμπο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μία θέση στο ψηφοδέλτιο θα παιχθεί μεταξύ του Ανέστη Αντωνιάδη και του νεαρού Παναγιώτη Δαβιτίδη (ένας από τους δύο), ενώ δεν είναι σίγουρη η εκ νέου υποψηφιότητα του Μπουρχάν, αν και εν ενεργεία βουλευτής. Το τελευταίο το αναφέρω με επιφύλαξη, γιατί υπάρχουν φήμες πως ο σκληρός πυρήνας της μειονότητας θα προτείνει την εκ νέου υποψηφιότητα του Τσετίν Μάντατζη, ο οποίος αποδείχθηκε πιο «πιστός» στην γραμμή των προξενικών απ’ ότι ο Μπαράν. Αν θα γίνει κάτι τέτοιο όμως, το ΠΑΣΟΚ θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα στα μάτια, όχι μόνο των Χριστιανών, αλλά και των Μουσουλμάνων ψηφοφόρων. Αν επαληθευτούν τα παραπάνω και λάβουμε υπόψην και την γυναικεία ποσόστωση, τότε δεν «περισσεύει» θέση για τον Βασίλη Τσολακίδη… Αυτά προς το παρόν…
Εκλογές τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη ή… το 2023

Συζητώντας χθες με κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. κεντρικά, εξεπλάγην όταν πληροφορήθηκα πως υπάρχει ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν το 2023 και όχι το προσεχές φθινόπωρο, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον… Ο στενός κύκλος συνεργατών του Μητσοτάκη θεωρεί ότι διαθέτουν δυνατά χαρτιά που μπορούν να πέσουν αργότερα με επιτυχία στο «τραπέζι»… Ωστόσο ο ευρύτερος κοινοβουλευτικός κύκλος εκτιμά ότι η εθνική κάλπη είναι ήδη ορατή, ενώ οι τρεις ημερομηνίες που θεωρούνται ως επικρατέστερες είναι οι δύο τελευταίες Κυριακές του Σεπτεμβρίου (18 και 25/9) και η πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου (2/10). Διαλέγετε και παίρνετε…
Η ευχάριστη εξέλιξη και οι «συντελεστές» της

Μία σημαντική εξέλιξη είχαμε χθες στο θέμα του μεγάλου αρδευτικού έργου του Ξανθιώτικου κάμπου, το οποίο ξεκίνησε με 100 εκατομμύρια επί υπουργίας Αλεξάνδρου Κοντού στο ΥΠΑΑΤ (είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα Αγρ. Ανάπτυξης ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ) και φτάνει σήμερα να εγκρίνεται στην διυπουργική ΣΔΙΤ με 240 εκατομμύρια! Τι σημαίνει ΣΔΙΤ; Συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ένα έργο, που οραματίστηκε και ξεκίνησε ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης και που βρήκε την αμέριστη συμπαράσταση του τότε υπουργού και εν συνεχεία βουλευτή Αλεξάνδρου Κοντού, ο οποίος και το ενέταξε. Στη συνέχεια στηρίχτηκε και το έτρεξε δυναμικά ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος με τους συνεργάτες του και τώρα ο βουλευτής Σπύρος Τσιλιγγίρης φαίνεται πως το «ξεκλειδώνει»… Το θέμα είναι να οριστικοποιηθούν σύντομα οι μελέτες και να μπούνε μπροστά οι απαραίτητες διαδικασίες, για να δούμε επιτέλους να ξεκινάει το τεράστιας σημασίας αυτό έργο…
Σταματήστε τους… «τσαμπουκάδες» πριν είναι αργά!

Ακόμη ένα άγριο φονικό στα Κιμμέρια Ξάνθης που συγκλόνισε όχι μόνο την τοπική κοινωνία και την κοινωνία της Ξάνθης γενικότερα, αλλά και το πανελλήνιο, αφού η είδηση διαδόθηκε την ίδια στιγμή μέσω του διαδικτύου. Δράστης λέει, ένας «σαματατζής», όπως λένε χαρακτηριστικά οι κάτοικοι, δηλαδή ένας άνθρωπος που είχε δώσει άσχημα δείγματα και στο παρελθόν. Και επειδή υπάρχουν πολλοί τέτοιοι «τσαμπουκάδες» σχεδόν σε κάθε γειτονιά, θα έλεγα πως είναι πρέπον όταν αυτοί ξεφεύγουν να καταγγέλλονται απευθείας στις εισαγγελικές αρχές και να καλούνται από τον ίδιο τον εισαγγελέα και να τίθενται προ των ευθυνών τους πριν προχωρήσουν στο επόμενο βήμα… Και όχι φυσικά με τη μέθοδο των μηνύσεων και των ατέρμονων και πολυδάπανων διαδικασιών που εκτός των άλλων θέτουν και εν κινδύνω τους εγκαλώντες. Κοντολογίς να γίνει πιο ευέλικτη η πολιτεία και οι θεσμοί της στο να προλαμβάνουν τέτοιες περιπτώσεις όταν υπάρχει ο «σπόρος», πριν ανθίσει και δώσει μακάβριους καρπούς… Και ο νοών νοείτω…
Γραμματικά αναλφάβητοι- Ψηφιακά… επιστήμονες!

Είμαστε μία χώρα που ενώ έχει ακόμη έναν όχι ευκαταφρόνητο αριθμό αναλφάβητων πολιτών, απαιτεί από το σύνολο των πολιτών της να γνωρίζουν την λεγόμενη ψηφιακή γλώσσα, να χειρίζονται υπολογιστές και λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές και κοντολογίς να είναι ηλεκτρονικά εγγράμματοι (αν μπορεί να διατυπωθεί κάπως έτσι). Όλες οι «πλατφόρμες» οι οποίες εξυπηρετούν πλέον τους δικαιούχους των επιδομάτων, δηλαδή το 80% του πληθυσμού, απαιτούν όχι απλές, αλλά άριστες γνώσεις χειρισμού των ηλεκτρονικών συστημάτων που σε αρκετές περιπτώσεις αφήνει «εκτός» ανθρώπους που θα έπρεπε να ήταν πρώτοι στη λήψη τέτοιων βοηθημάτων.

Με «αυτούς» όμως θα πρέπει να γίνει κάτι
Σαφώς και δεν πρέπει να μείνουμε πίσω από την Ευρώπη και τον κόσμο, σαφώς θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να ευθυγραμμιστούμε με τη σύγχρονη ιντερνετική εποχή, όμως θα πρέπει να υπάρχει και μία μέριμνα για αυτούς (τους λίγους ή τους περισσότερους) συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας ή για τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, ώστε να έχουν την ίδια δυνατότητα πρόσβασης μέσω κάποιων φορέων, όπως είναι τα ΚΕΠ, αλλά που θα λειτουργούν αποκλειστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Στη συμπλήρωση δηλαδή με ηλεκτρονικό τρόπο των αιτήσεων και την κατάθεση των δικαιολογητικών. Οι λογιστές είναι για άλλες δουλειές και μην ξεχνάμε ότι θα πρέπει να πληρωθούν για να κάνουν τέτοιες εξυπηρετήσεις…