Έως τις 28/7 οι φορολογικές, πλην όμως… – Σε «λουκέτο» οδηγούνται πολλές ατομικές επιχειρήσεις

Ειρ. Μπατζακίδου: «Αυτοματοποιημένη δήλωση, δεν σημαίνει και σωστή δήλωση»

Υποβλήθηκαν σήμερα οι «αυτοματοποιημένες» φορολογικές δηλώσεις, με την «μη αυτοματοποιημένη» διαδικασία να συνεχίζεται έως και τις 28/7 και τους λογιστές να δίνουν «αγώνα» προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα σύντομα χρονοδιαγράμματα που τους έχουν δοθεί, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» η πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης κ. Ειρήνη Μπατζακίδου. Η ίδια μιλά και για τα υπόλοιπα «μέτωπα» των λογιστών, αναφερόμενη στο γεγονός ότι οι πολίτες καλούνται να μπουν σε καινούριες πλατφόρμες (κάτι που επωμίζονται σε πολλές περιπτώσεις οι λογιστές τους) αλλά και στα φορολογικά «ραβασάκια» των επιχειρηματιών, που τους οδηγούν σε λουκέτο, ιδιαίτερα τις ατομικές επιχειρήσεις.

«ΜΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ – ΕΩΣ ΤΙΣ 28/7 ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΛΛΑ…»

Πιο αναλυτικά η κ. Μπατζακίδου, εξήγησε στην «Θ» «αναφορικά με τις αυτοματοποιημένες δηλώσεις ότι: «Μέχρι σήμερα, υποβλήθηκαν περίπου 400.000, ενώ στην αρχή το Υπουργείο έλεγε ότι ήταν 2 εκ. και πλέον. Ωστόσο, αντιμετωπίσαμε το εξής: Ότι αυτές οι αυτοματοποιημένες δηλώσεις, πολλές φορές ήταν και λάθος. Μπορεί να έβγαζαν χρεωστικό υπόλοιπο (να πληρώσει δηλαδή ο φορολογούμενος) ή πιστωτικό ή να μην πλήρωνε καθόλου. Αυτό προέκυψε από διάφορες τροποποιήσεις που θα έπρεπε να γίνουν. Μια αυτοματοποιημένη δήλωση, δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και σωστή. Άρα όποιος δεν μπήκε μέσα για να δει αν το αποτέλεσμα ήταν σωστό ή για να προσθέσει ή για να αφαιρέσει κάποια πράγματα, μπορεί πολλές από αυτές τις αυτοματοποιημένες δηλώσεις να είναι και λανθασμένες. Άρα, εκ των πραγμάτων οφείλει ο καθένας να μπει και να δει τι γίνεται με την δήλωσή του και αν τα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί είναι σωστά. Η περίοδος των φορολογικών δηλώσεων δεν έχει τελειώσει. Απλώς στις αυτοματοποιημένες βγήκε εκκαθάριση. Εάν κάποιος θεωρήσει ότι δεν ήταν σωστή η εκκαθάριση, μπαίνει στην διαδικασία να κάνει τροποποιητική. Οι δηλώσεις όμως – οι υπόλοιπες που υποβάλλονται από τον φορολογούμενο – λήγουν στις 28/7, όπως είχε ανακοινωθεί από την αρχή. Όμως, το Υπουργείο κάνει ο,τι θέλει, χωρίς να σκέφτεται ούτε τους φορολογούμενους, ούτε τους επαγγελματίες του είδους, γιατί έχει ανοίξει ένα σύστημα που έδωσε πολύ μικρότερης χρονικής διάρκειας περιθώριο για να υποβληθούν οι δηλώσεις, από ο,τι θα έπρεπε. Εμείς ζητούμε συνεχώς το πεντάμηνο που όριζε αρχικά ο νόμος (1/2 – 31/7) αλλά δυστυχώς δεν το πήραμε ποτέ. Φέτος άνοιξαν τον Απρίλιο (όπως είδατε), στις αρχές του 6ου μήνα λύθηκαν κάποια θέματα, αλλά όχι όλα και ακόμη ενδεχομένως να υπάρχουν εκκρεμότητες, αλλά το Υπουργείο κωφεύει. Έτσι υπάρχουν επιχειρήσεις και λογιστές που δεν θα προλάβουν γιατί έχουν να κάνουν πάρα πολλές δηλώσεις, αλλά και λογιστές που θα προλάβουν γιατί δεν κάνουν τόσες πολλές δηλώσεις. Ανάλογα με το πώς οργανώνει καθένας την δουλειά του και το προσωπικό που έχει. Αλλά σε γενικές γραμμές, το δίμηνο και το τρίμηνο, είναι λίγο. Δεν μπορεί να ολοκληρωθεί κάτι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα».

«ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΛΛΑ… – ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»
Σε ο,τι αφορά στα άλλα «μέτωπα» που αντιμετωπίζουν οι λογιστές της Ξάνθης, η κ. Μπατζακίδου σημειώνει ότι «σε αυτά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι συνεχώς ανοίγουν καινούριες πλατφόρμες και ζητούν από τον πολίτη (που δεν το κάνει μόνος του) να μπει και να δηλώσει ο,τιδήποτε. Για αυτό το πράγμα πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση. Δεν γίνεται να ανοίγω μια πλατφόρμα τώρα και να έχω την απαίτηση μέσα σε 1-2 μήνες να την μάθει ο κόσμος, να μπει και να κάνει κάτι μόνος του. Και ένα παραπάνω όταν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών – που συστάθηκαν για τον πολίτη – δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και να βοηθήσουν σχεδόν πουθενά. Από πλευράς επιχειρήσεων, επίσης οι επιχειρηματίες «τραβούν τα μαλλιά τους». Βλέπω να κλείνουν πολλές ατομικές επιχειρήσεις. Οι φόροι που βγαίνουν φέτος είναι πάρα πολύ υψηλοί (τα είχαμε πει άλλωστε ότι το Καλοκαίρι θα πληρώσουν τον λογαριασμό) και πολλές επιχειρήσεις ήδη έκλεισαν και θα κλείσουν και άλλες, διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υψηλούς φόρους πολλών χιλιάδων ευρώ και μάλιστα όταν μπορεί να μην βγάζουν καν αυτό το ποσό που έχει ορισθεί σαν τεκμαρτό ποσό κερδών. Οπότε όλα αυτά είναι ένα μπούμερανγκ στην αγορά».