Έως τις 29 Μαΐου οι εγγραφές για τα «πρωτάκια» – Σε τέσσερις μέρες πρέπει να καθαριστούν τα δημοτικά σχολεία

Ευ. Στυλιανίδου: «Τα παιδιά πρέπει να ξανάρθουν έστω και για λίγο στο σχολείο» – «Απέδωσε η εξ΄αποστάσεως αλλά ως εκεί – Απαραίτητο το δια ζώσης μάθημα για να βάλουμε την τελεία μας» σημειώνει η Διευθύντρια του 13ου Δημ. Σχολείου στην «Θ»

Έως τις 29 Μαΐου θα διαρκέσουν οι εγγραφές για τα «πρωτάκια» των δημοτικών σχολείων για την επόμενη σχολική χρονιά, την στιγμή που ήδη οι σχολικές μονάδες ετοιμάζονται να υποδεχθούν ξανά –έστω για λίγο- τους μαθητές την 1η Ιουνίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί με δια ζώσης μαθήματα η τρέχουσα χρονιά και να μπει η «τελεία» από τους εκπαιδευτικούς που όλο το προηγούμενο διάστημα, ρίχθηκαν στην μάχη της ασύγχρονης και της σύγχρονης εκπαίδευσης.
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» η Διευθύντρια του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης (και πρ. Δ/ντρια Α’ Βάθμιας Εκπ/σης Ξάνθης) κα Εύη Στυλιανίδου, η οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα παιδιά πρέπει να ξαναπάνε, έστω και για λίγο στο σχολείο, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι σχολικές μονάδες, είναι η καθαριότητα, αφού μέχρι χθες, οι καθαρίστριες είχαν αναλάβει εργασίες καθαρισμού στα Γυμνάσια και στα Λύκεια. Έτσι, καλούνται να ολοκληρώσουν τον καθαρισμό των δημοτικών σχολείων, με πολλές και μεγάλες αίθουσες, μέσα σε ελάχιστες ημέρες.

«ΩΣ ΤΙΣ 29 ΜΑΪΟΥ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Α’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ»

Ειδικότερα η κ. Στυλιανίδου ανέφερε στην «Θ» ότι «οι εγγραφές για την Α΄Δημοτικού έχουν αρχίσει από τις 15 Μαΐου και θα διαρκέσουν ως τις 29 Μαΐου. Εν τω μεταξύ από την 1η Ιουνίου οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία. Αυτήν την στιγμή δεν έχουμε την διευκρινιστική εγκύκλιο που μας υποσχέθηκε το υπουργείο για το πώς θα λειτουργήσουμε. Το πρόβλημά μας είναι η καθαριότητα των σχολείων. Από τις 15 Μαΐου που ήρθαμε για τις εγγραφές – σε σχολεία που ήταν τόσο καιρό κλειστά – και δεν είχαμε καθαριότητα, διότι οι καθαρίστριες ήταν στα Γυμνάσια και στα Λύκεια. Οπότε μέχρι προχθές που πήρε απόφαση ο δήμος να τις επαναφέρει χθες στα δημοτικά, εμείς δεν είχαμε καθαριότητα. Από χθες που ήρθαν προσπαθούμε μέσα σε τέσσερις ημέρες, να δούμε πως θα λειτουργήσουμε τα «θηρία» – σχολεία μας. Το θέμα της καθαριότητος κατ΄εμέ χωλαίνει αυτήν την στιγμή και δεν είναι θέμα απολύμανσης, αλλά καθαριότητας».

«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το αν η ίδια συμφωνεί με το άνοιγμα των σχολείων, η κ. Στυλιανίδου τονίζει ότι «συμφωνώ. Τα παιδιά πρέπει να ξαναέρθουν έστω και για λίγο στο σχολείο. Κατά αρχήν θέλουμε να είμαστε εμείς συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, διότι ως επαγγελματίες θέλουμε να επανέλθουμε στο αντικείμενο της διδασκαλίας. Θέλουμε να μην αιωρείται ότι «οι δάσκαλοι κάθονται» και το «οι δάσκαλοι οι τεμπέληδες». Επίσης, έστω και για αυτό το διάστημα θα διευκολυνθούν οι γονείς που εργάζονται ενώ τα παιδιά είναι μόνα τους στο σπίτι. Είναι πολλοί οι γονείς που εργάζονται, άρα το σχολείο εξυπηρετεί και κοινωνικούς λόγους. Το τρίτο είναι ότι θέλουμε να έχουμε ένα «μάζεμα» των όσων κάναμε εξ΄αποστάσεως και να έχουμε ξανά την επαφή με τα παιδιά, να δούμε τι κάναμε και τι μας απομένει να κάνουμε, διότι υπάρχουν διδακτικά αντικείμενα τα οποία δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθούν με την εξ ΄αποστάσεως εκπαίδευση».

«ΑΠΕΔΩΣΕ Η ΕΞ΄ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΩΣ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ – ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ»

Αναφορικά με την σύγχρονη και την ασύγχρονη εκπαίδευση αλλά και με την απόδοσή τους, όλο το προηγούμενο διάστημα των περιοριστικών μέτρων, η ίδια επισημαίνει ότι «επί αυτό του θέματος μπορώ να μιλήσω μόνο για το σχολείο στο οποίο υπηρετώ και υποστηρίζω, το οποίο είχε εξαιρετικά αποτελέσματα με εξαιρετική προσπάθεια όλων μας, από όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου από την πρώτη στιγμή και την πρώτη ημέρα. Ήμασταν κατά τύχη πολύ οργανωμένοι από την πρώτη στιγμή και αυτό απέδωσε πολύ καλά αποτελέσματα αλλά ως εκεί και για εκείνο το διάστημα. Το δια ζώσης μάθημα, είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να έχουμε την αποτίμηση των όσων κάναμε, για να μπορέσουμε να ξαναδούμε τα παιδιά και να βάλουμε την «τελεία» μας για το σχολικό έτος και για να μπορέσουμε να οργανώσουμε το επόμενο σχολικό έτος, διότι αυτήν την περίοδο πάντα είχαμε και τις επικοινωνίες για την οργάνωση της νέας σχολικής χρονιάς. Όσο και να μην είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία, σε πολλές περιπτώσεις, είναι».

«ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΛΛΑ…ΑΝΟΙΚΤΟ – ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ»

Κλείνοντας σε ερώτηση της «Θ» για το αν όλο αυτό το διάστημα, τα σχολεία έμειναν κλειδωμένα, η Διευθύντρια του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, σημείωσε ότι «το σχολείο ήταν κλειστό αλλά ανοικτό, διότι υπήρχαν συνεχώς επικοινωνίες με τα emails. Ακόμη και για περίπτωση γονέα που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, που χρειάστηκε βεβαίωση φοίτησης των παιδιών, με ειδοποίησε η πρωτοβάθμια και πήγα την βεβαίωση στο σπίτι τους. Ο,τι χρειάστηκαν από βεβαιώσεις ή οποιαδήποτε άλλη διευκόλυνση οι γονείς, γίνονταν με ηλεκτρονικό τρόπο. Έφευγαν όλα στα mails, διότι είχαμε και ηλεκτρονική υπογραφή. Δεν νομίζω ότι δυσκόλεψε κανέναν αυτό. Το σχολείο ήταν ανοικτό, από απόσταση. Θεωρώ ότι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στο σύνολό της, είναι συνεχώς οργανωμένη και η εκτίμησή μου για όλη αυτήν την περίοδο είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας ήταν πολύ πιο μπροστά από άλλα υπουργεία, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση».