Επαναδιατυπώθηκε το ΟΧΙ της Ροδόπης στον χρυσό

Κόκκινη γραμμή για τον Δήμο Μαρώνειας- Σαπών

“Η γη της Μαρώνειας είναι πιο πολύτιμη από όλο το χρυσάφι του κόσμου”. Σε αυτό το μήνυμα του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας, συνοψίζεται το συμπέρασμα εκδήλωσης γύρω από τη μεταλλουργία ή μη χρυσού στην ευρύτερη περιοχή, που έλαβε χώρα την Κυριακή 12 Μαΐου στο κτίριο της κοινότητας Μαρώνειας.

Παρουσία πλήθος κόσμου, αλλά και αυτοδιοικητικών του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, γειτονικών Δήμων και πολιτευόμενων σε επίπεδο περιφέρειας, αναδείχθηκαν οι κίνδυνοι από την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή και οι καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει μία τέτοια δραστηριότητα όχι μόνο για τη Μαρώνεια αλλά για όλο το νομό Ροδόπης.

Ανοιχτή συζήτηση σε κατάμεστη αίθουσα
Την ανοιχτή συζήτηση-εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά του χρυσού, ο Αλιευτικός Σύλλογος Μαρώνειας και ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μαρώνειας, με θέμα “Χρυσωρυχεία: Ανάπτυξη ή καταστροφή”, το οποίο ανέπτυξε ως ομιλητής ο Δάνος Σεργκενλίδης.

Παρόντες, μεταξύ πολλών στην κατάμεστη αίθουσα, ήταν ο νυν και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Σταυρίδης και οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι Ντίνος Χαριτόπουλος, Απόστολος Ιωάννου, Μιχάλης Βασιλειάδης, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Ιωαννάκης, η υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής Ελένη Λαφτσή, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής Ανέστης Στρατιάδης, το μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τ. Χαρίτου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Ανδρέας Καραγιώργης, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Χρήστος Χατζηπέμου, Κοσμάς Παπαχρήστου, μεταξύ άλλων. Οι παρουσίες πλήθυναν με το πέρας της ώρας, καθώς πολλοί πολιτικοί παράγοντες έσπευσαν στην εκδήλωση, μετά τις εκδηλώσεις μνήμης στην Ξυλαγανή.

Καταστροφικές οι συνέπειες των μεταλλουργείων
Σε μία ιδιαιτέρως εμπεριστατωμένη εισήγηση, ο κος Σεργκενλίδης με πολλά επιχειρήματα και παραδείγματα άλλων τόπων, κατέδειξε τις αρνητικές συνέπειες, μεταξύ των οποίων μόλυνση εδαφών, μόλυνση παράκτιων περιοχών, απαξίωση της αγροτικής οικονομίας, τεράστιες λίμνες τοξικών αποβλήτων (μεγαλύτερες των 700 στρεμμάτων), υψηλή επικινδυνότητα των φραγμάτων των λιμνών για ατυχήματα με βαρύτατες συνέπειες.

Ανέδειξε ότι “σε περίπτωση αδειοδότησης των έργων Περάματος και Σαπών – και με προβλεπόμενες επεκτάσεις των δραστηριοτήτων έως και 20 χρόνια – θα μεταβληθεί η περιοχή από Πέραμα/Πετρωτά μέχρι Συκοράχη και ΒΑ Σάπες, μήκους 20 χιλιομέτρων και πλάτους 3-6 χιλιομέτρων σε ζώνη επιφανειακών ορυχείων”. Συμπέρανε πως “αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι όχι την επίθεση στην κοινωνική και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, όπως αυτές οι επενδύσεις, αλλά την στροφή στην πραγματική οικονομία, με την αξιοποίηση του πραγματικού μας πλούτου, με παράλληλες αποκεντρωμένες βιώσιμες δραστηριότητες που δεν ανταγωνίζονται η μία την άλλη και αφήνουν χώρο για τις επόμενες γενεές”. Το μήνυμά του ήταν σαφές: “Όχι στα χρυσωρυχεία – ναι στην βιώσιμη ανάπτυξη”.

Σε κοινή γραμμή οι υποψήφιοι δήμαρχοι
Κοινή άποψη διατύπωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Μαρωνείας – Σαπών, που έσπευσαν στην εκδήλωση συνοδεία πολλών υποψήφιων δημοτικών και τοπικών συμβούλων των συνδυασμών τους. Ελπίζουμε να μην υπάρξει αλλαγή γραμμής από κανέναν μετεκλογικά, καθώς εν καιρώ οικονομικής κρίσης σε έναν πολύπαθο Δήμο κάποιοι εσφαλμένα μπορεί να κατατάξουν λάθος τις προτεραιότητες.

Κατηγορηματικό “όχι στον χρυσό”, ακούστηκε δια στόματος του νυν και υποψήφιου δημάρχου Γιάννη Σταυρίδη. Ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών του και τόνισε την έργω και όχι μόνο λόγω, πρωτίστως θεσμική, αντίδραση στο θέμα του χρυσού αναφέροντας ότι “αποτελεί για την παράταξη αλλά και τις εν γένει συνεργασίες κόκκινη γραμμή”.

“Η πορεία μας ιστορικά είναι ξεκάθαρη πάνω στον τομέα αυτό”, διαμήνυσε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, υποψήφιος δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος, θυμίζοντας πως “ως δημοτική αρχή προσφύγαμε (σ.σ. για το ζήτημα) στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2001”. Τόνισε ότι η θέση της παράταξης παραμένει ίδια.

“Λέμε όχι στην εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού στην περιοχή μας, το λέμε δημόσια και σε κάθε τόνο”, ήταν η γραμμή του υποψήφιου δημάρχου Απόστολου Ιωάννου, ο οποίος χαρακτήρισε τον τόπο “προικισμένο” και μίλησε για την ανάγκη επίτευξης ανάπτυξης “με τρόπο βιώσιμο και αειφόρο”, καθώς όπως διατύπωσε “δεν είμαστε εδώ για τα εύκολα οφέλη μιας στιγμής”.

“Δηλώνουμε αντίθετοι σε οποιαδήποτε διαδικασία εξόρυξης χρυσού”, υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος Μιχάλης Βασιλειάδης, λέγοντας σχηματικά “δεν μπορούμε να ρίξουμε λάδι στην φωτιά”, αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, και διαμηνύοντας ότι πλούτος της περιοχής είναι ο ήλιος, η θάλασσα, ο αέρας και οι άνθρωποί του.

Όλοι οι δήμαρχοι δεσμεύτηκαν ότι, σε περίπτωση εκλογής τους, δεν θα επιτρέψουν εξορυκτικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Ελ. Λαφτσή: “Οι επιπτώσεις μιας καταστροφής δεν γνωρίζουν γεωγραφικά όρια”
Άξια αναφοράς ήταν και η συμμετοχή της υποψήφιας δημάρχου Κομοτηνής Ελένης Λαφτσή. Μολονότι στην Μαρώνεια …δεν υπάρχουν ψήφοι για τον Δήμο Κομοτηνής, η αυτοδιοικητικός χαρακτήρισε “χρέος” της να παραβρεθεί στην εκδήλωση, διαμηνύοντας “οι επιπτώσεις μιας καταστροφής δεν γνωρίζουν γεωγραφικά όρια”, και υπογραμμίζοντας: “Η διαφύλαξη του περιβάλλοντος, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και των μελλοντικών γενιών, δεν συμβαδίζει με οποιαδήποτε εξορυκτική δραστηριότητα. Στο δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη του Δήμου και ευρύτερα της περιοχής, τέτοιες δραστηριότητες όχι μόνο δεν είναι συμβατές, αλλά το υπονομεύουν”.

Ελπίζουμε ότι οι δημοτικές παρατάξεις του ν. Ροδόπης όπως και οι παρατάξεις που διεκδικούν την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, παραμένουν κατά του χρυσού. Εκ μέρους των περιφερειακών συνδυασμών του Κώστα Κατσιμίγα δια αντιπροσώπων και του Ανδρέα Καραγιώργη, διατυπώθηκε το όχι στον χρυσό. Ο τελευταίος μάλιστα δήλωσε ότι η εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού θα ήταν “καταστροφική για την περιοχή μας”.

ΠΗΓΗ: «ΧΡΟΝΟΣ»