Βρουκέλλωση: Η επίσημη απόφαση του «ΣτΕ»
Αχ. Σαχπατζίδης: «Ειδική διαχείριση των ζώων που εμβολιάστηκαν»
Α. Καραγκοζίδου: «Γλιτώσαμε από έναν μεγάλο κίνδυνο»
[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Επανέρχεται η κανονικότητα στην ορεινή περιοχή της Σταυρούπολης μετά και την τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία ακυρώνει την απόφαση του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και δικαιώνει τους κτηνοτρόφους της περιοχής που αντιτίθονταν εξ’ αρχής στο μέτρο του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της βρουκέλλωσης.[/box] [box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Πλέον και με την ανακοίνωση του σκεπτικού της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου, την οποία δημοσιεύει αποκλειστικά η «Θ», δίνεται η δυνατότητα σε όλους, κτηνοτρόφους και κτηνιάτρους, να ασχοληθούν απερίσπαστοι από πολιτικές παρεμβάσεις με το αντικείμενό τους, δηλαδή την φροντίδα των ζώων και της παραγωγής τους.
Όπως αναφέρει άλλωστε χαρακτηριστικά η κτηνοτρόφος της περιοχής που πρωτοστάτησε και στην προσπάθεια ανατροπής της υπουργικής απόφασης, κα Άννα Καραγκοζίδου: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα πλέον θα το έχουν αυτοί που δέχθηκαν να εμβολιαστούν τα ζώα τους.
Για όλους εμάς απλά επανέρχεται η κανονικότητα μετά από όλη αυτή την αναστάτωση που ουσιαστικά μας επιβλήθηκε για πολιτικούς λόγους…» Από την δική του πλευρά ο επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης, υπογραμμίζει πως: «Αν δεν είχαν γίνει εμβολιασμοί τα πράγματα τώρα, μετά την απόφαση του ΣτΕ θα ήταν πολύ απλά για μας. Τώρα θα πρέπει τα ζώα που εμβολιάστηκαν να μπουν σε ειδικό πρόγραμμα για να μπορέσει να συνεχιστεί το πρόγραμμα εκρίζωσης της βρουκέλλωσης»
Πάντως ο ίδιος εξήγησε παράλληλα ότι: «Υπάρχουν φήμες για πιθανή νομοθετική πρωτοβουλία αυτή την φορά από την κυβέρνηση για την οποία δεν γνωρίζουμε περισσότερα. Όπως και να έχει εμείς είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι. Ακόμη κι αν διαφωνούμε σε κάτι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σημειώσουμε την διαφωνία μας και να προχωρήσουμε στην εκτέλεση των οδηγιών που έχουμε…»[/box]
Α. ΚΑΡΑΓΚΟΖΙΔΟΥ: «ΓΛΙΤΩΣΑΜΕ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ»
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Αναλυτικότερα η κα Καραγκοζίδου τόνισε ότι: «Το να γυρίσουμε και πάλι στην εκρίζωση είναι κάτι δύσκολο γι’ αυτούς που επέλεξαν να εμβολιάσουν τα ζώα τους. Για μένα προσωπικά είναι ένα ευτυχές γεγονός γιατί βρισκόμασταν ήδη σε πολύ καλό στάδιο εξυγίανσης. Με μόλις 1% μόνο μόλυνση κι εκείνο σε μία μόνο μονάδα της περιοχής ήταν φύση αδύνατο να γίνει κάτι διαφορετικό. Παρανόμησε ο υπουργός με την εντολή που έδωσε, γιατί δεν μιλάμε για μία υπουργική απόφαση αλλά για απλά μία διαταγή που έδωσε στην οποία όλα τα όργανα της κτηνιατρικής υπηρεσίας στην περιφέρεια ενέδωσαν στην εντολή του υπουργού. Όμως ήταν παράνομη από την αρχή. Από την άλλη παρανόμησαν και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι με την εμμονή τους αυτή στον εμβολιασμό ενώ σε μένα, σαν κτηνοτρόφο, το κράτος έδειξε μία παλινωδία στην συγκεκριμένη υπόθεση. Οι πολιτικοί άλλωστε έχουν την τάση να εφαρμόζουν τα δικά τους συμφέροντα. Τους πίεσαν λοιπόν προφανώς οι κάτοικοι, πίεσαν οι κτηνοτρόφοι τον κ. Γιαννακίδη, πίεσε ο κ. Γιαννακίδης τον υπουργό κι έγινε αυτό που όλοι ζήσαμε. Τελικά όμως δικαιωθήκαμε όλοι όσοι δεν θέλαμε αυτή την μέθοδο, τόσο εγώ όσο και οι ίδιοι οι κτηνίατροι που κατηγορήθηκαν άδικα για την επιμονή τους να μην γίνει ο εμβολιασμός. Τελικά γλιτώσαμε όλοι πιστεύω από έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο με την απόφαση αυτή του ΣτΕ»[/box]ΑΧ. ΣΑΧΠΑΤΖΙΔΗΣ: «ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΚΑΝ»
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Από την δική του πλευρά ο κ. Σαχπατζίδης τόνισε ότι: «από την στιγμή που η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει τόσο την απόφαση του υπουργού όσο και την εντολή της διεύθυνσης υγείας των ζώων, εμείς υποχρεωτικά πρέπει να επανέλθουμε στο προηγούμενο πρόγραμμα. Ισχύει δηλαδή πλέον το πρόγραμμα που ίσχυε και μέχρι τώρα, αυτό της εκρίζωσης. Το ζήτημα που απομένει, επειδή ακριβώς θα εφαρμοστεί η εκρίζωση, είναι το πώς θα διαχειριστούμε τις μονάδες τα ζώα των οποίων έχουν ήδη εμβολιαστεί μέχρι και αυτές να επιστρέψουν σε ένα πλήρες πρόγραμμα εκρίζωσης. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει μία συνολική αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος, γιατί και κάτι τέτοιο ακούγεται χωρίς να ξέρουμε όμως περισσότερα. Όπως αντιλαμβάνεστε το προσωπικό της κτηνιατρικής υπηρεσίας είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι. Αν μας δοθεί κάποια εντολή, ακόμη κι αν καταθέσουμε γραπτά την διαφωνία μας αν έχουμε φυσικά, είμαστε υποχρεωμένοι με βάση τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα να εκτελέσουμε εντολή ανωτέρου. Το πώς θα χειριστεί το υπουργείο το θέμα θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Πάντως ακόμη δεν ξεκίνησε τίποτε. Ο αρμόδιος τμηματάρχης είναι σε ένα σεμινάριο στην Αθήνα όπου γίνονται σχετικές συζητήσεις ενώ πρόσφατα συζητήθηκε το θέμα στην εθνική επιτροπή για το πώς θα γίνει η διαχείριση αυτών των βοοειδών γιατί καταλαβαίνετε πως αν δεν είχαμε καθόλου εμβολιασμούς, ακόμη και μετά την εντολή του υπουργού, τα πράγματα θα ήταν απλά, γυρίζοντας απευθείας στο πρόγραμμα εκρίζωσης. Επειδή όμως υπάρχουν ιδιαιτερότητες στην περιοχή με τον εμβολιασμό που έγινε θα χρειαστεί ένα ιδιότυπο μεταβατικό πρόγραμμα μέχρι να γυρίσουμε στο πρόγραμμα της εκρίζωσης».[/box]