Τι λένε στη «Θ» οι Πρόεδροι ΕΒΕ και Ε.Κ. Ξάνθης
Η «Θ» θέλοντας να διερευνήσει το κατά πόσο «αποδοτικές» είναι εκ του αποτελέσματος, όλες εκείνες οι επισκέψεις διπλωματικών εκπροσώπων ξένων χωρών στην περιοχή μας, όσον αφορά το υποτιθέμενο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις, επικοινώνησε τόσο με τον Πρόεδρο του ΕΒΕ, όσο και με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, καθόσον «νέες επενδύσεις» σημαίνει και νέες θέσεις εργασίας…
Δυστυχώς από τα συμφραζόμενα των δύο θεσμικών εκπροσώπων συνάγεται το συμπέρασμα, ότι οι επισκέψεις αυτές αρκούνται στα πλαίσια της εθιμοτυπίας εκτός και αν κάτι «άλλο» υπάρχει πίσω από αυτές…
ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ – ΥΠΗΡΞΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, ΑΛΛΑ… ΩΣ ΕΚΕΙ – ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
Αναλυτικότερα ο κ. Μωραΐτης, εξήγησε στην «Θ» ότι:
Οι πιο πολλές επισκέψεις των διπλωματών, είναι εθιμοτυπικές και «καθιερωμένες». Βέβαια, σε εμάς είχε έρθει ο Πρέσβης της Ιαπωνίας, η Πρέσβης της Σουηδίας, έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον, αλλά ως εκεί. Δεν είχαμε κάποια άλλη θετική εξέλιξη από την επίσκεψη.
Οι επενδύσεις, θέλουν κεφάλαια. Και για να έρθει κάποιος να επενδύσει στην Ελλάδα – στην μετά μνημονίων εποχή – θέλουν Αναπτυξιακό Νόμο. Όπως ξέρετε, σε όλη την Ελλάδα, ο Αναπτυξιακός Νόμος στο 70% αφορά σε φορολογικές ελαφρύνσεις (για μετέπειτα).
Στην προκειμένη περίπτωση (σ.σ. του Νομού Ξάνθης) έγινε μια «τρίπλα» της τελευταίας στιγμής και στον Έβρο (ουσιαστικά στην Αλεξανδρούπολη, γιατί στον Βόρειο Έβρο δεν γίνονται επενδύσεις και είναι αδικημένο εκείνο το κομμάτι) δόθηκε 60%. Τα κίνητρα αυτά, τα οποία είναι ανισομερή και για πρώτη φορά διαιρούν την Θράκη, είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση. Αν μπορούσαν να δώσουν ένα bonus παραπάνω στον Β. Έβρο, θα το κατανοούσα, αλλά οι υπόλοιποι νομοί της Θράκης, θα έπρεπε να είναι ευθυγραμμισμένοι και να έχουν τα ίδια ακριβώς κίνητρα.
Μέχρι σήμερα λοιπόν – προς το παρόν – δεν γνωρίζω να αποτυπώθηκε κάτι από τις επισκέψεις. Αν βέβαια, ξεκινά κάτι τώρα, θα είναι πολύ ευχάριστο. Μακάρι να ξεκινά, αλλά δεν γνωρίζω να σας το πω. Είναι εθιμοτυπικές επισκέψεις. «Να ‘χαμε να λέγαμε». Βλέπουν τον Δήμαρχο, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη κλπ.
Στην περιοχή μας, δυστυχώς, δεν έχουμε μεγάλα κεφάλαια. Περιμένουμε λοιπόν να μας έρθουν ή τα μεγάλα «πακέτα» από την Αθήνα ή από το εξωτερικό. Για να έρθουν αυτοί όμως εδώ και να μην πάνε να στήσουν στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη ή στην Λάρισα ή στην Λαμία (την πατρίδα του κ. Σταϊκούρα που είναι κοντά στην Αθήνα) θα πρέπει να υπάρχουν ιδιαίτερα κίνητρα. Τα κίνητρα αυτά, δόθηκαν ανισομερώς όμως (μιλώ για τα cash και την καταβολή χρημάτων κατά την διάρκεια της επένδυσης). Το 60% (για παράδειγμα) είναι η προπληρωμή που γίνεται και δεν είναι φορολογικό κίνητρο. Αν ένας επενδυτής δηλαδή, κάνει επένδυση 5 εκ. και δικαιούται 70% φορολογικά κίνητρα (3.5 εκ), το 60% των 3.5 εκ. θα το πάρει cash στον Έβρο και τα υπόλοιπα θα είναι φορολογικά. Εδώ (σ.σ. στην Ξάνθη) θα πάρει το 30% και το υπόλοιπο θα είναι φορολογικά. Δηλαδή από τα 3.5 εκ, ένας επενδυτής στην Αλεξανδρούπολη, θα πάρει 2.100.000 cash και θα μείνει το 1.450.000 για φορολογικά κίνητρα (για μετέπειτα ελαφρύνσεις) και στην Ξάνθη, θα πάρει 1 εκ. Ποιος είναι αυτός ο επενδυτής που δεν θα προτιμήσει την Αλεξανδρούπολη;
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΞΕΛΙΞΗ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΡΟΔΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΤΟΥ…ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
Όσον αφορά στο αν υπήρχε κάποια εξέλιξη μετά και τις επισημάνεις των Επιμελητηρίων Ξάνθης και Ροδόπης για την ανισοκατανομή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου στους τρεις νομούς της Θράκης, ο κ. Μωραΐτης, επισήμανε ότι:
Δεν είχαμε τίποτε απολύτως. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
ΤΙΠΟΤΑ… ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
Δοθείσης της ευκαιρίας ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, αναφέρθηκε και στην Διακομματική Επιτροπή, για την οποία σημείωσε ότι:
Εγώ ακόμη δεν κατάλαβα γιατί έγινε. Δεν έχουμε δει κάτι το θετικό. Δεν έχουμε κάτι που να λέμε ότι η Διακομματική Επιτροπή έβγαλε κάτι θετικό για την περιοχή μας, δεν έχουμε κάτι απτό… Αν είχαμε, θα ακούγονταν. Θα έβγαιναν να το «παίξουν» όλοι στην δημοσιότητα. Για να μην βγει ακόμη κάτι, πάει να πει ότι δεν υπάρχει τίποτε.
ΚΑΤΑ ΑΡΧΗΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ…
Από την πλευρά του ο κ. Μπεμπεκίδης επισήμανε ότι:
Δεν ξέρω για το αν προέκυψε κάτι. Πάντως εμείς το θεωρούμε θετικό για όλους αυτούς που έρχονται, είτε για το αν γίνουν κάποιες επενδύσεις για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, είτε όχι. Κατά αρχήν είναι θετικό που έρχονται, γιατί – όπως λέτε – θα μπορούσε να προκύψει μια επένδυση. Ρωτούν και ενδιαφέρονται. Μια επένδυση για τον Νομό μας, όταν έχει 45% ανεργία, είναι ο,τι καλύτερο. Ήδη, η Alumil άνοιξε και σιγά – σιγά ανάβουν τα «καμίνια» της.
Δεν το γνωρίζουμε αν ξεκινούν αυτές οι συνεργασίες. Δεν έρχονται τέτοια ζητήματα στο Εργατικό Κέντρο, αλλά και «κατ΄ αρχήν» που έρχονται, είναι θετικό. Μακάρι να γίνουν και άλλα deals, όπως έγινε με την ΣΕΚΑΠ (JTI πλέον) και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Για αυτό και ανέφερα την Alumil. Μετά από 8 χρόνια, κάτι συνέβη και ξαναήρθε. Έτσι δεν είναι;
Πάντως, στο Εργατικό Κέντρο δεν έρχεται τέτοιου είδους εικόνα. Το εντοπίζουμε λίγο μετά, όταν αυτό θα «ενεργοποιηθεί» και θα γνωρίζουμε ότι ανοίγουν δουλειές.