Κανείς δεν ενημέρωσε τους ξανθιώτες – Ούτε μια ανακοίνωση από τον ΣΔΑΝΞ

Τι λένε στη «Θ» Κ. Ζαγναφέρης, Σπ. Ραψομανίκης και Αργ. Πλέσσιας

Στην… «κοσμάρα» τους, οι αρμόδιοι φορείς, αναφορικά με την φωτιά που ξέσπασε στον ΧΥΤΑ Ξάνθης, που κατακαίει επί 24ωρα σκουπίδια. Κανείς δεν ενημέρωσε τους ξανθιώτες, ούτε για τα αίτια και την εξέλιξη της πυρκαγιάς, ούτε καν για το αν υπάρχουν ή όχι κίνδυνοι ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δεδομένου ότι ανάμεσα στα σκουπίδια, υπάρχουν και υλικά που η καύση τους θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη για το περιβάλλον και επιβλαβής για τους ανθρώπους.

Εν τω μεταξύ, το Τμήμα Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΔΠΘ, που κατά τα άλλα είναι στα… «πόδια» μας, δεν εκλήθη για μετρήσεις από τους ιθύνοντες (ΣΔΑΝΞ, Δήμοι, κλπ).

Ωστόσο, κατόπιν ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μιας και δεν έγκειται στην δική του ευθύνη το θέμα, το έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, όπως επισημαίνει ο ίδιος σε δηλώσεις του στην «Θ».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ξεκινώντας από τον Καθηγητή του Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Σπύρο Ραψομανίκη, με τον οποίο συνομιλήσαμε, σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσουμε τους κινδύνους ρύπανσης από την φωτιά εάν αυτοί φυσικά υπάρχουν, δεδομένων και των όσων εξελίχθηκαν και σε αντίστοιχες φωτιές στο παρεθλόν, όπου το τίμημα για την υγεία των πολιτών ήταν μεγάλο.

 

ΣΠ. ΡΑΨΟΜΑΝΙΚΗΣ: «ΔΕΝ ΕΚΛΗΘΗΝ – ΔΕΝ ΕΧΩ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ- ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΤΙΠΟΤΑ»

Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Ραψομανίκης επισήμανε επακριβώς ότι «πρώτον δεν είμαι αρμόδιος, ούτε η αρμόδια αρχή για ο,τι συμβαίνει στον ΧΥΤΑ. Δεύτερον δεν εκλήθην να κάνω μετρήσεις και τρίτον εφόσον δεν κλήθηκα να κάνω μετρήσεις και δεν έχω μετρήσεις στα χέρια μου, αδυνατώ να πω ο,τιδήποτε, διότι υπάρχει μια ακαδημαϊκότητα και μια επιστημονική τάξη στο εργαστήριο, καθώς και μια τιμιότητα στις ενέργειές μας, όπως γνωρίζετε πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια. Άρα ό,τι και να σας πω θα είναι λόγια του «αέρα» και του «καφενείου». Λόγια που δεν συνηθίζω να λέω. Δεν έχω μετρήσεις. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στους αρμόδιους φορείς. Προσωπικά όταν καλούμαι, με όλη μου την ευχαρίστηση επειδή αγαπώ αυτόν τον τόπο, με χρήματα του εργαστηρίου μάλιστα, κάνουμε μετρήσεις και αναλύσεις και ανταποκρινόμαστε πάρα πολύ γρήγορα. Άρα δεν εκλήθη και για αυτόν τον λόγο δεν μπορώ να πω και τίποτα.

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Κ. ΖΑΓΝΑΦΕΡΗ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Βέβαια  όπως προείπαμε ο κ. Ραψομανίκης και σύσσωμο το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας δεν κλήθηκε επίσημα. Ωστόσο ανεπίσημα όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, μετρήσεις θα γίνουν.

Ειδικότερα ο κ. Ζαγναφέρης δήλωσε χθες το πρωί στην «Θ» ότι: «προσωπικά, επειδή ήταν θέμα δήμων και δεν μπορούσα να κάνω υπέρβαση ιεραρχίας, έπρεπε να συνεδριάσουν τα συντονιστικά των δήμων (σ.σ., οι πολιτικές προστασίες) και αν υπήρχε πρόβλημα και δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν, να γίνονταν ένα έγγραφο σε εμάς και να συνεδριάσουμε. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Από εκεί και πέρα, με δική μου πρωτοβουλία βρέθηκα επί τόπου και η φωτιά ακόμη καιει. Αγωνίζονται με χωματώσεις για να την σβήσουν και μου είπαν ότι εντός της ημέρας θα σβήσει. Συγχρόνως επικοινώνησα ιδιωτικά με τον κ. Ραψομανίκη, ο οποίος θα ξεκινήσει τις μετρήσεις και θα μας δώσει κάποια αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες για να δούμε τι υπάρχει. Ο κ. Ραψομανίκης δεν κλήθηκε επίσημα από τους Δημάρχους. Μίλησα ιδιωτικώς μαζί του και μου είπε πως θα ξεκινήσει τις μετρήσεις. Είναι θέμα δήμων όμως. Όχι της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης».

 

«ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ»

Και το ΤΕΕ Θράκης ωστόσο, ενδιαφέρθηκε για την συγκεκριμένη πυρκαγιά, όπως άλλωστε είχε κάνει αντίστοιχα κατά την μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT», με τον γνωστό Μηχανικό κ. Αργύρη Πλέσια ο οποίος βρέθηκε επί τόπου, να επισημαίνει στην «Θ» ότι «θεωρούσα και εγώ ότι θα έχει σβήσει έπειτα από τρεις ημέρες. Δεν θεωρούσα ότι δεν θα ασχοληθεί κανένας να δει τι γίνεται. Βέβαια το θετικό είναι ότι δεν έχουμε μαύρο καπνό, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να καίγεται άνθρακας. Τελείως μακροσκοπικά, είναι λίγο καλύτερα από το να είχαμε μαύρους καπνούς. Προσωπικά και εμένα με εκπλήσσει το ότι δεν εμφανίσθηκε κανείς αρμόδιος. Υποτίθεται ότι αυτό το πράγμα, είναι στην ευθύνη του ΣΔΑΝΞ και της ΔΙΑΑΜΑΘ κατ΄επέκταση. Μου κάνει εντύπωση ότι δεν έχουν πει τίποτα».

«ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ»

«Ο ΧΥΤΑ είναι σε πρωτογενές επίπεδο στην ευθύνη του ΣΔΑΝΞ και σε δευτερογενές επίπεδο στην ευθύνη της ΔΙΑΑΜΑΘ. Αυτό το οποίο λέω τελικά, είναι ότι κατά αρχήν ο ΣΔΑΝΞ ή σε δεύτερο χρόνο η ΔΙΑΑΜΑΘ οφείλουν να εκδώσουν μια ανακοίνωση και να πουν: «έχουμε φωτιά. Αυτή αντιμετωπίζεται από εμάς, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, από τον Δήμο με τον «τάδε» τρόπο και πιστεύουμε ότι στον «τάδε» χρόνο θα σβήσει και θα γίνει «αυτό» ή «εκείνο». Παραλλήλως οφείλουν (σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους) να έχουν ήδη καλέσει τις υπηρεσίες για να δουν πως θα αντιμετωπίσουν θέματα έκλυσης αερίων. Αυτές είναι οι διαδικασίες και για αυτόν τον λόγο βρέθηκα επί τόπου. Κανείς δεν νιώθει τελικά την υποχρέωση για να ενημερώσει τον κόσμο για το τι γίνεται;» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «προφανώς και πρέπει να γίνουν και μετρήσεις. Θα ενημερώσω και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης προκειμένου είτε να χειριστεί ο ίδιος το θέμα είτε να μας δώσει την εντολή να το χειριστούμε σαν νομαρχιακή. Πέρασα από εκεί για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Προφανώς και πρέπει να γίνουν μετρήσεις. Υπάρχουν περιβαλλοντικοί όροι για αυτά τα θέματα».

ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Εν τω μεταξύ μεγάλη είναι η ανησυχία των κατοίκων της γύρω περιοχής, οι οποίοι για άλλη μια φορά, φοβούνται πιθανές επιπτώσεις στα κηπευτικά τους, αλλά και στην υγεία τους, αφού επί τρεις ημέρες, κάηκε πλήθος σκουπιδιών.

Ειδικότερα, η ανησυχία αποτυπώθηκε από κατοίκους του Πετροχωρίου, οι οποίοι συνομιλώντας με την «Θ», αναζητούσαν απαντήσεις από τους αρμοδίους για το αν υπάρχει κίνδυνος ή όχι.

 

«ΘΥΜΙΣΕΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ ΤΟ 2006

Η φωτιά στον ΧΥΤΑ Ξάνθης βέβαια, ανασύρει μνήμες από αντίστοιχη φωτιά στον ΧΥΤΑ Ταγαράδων το 2006, για την οποία επικράτησε ανησυχία (και δικαίως τότε) για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Μάλιστα ο νυν Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Στρατής Πλωμαρίτης, όντας υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης είχε δηλώσει: «Οι φόβοι των κατοίκων για τις συνέπειες της φωτιάς στη χωματερή των Ταγαράδων επιβεβαιώνονται με το χειρότερο τρόπο μετά τις μετρήσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» που δείχνουν υψηλές συγκεντρώσεις διοξινών σε γάλα και καρπούς ελιάς καθώς και στο έδαφος. Ενάμιση μήνα μετά τη φωτιά παραμένει ζητούμενο η πλήρης ενημέρωση του κοινού για τα στοιχεία των μετρήσεων που δείχνουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Η μυστικοπάθεια με την οποία η νομαρχία διαχειρίζεται τις πληροφορίες προκαλεί ερωτηματικά. Έχει να κρύψει κάτι; Γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα την επίσημη έκθεση με τα πλήρη στοιχεία των μετρήσεων που έκαναν οι επιστήμονες του ΕΚΕΦΕ;…»