«Επί τάπητος» σήμερα στον Δήμο Ξάνθης τα προβλήματα που ανέδειξε η νεροποντή

Γ. Ζερενίδης: Οι θεσμοί λειτουργούν – Ήμασταν σε ετοιμότητα – Οι ποσότητες νερού όμως τεράστιες

Πολλά τηλεφωνήματα δέχθηκε η «Θ» προχθές για τα προβλήματα που προέκυψαν από την κατάσταση που δημιούργησε το χαλάζι σε συνδυασμό την δυνατή νεροποντή και την σφοδρή χαλαζόπτωση στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου στην Ξάνθη, αλλά και σε κάποια άλλα σημεία της πόλης, ενώ υπήρξαν και εύλογα παράπονα για την Δημοτική Αρχή (και) μέσα από τα Socials.
Πρόκειται για ένα θέμα που υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια, για το οποίο ο Δήμος Ξάνθης, πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη, έκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα οι αναγκαίες παρεμβάσεις, όπως επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης.

ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΚΑΙ ΑΚΡΑΙΟ ΤΟ ΚΑΙΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ – ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ Η ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΥ – ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Αναλυτικότερα ο κ. Ζερενίδης εξήγησε στην «Θ» ότι:
Πρώτα από όλα είχαμε πραγματικά ένα αιφνίδιο και ακραίο καιρικό φαινόμενο, το οποίο ήταν εντονότερο στην πόλη της Ξάνθης. Αυτό ήταν ο συνδυασμός ισχυρής καταιγίδας με χαλαζόπτωση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια αστραπιαία πλημμύρα στους δρόμους, γιατί όντως τα δίκτυα της πόλης έχουν σχεδιαστεί για ένα συγκεκριμένο «φορτίο» και όταν υπάρχει μια τόσο πολύ έντονη βροχόπτωση – με μεγάλες ποσότητες νερού – δεν μπορούν να αποχετεύθουν τόσο γρήγορα. Έτσι η απορροή των νερών από την πόλη, να διοχετευθεί προς τον κάμπο και στην οδό Παπανδρέου, επειδή στο Δυτικό Τμήμα της πόλης (όπου βρίσκεται η οδός Παπανδρέου) υπάρχει και το ανάχωμα της σιδηροδρομικής γραμμής. Εκεί, υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο, αλλά η φέρουσα ικανότητά του δεν επαρκεί για τέτοιες ποσότητες νερού. Έχουμε εστιάσει στο πρόβλημα και σήμερα έχουμε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ξάνθης, για να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε την αποχετευτική ικανότητα του δικτύου στην συγκεκριμένη οδό, έτσι ώστε να μειωθεί οποιοσδήποτε μελλοντικός κίνδυνος.

ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ – ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ – ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ

Eπιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:
Αυτό που έχω να δηλώσω είναι ότι όταν έχουμε ένα ακραίο και αιφνίδιο γεγονός ή καιρικό φαινόμενο, είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι θα επηρεάσει και την καθημερινότητά μας και θα υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες. Αυτό είναι και το νόημα των επικίνδυνων φυσικών φαινομένων και το νόημα της Πολιτικής Προστασίας. Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν – γιατί ουσιαστικά η Πολιτική Προστασία μελετά τον κίνδυνο – είναι αν είχαμε απώλεια ζωής, αν είχαμε τραυματισμούς, αν είχαμε υλικές ζημιές με πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος. Σε αυτά τα τρίτα ερωτήματα, η απάντηση είναι αρνητική για την πόλη της Ξάνθης μετά από αυτό το φαινόμενο, οπότε θεωρώ ότι γενικά η εικόνα είναι θετική. Κατανοώ τους πολίτες και όταν υπάρχει ένα ακραίο γεγονός, δημιουργείται μια αβεβαιότητα και μια ανασφάλεια, αλλά είναι λάθος να δημιουργούν μια εικόνα ότι φταίει ο δήμος και οι θεσμοί γενικά, επάνω σε αυτό. Οι θεσμοί λειτουργούν. Εμείς ήμασταν σε ετοιμότητα (και οι υπηρεσίες και η αστυνομία και η πυροσβεστική και η ΔΕΥΑΞ και ο Δήμος) για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε συνέπεια του φαινομένου. Αλλά σίγουρα, όταν έχουμε έντονη καταιγίδα, θα έχουμε και πλημμύρες, όταν έχουμε σεισμό, θα έχουμε και καταστροφές κτιρίων, όταν έχουμε πυρκαγιά, θα καούν κάποια δέντρα, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι πρέπει να χάνουμε την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και να μεταφέρουμε αυτήν την αβεβαιότητα (που είναι λογική και για εμένα ως πολίτη) στην πολιτεία. Η πολιτεία είναι δίπλα στους πολίτες, μελετά τα προβλήματα, είναι σε ετοιμότητα να επέμβει σε ένα γεγονός ακραίο και από εκεί και πέρα μελετά και την βελτίωση των έργων υποδομής έτσι ώστε να αποσοβήσουμε οποιοδήποτε μελλοντικό κίνδυνο. Εννοείται ότι θα γίνουν παρεμβάσεις και ήδη – όπως προανέφερα – σήμερα θα υπάρξει σύσκεψη με τον δήμαρχο, επάνω στα προβλήματα γενικά (γιατί έχουμε κάνει μια καταγραφή των προβλημάτων, καθώς οι υπηρεσίες ήταν έξω) που υπάρχουν στην πόλη, για να δούμε πως θα προετοιμαστούμε για να μειώσουμε μελλοντικούς κινδύνους.

ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ

Κλείνοντας ο κ. Ζερενίδης υπογράμμισε ότι:
Υπήρχε από παλιά το πρόβλημα. Τα δίκτυά μας κατασκευάστηκαν πριν από χρόνια και σίγουρα η κλιματική αλλαγή δημιουργεί άλλα δεδομένα. Αυτό γίνεται σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει μελέτη του Αστεροσκοπείου Αθηνών (βγήκε πρόσφατα) που αναφέρει ότι από το 2000 εως το 2020 (στην προηγούμενη εικοσαετία) έχουν γίνει 500 βίαια συμβάντα, που δημιουργούσαν και φυσικές καταστροφές. Από αυτά, το 65% είναι πλημμύρες (το πιο σύνηθες καταστροφικό φαινόμενο δηλαδή) από τις οποίες έχουν χάσει 130 άτομα την ζωή τους. Άρα έχουμε ένα βίαιο γεγονός και μάλιστα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κόστος από καταστροφές πλημμυρών είναι 7 δισεκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται – λόγω της κλιματικής αλλαγής – ότι αυτό το κόστος θα τριπλασιαστεί στις επόμενες δεκαετίες, συνεπώς μιλούμε για ένα σοβαρό φαινόμενο, το οποίο θέλει μελέτη για να το αντιμετωπίσουμε.