Χρ. Παπαχαβιάρης: «Μεγάλο ενδιαφέρον και εξαιρετικές καινοτόμες ιδέες από την Ξάνθη και όχι μόνον»
Την Επιχειρηματική Θερμοκοιτίδα του ΔΠΘ, που εδρεύει στην Ξάνθη, παρουσιάζει σήμερα η «Θ» με σκοπό να ενημερώσει όλους τους αναγνώστες της για τα όσα αυτή μπορεί να προσφέρει σε ανθρώπους με γνώσεις και καινοτόμες ιδέες, προκειμένου να τις υλοποιήσουν. Ήδη επιχειρηματικές ομάδες από την πόλη μας, αλλά και από άλλες πόλεις, έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις τους στην σχετική «φόρμα» της σελίδας thinc.duth.gr. Μάλιστα κάποιες εξ των προτάσεων, χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικές» και με «υψηλή τεχνολογική κατάρτιση» από τον project manager της Θερμοκοιτίδας κ. Χρήστο Παπαχαβιάρη, ο οποίος μιλά στην «Θ» για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και τους σκοπούς της. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που προσπαθεί να «ενώσει» το «χάσμα» ανάμεσα σε Πανεπιστημιακή Κοινότητα, Βιομηχανία και Επιχειρήσεις και να προσφέρει πολλαπλάσια οφέλη στην τοπική κοινωνία και οικονομία.
ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η «ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ» ΤΟΥ ΔΠΘ
Αναλυτικότερα, σε ερώτηση της «Θ» για το τι είναι η «Θερμοκοιτίδα» του ΔΠΘ και πως λειτουργεί, ο κ. Παπαχαβιάρης απαντά ότι «στην «Θερμοκοιτίδα» θα φιλοξενήσουμε επιχειρηματικές ομάδες με σκοπό την συμβουλευτική καθοδήγηση από έμπειρους συμβούλους, η οποία εστιάζει στον προσδιορισμό του επιχειρηματικού μοντέλου, στην διεύρυνση των αναγκών της αγοράς και στην ολοκλήρωση της επιχειρηματικής ιδέας με ταυτόχρονη και αποτελεσματική παρουσίασή της. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από mentoring από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου αλλά και γενικότερα της επιχειρηματικής κοινότητας σε ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων και εξειδίκευσης. Επίσης, η Επιχειρηματική Θερμοκοιτίδα του ΔΠΘ, προσφέρει νομική υποστήριξη στις επιχειρηματικές ομάδες, λογιστική και φοροτεχνική υποστήριξη, δικτύωση με επιχειρήσεις και οργανισμού και υποστήριξη – πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια. Η θερμοκοιτίδα, απευθύνεται κυρίως σε καινοτόμες ιδέες οι οποίες μπορούν να «μεγαλώσουν» πάρα πολύ γρήγορα. Σκοπός μας είναι οι επιχειρηματικές ομάδες, να μετατραπούν σε start ups.
Μάλιστα την τρέχουσα περίοδο και μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, στην σελίδα μας thinc.duth.gr, είναι ανοικτή η «φόρμα» αιτήσεων.
«ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ‘’ΕΝΩΣΕΙ’’ ΤΟ ‘’ΧΑΣΜΑ’’ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»
Σε ερώτηση της «Θ» για το ποια είναι η σύνδεση της Θερμοκοιτίδας του ΔΠΘ με την κοινωνία, ο ίδιος, απαντά ότι «μέχρι τώρα η πανεπιστημιακή κοινότητα ήταν λίγο αποκομμένη από την βιομηχανία και τις επιχειρήσεις. Η Θερμοκοιτίδα έρχεται να «ενώσει» αυτό το «χάσμα» και να βοηθήσει μέσω της τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου. Να μεταφερθεί στην βιομηχανία και γενικότερα στην κοινωνία όλη αυτή η γνώση ώστε να βοηθηθεί η κοινωνία και να αναπτύξει περισσότερο την επιχειρηματικότητα.
«ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ»
Επιπλέον, ο κ. Παπαχαβιάρης, διευκρίνισε ότι «η Θερμοκοιτίδα, εκτός από τα γραφεία που έχει στην Ξάνθη, λειτουργεί και σε virtual περιβάλλον, με σκοπό να καλύψουμε όλες τις Σχολές του Πανεπιστημίου στην Θράκη και απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες. Μιλάμε για οποιαδήποτε επιχειρηματική ιδέα με έμφαση στην καινοτομία και στην τεχνολογία».
«ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ – ΔΟΘΗΚΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ»
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηματικές ομάδες, ο ίδιος, επισημαίνει ότι «μέχρι στιγμής, αν και διανύουμε τον Αύγουστο, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από την Ξάνθη αλλά και από ομάδες εκτός Ξάνθης και για αυτό άλλωστε δόθηκε παράταση στην υποβολή δηλώσεων ώστε να μπορέσουν να υποβάλλουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται».
«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ»
Σε άλλη ερώτηση της «Θ» για το αν από τις μέχρι στιγμής ιδέες – προτάσεις που έχουν κατατεθεί, υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πρόταση που έχει ξεχωρίσει, ο κ. Παπαχαβιάρης απαντά ότι «λόγω προσωπικών δεδομένων δεν μπορούμε να αναφερθούμε προς στιγμήν στις προτάσεις που κατατέθηκαν. Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρετικές προτάσεις με υψηλή τεχνολογική κατάρτιση».
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΙΔΕΕΣ, ΝΑ ΤΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ»
Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι «εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με γνώσεις και καινοτόμες ιδέες να τις υλοποιήσουν και να έχουμε πολλαπλάσια οφέλη για την τοπική οικονομία και την κοινωνία».