
Δύο χρόνια μετά το πόρισμα της Διακομματικής… ακόμη περιμένουμε
Στ. Μωραίτης: Πλην του μεγάλου αρδευτικού της Ξάνθης… Είπε, αλλά δεν έδωσε ο Χρ. Σταϊκούρας
Δύο χρόνια πέρασαν σχεδόν από την έκδοση του πορίσματος τη Διακομματικής Επιτροπής, που συστάθηκε αποκλειστικά για την ανάπτυξη της Θράκης, θέμα που θεωρήθηκε διαχρονικά ως μείζον αναπτυξιακό και συγχρόνως βαθιά κοινωνικό, αλλά και «εθνικό». Εκτός όμως από το έργο του μεγάλου αρδευτικού στο Νομό Ξάνθης, το οποίο ως γνωστόν είχε δημοπρατηθεί για πρώτη φορά το 2009- τίποτα από τα υπόλοιπα δεν φαίνεται να έχει υλοποιηθεί. Εν τω μεταξύ, οι επιχειρηματίες του νομού μας και της Θράκης γενικότερα, περιμένουν ακόμη και τα “ισοδύναμα” που θα δίνονταν (σύμφωνα με τις δηλώσεις Σταϊκούρα) αντί του 12% του εργοδοτικού κόστους στις επιχειρήσεις της περιφέρειας, το οποίο καταργήθηκε.
Κι όλα αυτά, την στιγμή που ακόμη και σήμερα, η μόνη περιοχή της Θράκης που ευνοείται, είναι η Αλεξανδρούπολη, ενώ μένει εκτός και ο Βόρειος Έβρος. Περιοχή για την οποία πριν λίγες ημέρες οι τοπικοί φορείς, ζήτησαν να αποτελεί ένα νέο ξεχωριστό νομό.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει, μιλώντας στην “Θ” ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ξάνθης και πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηρίου ΑΜΘ κ. Στέλιος Μωραίτης.


“ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΤΟΥ 12%”
Αναλυτικότερα ο ίδιος, αναφορικά με τα ισοδύναμα αντί του 12%, διευκρινίζει ότι “μπορεί να υπάρχουν καλές προθέσεις από την κυβέρνηση, όμως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής κάποια ισοδύναμα για το 12%. Δεν έχουμε κάτι απτό, να μπορούμε να το διαχειριστούμε για να το πούμε”.
“ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ, ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ”
Σε ό,τι αφορά στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής, ο κ. Μωραίτης, τονίζει ότι “θεωρώ ότι ακόμη δεν έχουμε δει κάποια πράγματα. Έχουμε κάποιες εξελίξεις στο αρδευτικό της πεδιάδας της Ξάνθης και συγκεκριμένα τη διαδικασία του ΣΔΙΤ. Αυτές τις ημέρες πληροφορήθηκα από τον τύπο ότι ξεκίνησε η διαδικασία και αυτό είναι ευχάριστο. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει και να αρχίσει σιγά-σιγά να υλοποιείται τουλάχιστον το μισό, γιατί θα είναι ένας τιτάνιος πλούτος για την περιοχή μας, που καθυστέρησε να έρθει τόσα χρόνια, μετά από μία “χούφτα” οικολόγων που καθυστέρησαν αυτό το έργο που είχε ήδη δημοπρατηθεί το 2009 και μετά από λίγες μέρες, “μπλοκαρίστηκε” με εξώδικο και χάθηκαν τόσα χρόνια.
Πέραν αυτού, εγώ δεν έχω κάτι άλλο υπόψη που έχει υλοποιηθεί”.

“ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ – Ο ΝΕΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ “ΜΑΧΕΤΑΙ” ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ”
Σε ερώτηση της “Θ” αναφορικά με το αν τα επιμελητήρια της Θράκης, έχουν κάποιες ενέργειες κάτι έναντι όλων των παραπάνω, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, απαντά ότι “είμαστε πάντα σε εγρήγορση όλα τα επιμελητήρια και μπορώ να πω ότι στον Νομό Έβρου και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, έχουν ξεκινήσει και γίνονται κάποια πράγματα σε υποδομές, όμως στον Β. Έβρο και στην υπόλοιπη περιοχή της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, δεν έχουμε ούτε ισοδύναμα μέχρι στιγμής αλλά ούτε και κάτι άλλο απτό, πλην του αρδευτικού έργου στην πεδιάδα της Ξάνθης. Και αυτό βέβαια είναι πάρα πολύ καλό. Θα “αναστηθεί” ο πρωτογενής τομέας και η παραγωγή της Ξάνθης. Οι επιχειρηματίες της Θράκης, περιμένουμε. Βλέπω όμως μία δραστηριότητα από τον νέο Περιφερειάρχη ΑΜΘ ο οποίος καθημερινά “μάχεται” και βεβαίως μας ενημερώνει. Όμως είναι μία διαδικασία η οποία ξεκίνησε τώρα, γίνεται με ένταση. Όλοι οι υπουργοί συζητούν μαζί μας και κάνουν κάποιες εξαγγελίες και αυτό είναι ευχάριστο διότι ο τόπος μας πρέπει να πάει μπροστά. Δυστυχώς δεν είμαστε σε καλή κατάσταση. Βλέπω όμως μία πολύ καλή διάθεση και της κυβέρνησης να επισκέπτεται και να συνομιλεί με τη νέα περιφερειακή αρχή και αυτό είναι πολύ θετικό. Αυτή τη στιγμή, είναι γνωστό τοις πάσι, ότι ευνοείται μόνο η περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Γιατί ο Β. Έβρος πού βρίσκεται άλλα 200 χιλιόμετρα πάνω από μας, δεν έχει κάποιο κίνητρο για να μπορούν να γίνουν επενδύσεις σε εκείνη την περιοχή. Για αυτό δημιουργείται αυτές τις μέρες και το θέμα της δημιουργίας ενός νέου νομού. Αυτό το θέμα είχε τεθεί επί τάπητος εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα ξαναζεσταίνεται. Και σε εκείνη την περιοχή όμως, του Β. Έβρου, πρέπει να γίνει κάτι ισχυρό. Δεν μπορεί να συμβαίνει μόνο πέριξ της Αλεξανδρούπολης. Δεν διαφωνούμε με το ότι η Αλεξανδρούπολη πρέπει να αναπτυχθεί, αλλά το ίδιο πρέπει να γίνει και με τις υπόλοιπες περιοχές. Αυτό ζητούμε εδώ και πολλά χρόνια και πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα “σκύψει” σε αυτό και θα αρχίσει να δίνει κάποια κίνητρα στις περιοχές αυτές, ώστε να μπορεί να αναστηθεί η οικονομία. Εύχομαι και ελπίζω μέσα σε αυτά να είναι και τα ισοδύναμα. Και ο πρώτος που θα συγχαρεί αυτές τις νέες εξαγγελίες, θα είμαι εγώ”.