Επίσκεψη της «Θ» στο «ιστορικό» νεοκλασικό και διατηρητέο κτίριο – Καταγγελίες από τους ενοικιαστές
Αγανακτισμένοι οι επαγγελματίες για την κατάσταση-Αδιάφορος ο ιδιοκτήτης δήμος για τα προβλήματα
Λες και πέρασε ο…«spiderman» αφήνοντας τον «ιστό» του αλλά χωρίς να αγοράσει φρούτα, κρέατα ή ψάρια και να αφήσει τουλάχιστον λίγα χρήματα στα ταμεία! Αυτή είναι η σημερινή εικόνα της Δημοτικής Αγοράς Ξάνθης, της οποίας οι επαγγελματίες προσπαθούν να την κρατήσουν «ζωντανή» αλλά μάταια.
Απογοητευμένοι από την όλη κατάσταση, τα «βουλωμένα αυτιά» του ιδιοκτήτη Δήμου Ξάνθης αλλά και την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων που χρησιμοποιείται ως «καραμέλα» για να μην γίνει τίποτα, πολλοί επαγγελματίες θέλησαν αυθόρμητα να μιλήσουν στην «Θ» για τα καθημερινά τους προβλήματα, την καθαριότητα που προσπαθούν να διατηρήσουν (αλλά μάταια αφού στο υπόλοιπο κτίριο…αράχνες τους κρατούν «συντροφιά») και την οικονομική τους εξαθλίωση, καθώς είναι μετρημένοι στα δάκτυλα πλέον οι καταναλωτές που ψωνίζουν από εκεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στα ενοίκιά τους προς τον Δήμο Ξάνθης.
Βασικά τους προβλήματα, η καθαριότητα, η συντήρηση του κτιρίου αλλά και η δημιουργία θέσεων πάρκινγκ, καθώς το Δημοτικό Πάρκινγκ που βοηθούσε την κατάσταση, έχει κλείσει.
«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΚΙΝΓΚ – ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ»
«Δεν έχουμε πάρκινγκ. Δεν έρχεται κόσμος. Σε…μισό διάδρομο μόνο, βλέπετε πέντε και έξι κλειστά μαγαζιά. Λέμε στους επαγγελματίες να έρθουν να κάνουν έναν φούρνο, κάτι διαφορετικό, αφού το καλύτερο σημείο είναι εδώ. Δεν έχουμε δουλειά. Θα κλείσουμε όλοι» ανέφερε στην «Θ» ένας εκ των επαγγελματιών.
«ΣΚΥΛΙΑ…ΔΕΜΕΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ, ΔΕΝ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΕΔΩ»
«Ήρθαν να μας περάσουν φώτα. Τους ζήτησα να κατεβάσουν τα «τάσια» για να τα καθαρίσω και είπαν ότι δεν είναι δική τους δουλειά. Είπα μιας και ανεβαίνουν εκεί να πάρουν τις αράχνες. Τίποτα απολύτως» υπογράμμισε μια από τους επαγγελματίες της Δημοτικής Αγοράς με άλλη επαγγελματία να επιβεβαιώνει και να συμπληρώνει ότι «δεν έχουν κάνει τίποτα. Σκυλιά… δεμένα να έχεις εδώ, δεν κάθονται. Είπαμε να έρθουν να βάψουν τις πόρτες. Να τις αλλάξουν, να τις καθαρίσουν, να τις πλύνουν».
ΤΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ»
Της ταλαιπωρίας το «ανάγνωσμα» και με την «Νεωτέρων Μνημείων», με άλλον επαγγελματία στην Δημοτική Αγορά να εξιστορεί τα όσα «τράβηξε» για να πάρει την άδειά του.
Συγκεκριμένα ο ίδιος ανέφερε επακριβώς στην «Θ» ότι «μου διέλυσαν τα μαγαζί. Μου ξήλωσαν την οροφή, για να μπορέσω να πάρω άδεια στο όνομά μου. Το μαγαζί ήταν στο όνομα του πατέρα μου. Τα ξήλωσαν όλα και υπάρχει μια εγκύκλιος που λέει ότι κανονικά πρέπει να μου το φτιάξει ο Δήμος Ξάνθης, με plexiglass για να μην πέφτουν σκόνες κλπ. Τους δεσμεύει το «μνημείο». Όταν λοιπόν πήγα να βγάλω την άδεια, ήρθε μια κοπέλα από την Νεωτέρων Μνημείων μου είπε να ξηλώσω την σκεπή, επειδή είναι «μνημείο» το κτίριο και θα έπρεπε να βγει. Μας είπαν όμως να μην βγάλουμε τις «βάσεις» του ξύλου, γιατί αν γίνονταν ρωγμές, θα πληρώναμε 5000 ευρώ, επειδή θα…κάναμε ζημιά σε «μνημείο». Πηγαίνω στην «Νεωτέρων Μνημείων» που ήθελε να τα βγάλω και αυτά με δική μου πρωτοβουλία και αν κάνω ζημιά να την πληρώσω εγώ. Τους είπα ότι εγώ δεν πρόκειται να το κάνω και αν θέλουν να φέρουν συνεργείο να το κάνει. Δεν το έκαναν. Επί ένα μήνα προσπαθούσα να πάρω την άδεια, μέχρι και την τελευταία ημέρα, λίγο πριν κλείσει το μαγαζί και τελικά μου έδωσαν την άδεια χωρίς το έγγραφο, το οποίο πήρα ένα μήνα μετά. Στο έγγραφο που έχω, γράφει ότι ο δήμος είναι υποχρεωμένος να έρθει και να μου περάσει την προβλεπόμενη σκεπή. Είδατε κανέναν δήμο από πέρυσι τον Απρίλιο να έρχεται να μου βάλει σκεπή; Επίσης η «Νεωτέρων» μου έλεγε να ξηλώσω τα πλακάκια γιατί δεν επιτρέπεται σε μνημείο. Το υγειονομικό όμως μου είπε να μην τολμήσω να ξηλώσω τα πλακάκια γιατί θα με γράψει. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Ας αποφασίσουν. Αν είναι μνημείο ας δώσουν αποζημίωση 200.000 στον καθένα (με χρήματα από το ΕΣΠΑ), να μας τα δώσουν και να ανοίξουμε έξω τα μαγαζιά μας ή αν δεν είναι μνημείο να έρθουν και να τα φτιάξουν. Ας διαλέξουν αν είναι ή δεν είναι μνημείο. Γιατί αν είναι τελικά μνημείο, δεν προβλέπεται να πληρώνω ενοίκιο σε ένα μνημείο. Δεν πρέπει να υφίσταμαι σαν επιχείρηση εδώ. Ας το ξηλώσουν, ας το φτιάξουν και ας το αφήσουν όπως το παλιό Δημαρχείο. Αν είναι «μνημείο» προβλέπονται άλλα. Αν δεν είναι «μνημείο», άλλα είναι τα προβλεπόμενα».
ΚΑΙ «ΜΕΙΟΝ» ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπογείως το κτίριο του πάρκινγκ και της Δημοτικής Αγοράς είναι εφαπτόμενα (σ.σ συνδέονται από την οδό Βλαχοπούλου). Επίσης, όπως μας ενημέρωσαν οι επαγγελματίες έχουν βγει χρήματα, περίπου 300.000 ευρώ για μονώσεις, κεραμοσκεπές, θεμελιώσεις και δοκάρια που δεν έχουν γίνει (και είναι θέμα ασφάλειας των επαγγελματιών) και εν τω μεταξύ τα χρήματα από τα ενοίκια εισπράττονται, στον βαθμό βέβαια που οι επαγγελματίες μπορούν να ανταπεξέλθουν. Πολλοί όμως από αυτούς, δεν μπορούν να το κάνουν όταν το ταμείο είναι «μείον».
«Μπορούν για ένα χρόνο να μας κάνουν να μην πληρώνουμε τίποτα; Το ζήτησε κανείς; Φέτος κατέβηκε το ενοίκιο, κατά 20 ευρώ. Η Δημοτική Αγορά όμως δεν είναι δημοτική αγορά ούτε στην καθαριότητα. Εν τω μεταξύ, έκλεισε ή δεν έκλεισε όλα τα πάρκινγκ ο δήμος; Και από εκεί έχει καταστραφεί η Δημοτική Αγορά. Και από εκεί δεν μπορούμε να δουλέψουμε» υπογράμμισαν επίσης οι επαγγελματίες της Δημοτικής Αγοράς που μίλησαν και εξέφρασαν για άλλη μια φορά την πικρία τους και τα παράπονά τους για την όλη κατάσταση, σημειώνοντας ότι «αφού δεν υπάρχει δουλειά, πως εμείς θα καταφέρουμε να πληρώσουμε τα ενοίκια στον δήμο; Τα χρωστούμε. Πως θα τα πληρώσουμε αφού δεν μπαίνει κόσμος; Πρέπει να μπει κόσμος εδώ μέσα».
«ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ»
Κλείνοντας οι ίδιοι σημείωσαν με έμφαση ότι «οι δημοτικές αγορές είναι το πρώτο προϊόν του δήμου απέναντι στον κόσμο, άρα πρέπει να είναι και καλαίσθητες και σωστές στις δομές τους και έπεται η υπόλοιπη αγορά. Δεν φροντίζουν την ίδια την περιουσία τους. Δεν είναι ιδιώτες που άνοιξαν ένα μαγαζί, δεν το φρόντισαν και «ρήμαξε».