Επικίνδυνα αδέσποτα σκυλιά (και) στα Κιμμέρια…

Φ. Χασάν Ογλού: «Η αρμόδια επιτροπή αποφασίζει για το αν ένα ζώο είναι επικίνδυνο»
Λ. Τζεμπραηλίδου: «Επιθετικό σκυλί είναι αυτό που δαγκώνει ή γαβγίζει επίμονα και επιθετικά»

Για «επικίνδυνα αδέσποτα σκυλιά στα Κιμμέρια», έκανε λόγο ο Επικεφαλής της Παράταξης «Συμμετέχω» και  μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης κ. Μπαντάκ Σιαμπάν, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του «σώματος», με αφορμή την συζήτηση του θέματος περί ανάθεσηςυπηρεσιών διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς από οικισμούς του Δήμου Ξάνθης.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπαντάκ, επισήμανε ότι αφού περισυλλέχθηκαν (ειδικότερα δύο συγκεκριμένα) επέστρεψαν και πάλι στο ίδιο σημείο, συνεχίζοντας ωστόσο την επιθετική τους συμπεριφορά σε περαστικούς και παιδιά.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, η «Θ» διερευνά σήμερα,  τι ισχύει για τα επικίνδυνα και επιθετικά αδέσποτα ζώα και ποια είναι η διαδικασία μέχρι να αποφασίσουν οι ειδικοί φυσικά, ότι ένα επιθετικό ζώο, θα πρέπει να φτάσει (δυστυχώς) στην…ευθανασία, παραθέτοντας τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης κ. Φερντούν Χασάν Ογλου καθώς και της Προέδρου του Συλλόγου «Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης» κ. Λουλουδιάς Τζεμπραηλίδου, οι οποίοι και εξηγούν την διαδικασία που ακολουθείται.

 

«Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΕΝΑ ΖΩΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ»

Ειδικότερα ο κ. Χασάν Ογλού αναφέρει ότι «δεν μπορεί να κρίνει κανείς, ούτε Δήμαρχος, ούτε Αντιδήμαρχος, αν είναι επικίνδυνο το κάθε ζώο. Υπάρχει ειδική επιτροπή η οποία είναι πενταμελής (με κτηνίατρο, φιλόζωους και εξειδικευμένα πρόσωπα) και όταν υπάρχει επικινδυνότητα βγαίνει απόφαση για να μην επανενταχθεί στο περιβάλλον από όπου περισυλλέχθηκε. Αν είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και έχει προηγηθεί συμβάν, βγαίνει απόφαση ακόμη και για ευθανασία, από άλλη επιτροπή. Σε ο,τι αφορά τα σκυλιά στα Κιμμέρια, μας κάλεσαν, είπαν ότι είναι επικίνδυνα, κάναμε περισυλλογή, ελέγχθηκαν από τον κτηνίατρο και από την επιτροπή και διαπιστώθηκε ότι τα ζώα δεν είναι επικίνδυνα. Από την στιγμή που βγαίνει μια τέτοια απόφαση, δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε στον χώρο του κυνοκομείου. Από εκεί και πέρα, τα αλλάζουμε τοποθεσία αλλά δυστυχώς τα σκυλιά είναι τόσο έξυπνα, που πηγαίνουν και πάλι πίσω».

 

«Ο ΝΟΜΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΒΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ»

«Δεν μπορεί ο καθένας μας, να έχει την εμπειρία για να πει αν ένα αδέσποτο είναι επικίνδυνο. Πρώτα πηγαίνουμε στον Κτηνίατρο, ελέγχουμε την κατάσταση του αδέσποτου, βλέπουμε αν είναι στειρωμένο, εμβολιασμένο, τσιπαρισμένο, κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και έπειτα, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πραγματικά κίνδυνο ή αν ο κτηνίατρος δεν μπορεί να βγάλει την απόφαση, τότε παραπέμπεται στην πενταμελή επιτροπή η οποία αποφασίζει για την επικινδυνότητά του ή μη» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι βέβαια υποχρεωτικό κάθε φορά που γίνεται περισυλλογή να περάσουν από επιτροπή. Αν χρειαστεί όμως  παραπέμπεται στην επιτροπή που αποτελείται από τον κτηνίατρο, φιλόζωους και άλλα  εξειδικευμένα άτομα για να βγάλουν την απόφαση. Σε περίπτωση που υπάρξει περιστατικό δαγκώματος, το αδέσποτο περνά από τον Κτηνίατρο και την επιτροπή. Αν η επιτροπή κρίνει ότι αυτό το συμβάν έγινε τυχαία ή προκάλεσε κάποιος πολίτης, διώχνοντας το σκυλί και εκείνο επιτέθηκε επειδή φοβήθηκε, ακόμη και τότε μπορεί η επιτροπή να κρίνει ότι δεν είναι επικίνδυνο το σκυλί. Έχουν συμβεί και τέτοια περιστατικά. Ο νόμος, κακά τα ψέματα, ξεφεύγει λίγο, με την έννοια ότι δεν μας δίνει την ευχέρεια να μπορούμε να κινηθούμε λίγο διαφορετικά. Το λέω επειδή πρέπει να προκύψει το συμβάν για να μπορούμε να κάνουμε την περισυλλογή. Ωστόσο εμείς (και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει υπηρεσιακό όχημα της καθαριότητας, που βγαίνει καθημερινά έξω) ελέγχουμε το κάθε σημείο. Αν διαπιστώσουμε και εμείς οι ίδιοι, χωρίς να προκύψει κάποιο συμβάν και υπάρχει μια τηλεφωνική καταγγελία για κάποιο επικίνδυνο ζώο, προσπαθούμε να το πάρουμε και να το ελέγξουμε, πριν προκληθεί κάποιο συμβάν. Κανονικά η περισυλλογή πρέπει να γίνει μετά από συμβάν. Ωστόσο εμείς δεν μένουμε εκεί».

 

«ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΣΚΥΛΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΑΓΚΩΝΕΙ Ή ΓΑΒΓΙΖΕΙ ΕΠΙΜΟΝΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ»

Απο την πλευρά της η κ. Τζεμπραηλίδου αναφέρει ότι «πολλά σκυλιά επιστρέφουν από ένστικτο επιβίωσης εκεί που ξέρουν. Αναφορικά με τα «επιθετικά» βέβαια, ο καθένας μεταφράζει αλλιώς την επιθετικότητα. Ο νόμος λέει ότι επιθετικό σκυλί είναι αυτό που δαγκώνει και αυτό που γαβγίζει σε κάποιον με επιθετικό σκοπό, ακόμη και αν δεν δαγκώσει. Δεν είναι όμως επιθετικό ένα σκυλί που πέρασε από δίπλα σου, γάβγισε και έφυγε ή ένα σκυλί που σε κοιτά περίεργα ή εσύ είδες ότι είναι μεγάλο και μαύρο. Συνήθως τα μαύρα μεγάλα σκυλιά είναι τα «άτυχα» γιατί δεν θέλουν να τα βλέπουν ενώ στην πραγματικότητα είναι «αρνιά». Αυτά χαρακτηρίζονται ως «επιθετικά» και εμείς στην επιτροπή, όταν ψηφίζουμε αν είναι επιθετικό ή μη, αν δεν έχει δαγκώσει ή αν δεν έχει φέρει κάποιον σε μια κατάσταση ώστε να τρομάξει, δεν χαρακτηρίζεται ως «επιθετικό». Δεν μπορείς να αδικήσεις το ζώο, επειδή κάποιος απλά δεν το θέλει ή απλά το φοβάται. Εξάλλου και αυτά δεν ήρθαν από…μόνα τους».

 

«ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»

Αναφορικά με το αν εξετάζεται η συνολική κατάσταση κατά την οποία υπήρξε ένα συμβάν δαγκώματος για παράδειγμα, από την αρμόδια πενταμελή επιτροπή η ίδια τονίζει ότι «αυτό εξετάζεται οπωσδήποτε. Η συζήτηση κινείται στο πλαίσιο του τι έγινε, πως έγινε, τι ακολούθησε, τι προηγήθηκε κλπ. Υπήρξαν δηλαδή και άνθρωποι που είπαν ότι είχαν πατήσει κατά λάθος την ουρά κάποιου σκύλου».

 

«Η ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΩΣΗ- ΚΑΜΙΑ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ – ΠΗΡΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΖΩΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΔΑΓΚΩΜΑΤΑ»

«Η επιτροπή δεν αποφασίζει για θανάτωση, παρά μόνον αν θα χαρακτηρισθεί επιθετικό ή όχι. Από εκεί και έπειτα υπάρχει τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη μόνον από Κτηνιάτρους, που θα λάβει την τελική απόφαση και θα προχωρήσουν στην πράξη» διευκρινίζει η κ. Τζεμπραηλίδου, τονίζοντας ότι «η αλήθεια είναι βέβαια ότι αυτό δεν έχει γίνει, καθώς μπορεί και εμείς να το πήραμε «συναισθηματικά» και κάποια ζώα που ήταν με πολλά δαγκώματα, τα υιοθετήσαμε εμείς ως σύλλογος. Δεν κυκλοφορούν σαν αδέσποτα. Γενικότερα εξετάζεται λεπτομερώς η συνολική κατάσταση εκείνης της στιγμής. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο επίσης, αν το σκυλί έχει μόνο ένα δάγκωμα. Όταν είναι ένα και μοναδικό, με συνθήκες τύπου «το πάτησα, το έδιωξα, δεν με δάγκωσε αλλά με γρατζούνισε κλπ», δεν θα χαρακτηρισθεί ως επιθετικό». Αν έρθει όμως το ίδιος σκυλί στην επιτροπή, εκεί πάμε να το εξετάσουμε αλλιώς και λέμε ότι έχει επιθετική τάση. Το εξετάζουμε λεπτομερώς, γιατί δεν θέλουμε και αυτό που γίνεται, ούτε και να φοβάται ο κόσμος».