Έπιληψία. Κάποτε μας φόβιζε, σήμερα την έχουμε νικήσει.

Οι επιληπτικές κρίσεις είναι ξαφνικές παροδικές διαταραχές στην κίνηση του σώματος ή στην συμπεριφορά του παιδιού, που οφείλονται σε παθολογικά ηλεκτρικά ερεθίσματα που προέρχονται από τον εγκέφαλο.

Δείτε παρακάτω και ενημερωθείτε για το πώς θα την αναγνωρίσετε και πώς θα την αντιμετωπίσετε.

Μεγάλη επιληψία

Οι σπασμοί (γνωστοί και ως «μεγάλη επιληψία») αποτελούν την πιο έντονη μορφή επιληπτικής κρίσης και προκαλούν γρήγορες βίαιες συσπάσεις ολόκληρου του σώματος, κάποτε και απώλεια της συνείδησης. Μπορεί καμιά φορά να ξεκινήσουν ως συσπάσεις κάποιου συγκεκριμένου μέλους του σώματος, γι να γενικευθούν στη συνέχεια σε ολόκληρο το σώμα. Οι σπασμοί αυτοί παρουσιάζονται στην παιδική ηλικία σε 5 στα 100 άτομα.

Μικρή επιληψία

Η «μικρή επιληψία» σε αντίθεση με τη μεγάλη, χαρακτηρίζεται από στιγμιαίες (ενός έως δύο δευτερολέπτων) διαλείψεις της προσοχής και απλανές βλέμμα. Οι κρίσεις της μικρής επιληψίας παρατηρούνται κυρίως σε μικρά παιδιά και μπορεί να είναι τόσο ανεπαίσθητες που δεν γίνονται αντιληπτές παρά μόνον όταν αρχίσουν να επηρεάζουν τη σχολική απόδοση.

Εμπύρετοι σπασμοί

Οι σπασμοί που μπορεί να προκαλέσει ένας υψηλός πυρετός συμβαίνουν σε 3-4 στα 100 παιδιά ηλικίας από 5 μηνών μέχρι 5 ετών. Σπάνια εμφανίζονται μετά την ηλικία των 5 ετών. Αν ένα παιδί παρουσιάσει εμπύρετο σπασμό έχει 50% πιθανότητες να παρουσιάσει και δεύτερο. Ο εμπύρετος σπασμός εκδηλώνεται είτε με ήπια συμπτώματα, όπως «γύρισμα» των ματιών ή δυσκαμψία των άκρων, είτε με την εντυπωσιακή εικόνα της μεγάλης επιληψίας, με τινάγματα και συσπάσεις ολόκληρου του σώματος. Συνήθως διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά και η συμπεριφορά του παιδιού γρήγορα επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Θεραπεία

Οι περισσότερες επιληπτικές κρίσεις σταματούν από μόνες τους και δεν χρειάζονται άμεση ιατρική παρέμβαση. Αν το παιδί σας παρουσιάσει σπασμούς, θα πρέπει να το προστατεύσετε από τραυματισμούς:

  • τοποθετήστε το σε σχεδόν καθιστή στάση ή ξαπλώστε το στο ένα του πλευρό με τους γοφούς σε ψηλότερο σημείο από το κεφάλι ώστε να μην πνιγεί αν κάνει εμετό.

Τι να κάνετε αν οι σπασμοί δεν σταματήσουν μέσα σε 2-3 λεπτά

  • Καλέστε επειγόντως ιατρική βοήθεια, ειδικά αν οι σπασμοί συνοδεύονται από δυσκολία στην αναπνοή, κυανωτικό χρώμα του δέρματος ή διαδέχεται ο ένας τον άλλο.
  • Μην αφήνετε το παιδί χωρίς επίβλεψη.

Τι να κάνετε αν παρουσιάζει εμπύρετους σπασμούς

Αν το παιδί σας παρουσιάσει εμπύρετους σπασμού, ο γιατρός μπορεί απλώς να σας συμβουλεύσει να ελέγχετε τη θερμοκρασία του δίνοντάς του παρακεταμόλη ή δροσίζοντάς το με ψυχρά επιθέματα. Αν όμως διαπιστώσει ύπαρξη μικροβιακής λοίμωξης, πιθανό να σας δώσει κάποια αντιβίωση.

πηγή:mothersblog.gr