Επιστρέφουν στην… Αδριανούπολη για ψώνια σιγά σιγά οι Έλληνες καταναλωτές

Μέγα θαύμα… τρεις ημέρες!

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας στην «Θ»:

Δυστυχώς ξεχνάμε πολύ εύκολα…

 

Τόσο κράτησε το «εμπάργκο» στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των Ελλήνων για την απελευθέρωση των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, που συνεχίζουν να κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Ένα «εμπάργκο» το οποίο έπληξε πραγματικά την αγορά της «γείτονος» και το οποίο όμως άρχισε ήδη να αποδυναμώνεται, στο πλαίσιο της «νοοτροπίας» των Ελλήνων καταναλωτών…

Κάτι που αποτυπώνεται και στην εκ νέου «μουδιασμένη» αγορά της Ορεστιάδας, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Σιγρέκης, ο οποίος μάλιστα δεν παραλείπει να εκφράσει και την άποψή του (αφού βιώνει την καθημερινότητα μετά την σύλληψη του εξ Ορεστιάδας Δημήτρη Κούκλατζη) αναφορικά με την τύχη των δύο παιδιών.

Ειδικότερα για το κομμάτι της αγοράς και της «επιστροφής» πολλών καταναλωτών στην Αδριανούπολη, ο ίδιος αναφέρει ότι «δεν είναι μόνο το εμπάργκο. Υπάρχει και το γνωστό θέμα, το ότι πλέον δεν υπάρχει και ρευστό. Πληρώνουν κάθε μήνα αβάσταχτους λογαριασμούς. Από εκεί και πέρα, κάνουμε πάντα εκκλήσεις, μέσω επιστολών στα όργανα και προς τους καταναλωτές, να υποστηρίξουν την αγορά, κάνουμε εκκλήσεις στους βουλευτές μας για να μας βοηθήσουν, έστω και με την μείωση του ΦΠΑ στις παραμεθόριες περιοχές, για να μπορέσουμε και εμείς να είμαστε κοντά με τους «γείτονες» στις τιμές. Βέβαια για την ποιότητα δεν το συζητάμε, αφού σε πάρα πολλά προϊόντα, τα ελληνικά υπερτερούν σε ποιότητα, αλλά δυστυχώς οι τιμές είναι χαμηλότερες στους «γείτονες» όταν αυτοί έχουν μειωμένη φορολογία. Προφανώς και τα πωλούν χαμηλότερα».

«ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΙΝΗΣΗ – ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ ΜΕΣΩ…ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ»

«Η κίνηση προς Ανδριανούπολη έχει ξεκινήσει και πάλι και όχι μόνο από τα σύνορα των Καστανέων, αλλά πηγαίνουν και μέσω Βουλγαρίας. Είναι αξιοθρήνητο αυτό βέβαια και λυπάμαι πραγματικά που το λέω. Όμως οι πληροφορίες μας, αυτό μας λένε. Ότι πηγαίνουν μέσω Βουλγαρίας και μέσω του τριεθνούς μπαίνουν μέσα. Περνούν από πίσω δηλαδή. Από εκεί είναι ανοιχτά άλλα σύνορα, βουλγαρικά και έχουν άλλο καθεστώς. Βέβαια οι τελωνειακοί από εδώ, βοήθησαν γιατί υποβάλλον πολλά πρόστιμα για πολλά προϊόντα, οπότε λίγο – πολύ η κίνηση από το Τελωνείο Καστανέων, είναι λίγο νωχελική. Όμως έχουν ξεκινήσει και πηγαίνουν σαν «βόλτα», σαν «tour» από…γύρω γύρω. Κάνουν και την βόλτα τους και μπορούν να κάνουν και ψώνια και από την Αδριανούπολη ή και από την Βουλγαρία από όπου περνούν. Πολλοί για παράδειγμα λένε ότι από την Βουλγαρία βάζουν και υγραέριο» συνεχίζει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «αν υπολογίσετε βέβαια τα χιλιόμετρα που κάνουν, έρχονται σχεδόν στα ίσα. Δυστυχώς, είναι μια νοοτροπία που θα αλλάξει δύσκολα. Το «εμπάργκο» στην Αδριανούπολη είχε φέρει πλήγματα στην οικονομία της «γείτονας». Μάλιστα, από άτυπες βέβαια πληροφορίες που έχουμε, έχει ανέβει πολύ η φορολογία, με το καθεστώς Ερντογάν και δεν ξέρω τι θα γίνει με τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία. Το θέμα είναι ότι παρόλα αυτά, παρόλες τις δηλώσεις και παρόλες τις κινητοποιήσεις, εμείς δεν βάζουμε «μυαλό». Ξεχνάμε δυστυχώς».

«ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ»

Σε ερώτηση της «Θ» για την αίσθησή του από τα όσα συμβαίνουν με τους δύο Έλληνες Στρατιωτικούς ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, ο οποίος τυγχάνει και γείτονας του Δημήτρη Κούκλατζη, σημειώνει ότι «προσωπικά πιστεύω πως μετά τις εκλογές, κάτι θα γίνει και θα τους αφήσουν. Πιστεύω ότι αν βγει και ο Ερντογάν, θα τους αφήσουν πιο γρήγορα. Και πολιτικά να το πάρουμε, αυτό που θέλει ο Ερντογάν, είναι το καλό της χώρας τους. Ό,τι χρίσμα και να πάρει, πιστεύω ότι θέλει το καλό της χώρας του. Είναι πολιτικά παιχνίδια αυτά που γίνονται για κάποιο σκοπό. Θεωρώ ότι αν ξαναβγεί θα πάνε όλα καλά και για τα παιδιά μας. Αυτό είναι που μας απασχολεί. Για αυτό έγιναν και οι κινητοποιήσεις με το εμπάργκο και η αγορά της Αδριανούπολης είχε πρόβλημα και έχει ακόμη. Εμείς πρέπει να γίνουμε λίγο πιο Έλληνες για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα και πιο καθαρά κάποια πράγματα και να στηρίζουμε τις τοπικές αγορές».