Επιστροφή στην κανονικότητα, για τα δικαστήρια Ξάνθης – Μαγνητοφωνούνται (επιτέλους) και οι ποινικές υποθέσεις

Δ. Χατζηφωτιάδου: Επί 1.5 χρόνο καθυστερούσε η απονομή της δικαιοσύνης και ταλαιπωρούνταν οι διάδικοι – Οικονομικές επιπτώσεις και στους δικηγόρους

 

Σε ρυθμούς κανονικότητας, επανήλθε από χθές, το Δικαστικό Μέγαρο Ξάνθης, καθώς – σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης – λειτουργούν (με υγειονομικά πρωτόκολλα βεβαίως) όλες οι διαδικασίες της ποινικής, πολιτικής και διοικητικής δικαιοσύνης καθώς και όλες οι διαδικασίες στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ομαλοποιήθηκε και η κατάσταση με τα πρακτικά στις ποινικές δίκες, αφού από την 1η Σεπτεμβρίου, μαγνητοφωνούνται και αυτές, ενώ ο νομικός κόσμος της Ξάνθης, δηλώνει ικανοποιημένος, αφού σταματά – επιτέλους – η ταλαιπωρία των διαδίκων και οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, όπως επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Θ», το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου.

ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Αναλυτικότερα η κ. Χατζηφωτιάδου αναφορικά με τα ισχύοντα, από εχθές Πέμπτη, υγειονομικά πρωτόκολλα για την είσοδο στο Δικηγορικό Μέγαρο Ξάνθης και τις υποθέσεις που δικάζονται εξήγησε στην «Θ» ότι:

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, από χθες 16/9 λειτουργούν όλες οι διαδικασίες της ποινικής, πολιτικής και διοικητικής δικαιοσύνης και όλες οι διαδικασίες στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Για την ασφαλή πρόσβαση στον χώρο της δικαιοσύνης, απαιτείται να έχουν οι δικαστές, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι δικηγόροι και οι πολίτες που επισκέπτονται τον χώρο, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή εργαστηριακό rapid test. Αυτά ισχύουν – όπως γνωρίζετε – εκτός από τα δικαστήρια και για στρατοδικεία, την εθνική σχολή δικαστικών λειτουργών, τα υποθηκοφυλακεία και ο,τι αφορά στον χώρο της δικαιοσύνης. Η υποχρέωση αυτή αφορά σε ενήλικους πολίτες, ενώ για ανηλίκους άνω των 12 ετών, εναλλακτικά δίνεται η δυνατότητα να προσκομίσουν και self test. Επίσης – κατ΄εξαίρεση – σε κάποιες επείγουσες διαδικασίες (όπως κατάθεση στα αστικά ή διοικητικά δικαστήρια, προσωρινής διαταγής προστασίας, όπως για παράδειγμα τα ασφαλιστικά μέτρα κ.ο.κ) επιτρέπεται η επίδειξη self test υπό τον όρο ότι έχουν εξαιρετικά επείγον χαρακτήρα.

Με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται εν τέλει η ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων και βαίνουμε σε μια κανονικότητα.

ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΕΙΤΑΙ ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΠΛΕΟΝ

Αναφορικά με το αν έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα και αφορούσε στην μαγνητοφώνηση των ποινικών δικών, η κ. Χατζηφωτιάδου, επισήμανε ότι:

Ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου που ξεκίνησαν τα ποινικά δικαστήρια, μαγνητοφωνείται όλη η διαδικασία, ενώ μέχρι πρότινος αυτό ίσχυε μόνο για πολιτικά δικαστήρια. Τώρα και στα ποινικά έχουμε την διαδικασία μαγνητοφώνησης και απομαγνητοφώνησης των πρακτικών ώστε ο δικαστής να έχει πλήρες το κείμενο των καταθέσεων των μαρτύρων και όλης της αποδεικτικής διαδικασίας. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα τόσο για την απονομή της δικαιοσύνης όσο και για την ορθή εγγραφή των αποφάσεων.

 

ΕΠΙ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΣΕ Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗΚΕ ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΓΚΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

Τέλος η ίδια σημείωσε ότι:

Η ομαλοποίηση της κατάστασης, ικανοποιεί και τον νομικό κόσμο (τόσο τους δικαστές όσο και εμάς τους δικηγόρους) διότι ο πολίτης μέχρι τώρα απείχε από κάποιες διαδικασίες. Επί ενάμιση χρόνο, οι ποινικές διαδικασίες πραγματοποιούνταν υπο κάποιες εξαιρέσεις μόνον. Πλέον έχουμε μπει στην κανονικότητα και ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουμε έτσι, χωρίς «εκπλήξεις». Όλο αυτό το διάστημα, καθυστερούσε η απονομή της δικαιοσύνης, υπήρχε μεγάλη ταλαιπωρία των διαδίκων (μαρτύρων, κατηγορούμενων, πολιτικής αγωγής κλπ) λόγω της πανδημίας, ενώ παράλληλα δίνονταν υποχρεωτικά αναβολές σε υποθέσεις και συσσωρεύτηκε ένας μεγάλος όγκος. Στους δε δικηγόρους είχε και οικονομική επίπτωση όλο αυτό. Ως κλάδος είχαμε πληγεί πολύ, διότι ενάμιση χρόνο υπολειτουργούσαν τα δικαστήρια και μια πολύ μεγάλη μερίδα συναδέλφων, έχανε έναν μεγάλο όγκο δουλειάς εξαιτίας των αναβολών που υποχρεωτικά δίνονταν λόγω του CoviD-19.