«Επίθεση»… ποντικιών σε γειτονιές της περιοχής «Φόρου»

Με κλειστές πόρτες μένουν οι κάτοικοι των ισόγειων σπιτιών -Καταγγελίες στην «Θ»

Τι συνιστά η Δ/νση Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης

 

Με… ποντίκια έχει γεμίσει το τελευταίο διάστημα η περιοχή του «φόρου», όπως καταγγέλλουν στην «Θ» κάτοικοί της,  πολλοί εκ των οποίων είναι «αναγκασμένοι» να κρατούν κλειστές τις πόρτες τους φοβούμενοι ότι θα έχουν ανεπιθύμητες… επισκέψεις μέσα στο σπίτι τους.

Πάντως, σύμφωνα με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, δεν υπάρχει κάτι επίσημο (επώνυμες καταγγελίες) προκειμένου η υπηρεσία να κάνει αυτοψία, αν και δεν είναι δική της η αρμοδιότητα, όπως εξηγεί ο προϊστάμενος κ. Λάμπρος Τσούργιαννης, ο οποίος και ενημερώνει ότι «Ο καθένας από εμάς για να μην έχει ποντίκια, πρέπει να προχωρήσει σε μυοκτονία» επισημαίνοντας παράλληλα ότι «όσον αφορά τους κοινόχρηστους χώρους, η αρμοδιότητα έγκειται στους δήμους».

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΜΑΣ»

Ειδικότερα κάτοικοι της περιοχής του «Φόρου» εξηγούν στην «Θ» ότι «τα ποντίκια περιφέρονται στους δρόμους και εμείς, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας και δεν ανοίγουμε τις πόρτες για να μην μπουν μέσα. Είναι τόσο μεγάλα που…φοβούνται να τα κυνηγήσουν και οι…γάτες. Ειδικότερα  όσοι μένουμε σε χαμηλά σπίτια, δεν μπορούμε να ανοίξουμε ούτε την πόρτα της εισόδου».

«ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ»

Η «Θ» επικοινώνησε με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και ειδικότερα με τον προϊστάμενο κ. Λάμπρο Τσούργιαννη ο οποίος εξηγεί ότι «δεν υπάρχουν καταγγελίες για τέτοιο φαινόμενο στην υπηρεσία. Δεν είναι εξάλλου στην αρμοδιότητά μας. Γενικά πάντως, τα ποντίκια θα εμφανισθούν είτε λόγω υπονόμων, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν είχαμε πλημμύρες στην περιοχή είτε λόγω εστιών που τα προσελκύουν.

Αν για παράδειγμα υπάρχουν εγκαταλελειμμένα σπίτια ή κοινόχρηστοι χώροι με σκουπίδια, βλάστηση και γενικά συνθήκες που προσελκύουν, τότε είναι πιθανή η εμφάνισή τους. Ίσως και ιδιόκτητοι χώροι να μην έχουν τις απαραίτητες συνθήκες καθαριότητας.

Ο καθένας από εμάς για να μην έχει ποντίκια, πρέπει να προχωρήσει σε μυοκτονία. Στους κοινόχρηστους χώρους φυσικά είναι αρμοδιότητα των δήμων. Αν πρόκειται για εγκαταλελειμμένα σπίτια μάλιστα, ο δήμος ειδοποιεί τους ιδιοκτήτες να τα καθαρίσουν και αν δεν το κάνουν, τα καθαρίζει ο ίδιος και οι δαπάνη είναι των ιδιοκτητών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης κ. Φερντούν Χασάνογλου, προκειμένου να ενημερωθούμε για το αν ο δήμος γνωρίζει για το πρόβλημα και το αν θα υπάρξουν περεταίρω ενέργειες, έστω και μετά την γνωστοποίησή του από εμάς, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μας.

Ελπίζουμε πάντως, ότι το παρόν δημοσίευμα, θα αποτελέσει αφορμή για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος από τις αρμόδιες αρχές.